切換到寬版
  • 3721閱讀
  • 45回復

[原創]米兒分析(大家贊唔贊成我用gif圖?) [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線pcdog

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2006-06-09
米兒 -Cutie 9 QCpXy  
&8_f'+i0  
d+m6-4[_k  
文光中學搏擊社的總務,也是新一代的大魔導士;為人開朗活潑,喜歡小動物,是一個很有愛心的女孩 VVQ74b  
Y\g90  
角色起初能力 (-' 0g@0UA  
1[/$ZYk:  
能力 能力值 每加1點的效果 d[RWkk5  
HP       500           5 P$6f+{  
MP       590           8 p]V-<  
SP       500           5 R#7+  
STR       10           1 9{UP)1 7  
DEF       12           1.2 `/wq3+?  
AGI       15           1.5 /,!7jF:  
M*~v'L_sI  
米兒主要玩既係招式,先爆攻,再+多d hp同mp,用大天同人格招係唔駛sp既,所以1000多少少sp都夠 &v auLp  
>.O*gv/ _  
用,用mp多的優點,來補回hp比較低的弱點吧 ok>P [ &!  
22Y!u00D  
招式  lGnql1(  
Gx  h~  
鳳舞腿 4j@kMe;RjZ  
yS uLt@X  
zA'gb'MmW  
-0KbdHIKb'  
使用要求:200MP [zh4W*K_cq  
學點:40 "\zj][sL  
效果: / _Xk03\n6  
學習方法: 開創角色時 kHJDX;  
出招方法:擋拳拳 PK 2Rj%  
pRiH,:\  
解說:米兒前向踢兩腳,出第二腳時會跳起 Xv-1PY':pA  
優點:格招好,mp用量低 K?FX<PT  
缺點:雖然格招好,但會用大量的sp,避仲好,而且攻擊力偏低 [aWDD[#j~  
v/aPiFlw  
(5個●最好) KT lP:pB;  
story實用度:●● *m| t =9E  
    vs實用度:● !rsa4t@ t  
rAlh& ?X  
y= oVUsG  
天使之吻 (N*<\6kr  
XAQ\OX#  
%TW% |"v  
^ z*):e  
使用要求:150mp 5!SoN}$  
學點:35 \`P2Yq  
效果:暈眩 clq~ ;hx  
學習方法:打羸冰火皇后島 DYT@BiW{  
出招方法:擋↑拳 z|G|Y 22  
jHu,u|e0>S  
解說:米兒很快的從嘴放出一個心,衝向敵人 E~<(i':  
優點:起手,收手快,mp用量少,有暈眩既效果,可再追擊,而且任向情況下都不會爆 2 |0Qk&  
缺點:距離短,所以格招不化算 G.-h=DT]  
q:2aPfo&  
(5個●最好) *;OJ ~zT  
story實用度:●● +gbX}jF0%  
    vs實用度:●●●● Q{.{#G  
- 'O Q-5  
鳳凰展翅 >/!7i3Ow-  
KJ0xp h f  
5#TrCPi6A  
KdOh'OrT9.  
D0Vyh"ua  
使用要求:300mp H 9Y2n 0  
學點:75 H-/; l54E  
效果: / 6m, KL5>W  
學習方法:進入體育館 Ism^hyL  
出招方法:擋↓跳 ]k ::J>84  
o~OwE7H)A  
解說:米兒先儲氣,再向兩邊伸手,發出一個兩面性的氣功 z` emKFbv  
優點:能兼顧前後,而且能同時攻擊多個目標,也有貫穿性的效果 >%uAQiU  
缺點:mp用量較多,而且起手算慢,收手更加係慢,氣功也不太遠,只有約3個身位 `2B*CMW{  
p4m^ ~e  
(5個●最高) 1a($8>  
story實用度:●●●● D EUd[  
    vs實用度:●● `G=ztL!gq  
Ss@u,`pr  
愛心轟炸 Xmap9x  
] ?DDCew  
Q(~3pt  
@9}),hl`  
使用要求:450mp krQ l^~@  
學點:100 F\-B3i%0  
效果:暈眩 Je#!Wd  
學習方法:抽卡或yahoo ~_DF06G  
出招方法:擋→拳 /<3;0~#){  
|eH wp  
解說:米兒先儲氣,再向前推出一個大型心心攻擊 g9yaNelDh)  
優點:比天使之吻更遠(有約5個身位),能打散一般飛行道具,也有貫穿性 Veb+^&  
缺點:mp用量較高,而且會繼續維持攻擊的姿勢直至心心完全消散,造成空位讓別人攻擊 Lv `#zgo_f  
