切換到寬版
  • 3712閱讀
  • 45回復

[原創]米兒分析(大家贊唔贊成我用gif圖?) [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線pcdog

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2006-06-09
米兒 -Cutie I>ML I=[Kg  
[?z;'O}y  
['(qeS@5 O  
文光中學搏擊社的總務,也是新一代的大魔導士;為人開朗活潑,喜歡小動物,是一個很有愛心的女孩 E.#JCO|(1  
eI|FrBq%  
角色起初能力 z{.&sr>+v  
qRT5|\l  
能力 能力值 每加1點的效果 Fmn_fW6  
HP       500           5 X>dQK4!R  
MP       590           8 :MDFTw~|  
SP       500           5 d/NjY[`5+  
STR       10           1 ^C,rN;mX'  
DEF       12           1.2 FUI/ A >  
AGI       15           1.5 Q8TR@0d  
.t ^1e  
米兒主要玩既係招式,先爆攻,再+多d hp同mp,用大天同人格招係唔駛sp既,所以1000多少少sp都夠 qPu?rU{2  
; <- f  
用,用mp多的優點,來補回hp比較低的弱點吧 3meZ]u  
P'}EZ'  
招式 JNU9RxR  
u}'m7|)8  
鳳舞腿 d3oRan}z  
)m-(-I  
Z){fie4WM  
iLdUus!  
使用要求:200MP x+sSmW  
學點:40 C B;j[.  
效果: / !rx5 i  
學習方法: 開創角色時 __z/X"H  
出招方法:擋拳拳 Y}vV.q  
}lk9|U#6*`  
解說:米兒前向踢兩腳,出第二腳時會跳起 pJ?y  
優點:格招好,mp用量低 V\Lh(zPt  
缺點:雖然格招好,但會用大量的sp,避仲好,而且攻擊力偏低 y=GDuU%  
BAqwYWdS  
(5個●最好) R]Fa?uQW  
story實用度:●● 0Dd8c \J  
    vs實用度:● {s@&3