2-vJv+-  
(5個●最高) ~t'#nV  
story實用度:●●● 1fz*S IjG  
    vs實用度:●●● -M7K8  
wF|0n t  
大天使之降臨 Yw$a{5g  
UJee&4C-y  
l^DI NZU@  
(Oxz'#TX  
使用要求:650mp A[u)wX^`f^  
學點:200 !Gln Q`T  
效果: / 5x* 5|8  
學習方法:抽卡或yahoo t$U3|r  
出招方法:擋←→跳/擋→←跳 nc3sty1`  
E:uReT  
解說:米兒作短時間的儲氣,再向兩邊伸手召喚大天使,還在天使的兩旁放出光柱攻擊 L*zbike  
優點:攻擊範圍很大,約有4/3個畫面,光柱的伸展速度快,米兒攻擊力最高的一招,光柱也可以上下移動,可擋住飛行道具和物理性攻擊,米兒本體也不會受到傷害和扣sp (NGu9uJs  
缺點:差不多沒有啊(汗)唯一的是收招時有少少硬直 (H&@u9K?a?  
qSFc=Wwc  
(5個●最高) vVI6m{zYV  
story實用度:●●●●● rPRrx-A  
    vs實用度:●●●●● 38[)[{G)Hv  
jP1$qhp  
龍飛鳳舞 O0@w(L-  
6eOrs-ty  
mND XzT&  
YS]>_  
使用要求:350mp EKqi+T^=F  
學點:95 Z} c'Bm(  
效果: / _LJ5o_-N  
學習方法:抽卡或yahoo  uY.=4l  
出招方法:擋↓→拳(向右出)/擋↓←拳(向左出) v#RW{kI  
cqeR<len  
解說:先踢一腳,再打一拳,之後再來一野加快鳳舞腿,最後再來一野米兒昇龍霸 /SnynZ.q  
優點:mp用量先ok,而且會扯住別人直至所有攻擊完成,格招性能也比鳳舞腿高一皮 :|Z$3q  
缺點:打不中的話,很容易比人反打,在昇拳完成之後,落地時容易比人偷襲 M,crz  
c]6V"Bo}A  
(5個●最高) %4j&H!y-w;  
story實用度:●●●● 'I&|1I^  
    vs實用度:●●● ,`;jvY~Ec  
./#e1m?.  
魔導士之榮光 'dkXYtKCB  
#2h+dk$1  
Hl4\M]]/&  
ddo ST``G  
使用要求:300mp HV ;;  
學點:200 }ppVR$7]0  
效果:己方mp減半 CV s8s  
學習方法:抽卡或yahoo *i`v~ >  
出招方法:擋↑跳 } <SNO)h3  
vKU`C?,L  
解說:米兒舉手!?之後有d光圍住佢,再進入mp減半的狀態,狀態維持15秒 :bwM]k*$  
優點:使高魔的招式(如大天)變成低mp用量,而且有無敵狀態,用來避招也可以 =g@R%NDNV  
缺點:出完招後約有0.5-1秒的硬直,有機會比人反抽 zu52 p4  
CE{z-_{ ^  
(5個●最多) D,k(~  
story實用度:●●●●● +W6Hva.  
    vs實用度:●●●●● ,*7H|de7   
Am=wEu[b  
神之寬恕 \@i=)dA  
=K :(&6f<t  
fCB:733H  
 2A*/C7  
使用要求:500mp G-arnu)  
學點:300 (B&h;U$HAH  
效果:回復範圍內所有人的hp(不論敵我雙方),範圍要在約3個身位內 $'^&\U~?  
學習方法:購買ver4.0豪華包附送或抽第三代lfo對戰卡 Y[Es  
出招方法:擋↓拳 ~uB'3`x  
DR6]-j!FK  
解說:米兒先嘴自己隻手= =再放出幾個心形既圈圈 qh-[L  
優點:起手算快,能回自己+隊友的hp Qu`n&  
缺點:冇無敵時間,出完之後隊友再埋黎冇得加 rnu e(t  
k_!+V`Ro#  
備註:角色死亡後將近消失前使用,能令角色復活,不過血少到睇唔到 GJX4KA8J  
Y&s2C%jT  
(5個●最高) `|]e6 Pb  
story實用度:●●●●● }'lNi^"XL  
    vs實用度:●●●● Q!K`e)R  
en>9E.?N  
總結
:以出幾招同神寬來彌補米兒比較血少既問題吧~ s;J\Kc?"|  
]c}=5m/  
學招次序:大天→魔光→神之→龍鳳→天使吻→展翅→愛轟→鳳腿 p'&*r2_ram  
ob'n{T+lZ  
希望這個post能加深各位對米兒的認識~ =O,JAR"ug  
R*yU<9Mm8  
希望可以精一精~
[ 此貼被pcdog在2006-07-02 18:59重新編輯 ]
1條評分
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2006-06-09
我比d體力你,,快d搞店佢啦! I]X  
我有d想玩米兒嫁,,冇過冇招炸=0=
離線~瘋人~

發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2006-06-09
樓主請記得,不要在標題寫明[原創],而是在"主題分類"裡設為"原創"。我以助你改了多次。請不要再改!
離線dickyfan
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2006-06-10
大天使之降臨中間係打唔到人既
離線牙然

發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2006-06-10
引用第2樓~瘋人~2006-06-09 21:17發表的“”: 8Fq _i-u  
樓主請記得,不要在標題寫明[原創],而是在"主題分類"裡設為"原創"。我以助你改了多次。請不要再改!
z.)p P'CJo  
其實要實明原創只係話比人地知自己係作者 P<;7j?  
逹到目的就得 |n6Eg9  
呢d唔洗管住人
我不想飛翔,只是沒有立足的地方。
離線wai
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2006-06-10
有d內容好似係.夢想星夜.見過........
離線~瘋人~

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2006-06-10
引用第4樓飛龍仔2006-06-10 21:17發表的“”:
其實要實明原創只係話比人地知自己係作者 '2^ Yw  
逹到目的就得 F u _@!K  
呢d唔洗管住人
#a9 _~ \s  
但係若果有訪客要查看 原創 內容時,就查不到了
離線pcdog
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2006-06-11
引用第5樓waikuen13182006-06-10 22:07發表的“”: U;^[$Aq  
有d內容好似係.夢想星夜.見過........
=@r--E  
"{BqtU* .  
唔係好似,係直頭係,大部分人都係咁講架啦,唔通要搵哂人地冇既資料先可以用咩
離線pcdog
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2006-06-11
引用第3樓dickyfan2006-06-10 21:03發表的“”: pR$6,Vi  
大天使之降臨中間係打唔到人既
1~5trsB+5  
G$JFuz)|  
遲d影幅圖你睇下
離線~瘋人~

發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2006-06-11
引用第7樓pcdog2006-06-11 14:13發表的“”:
唔係好似,係直頭係,大部分人都係咁講架啦,唔通要搵哂人地冇既資料先可以用咩
] |Zb\{  
你的意思是,這篇文章為轉載?
離線pcdog
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2006-06-11
引用第9樓~瘋人~2006-06-11 14:14發表的“”:
你的意思是,這篇文章為轉載?
?]!vRm Z;  
;e{5)@h$  
只係,只係有d資料,係個到搵既,係有d,大部分都係我寫既
離線牙然

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2006-06-11
引用第10樓pcdog2006-06-11 22:29發表的“”:
只係,只係有d資料,係個到搵既,係有d,大部分都係我寫既
9k>uRV6  
邊d係你寫? 0m=(W^c  
一早又唔講.....
我不想飛翔,只是沒有立足的地方。
離線pcdog
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2006-06-12
飛龍仔,你想我打哂所有係我自己打既野??
離線pcdog
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2006-06-12
咁就請話我係夢星抄過野既人打la,我做分析姐,唔係分析篇分析 065A?KyD  
rWe 8D/oc  
腦用得少係會失憶GE~小斬斬~
2條評分
離線pcdog
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2006-06-12
引用第15樓~小斬斬~2006-06-12 16:18發表的“”:
好串o波,,不過我岩岩登上新版主一位,,唔同你嘈@@ o HRbAE^  
分析得唔錯ge~如果有埋攻擊力咁就very good啦~
W7 ]mfy^  
N$ *>suQ,  
既然你都肯收火,我就同你講句"對唔住" 6d(b'S^  
ugRV5bUk  
不過我d招大部分都係1lv,寫攻擊力唔知寫邊lv
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2006-06-12
引用第16樓pcdog2006-06-12 17:38發表的“”:
既然你都肯收火,我就同你講句"對唔住"
不過我d招大部分都係1lv,寫攻擊力唔知寫邊lv
E)RI!0Ra  
係囉,,最衰宜家整左個垃圾招式系統~ WJBW:2=;  
只係多左個光光,,攻擊力冇大分別
離線~瘋人~

發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2006-06-12
你地罵戰bo x Q@&W;  
this time輕罰 M ^ 0w/  
下次唔好la~
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2006-06-12
咁都算罵戰,, 4Xa.r6T_N=  
好唔公平呀>< S]Yu6FtWiO  
大家都道左歉,,咁好似就唔關你事.....
離線pcdog
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2006-06-12
咁都算罵戰....係咪嚴左d= = s\F EA"w/  
S5YDS|K  
我地都係用左兩個post來"串" WzNG<rG  
)x9nED{  
小"串"怡情wo
離線~瘋人~

發帖
icash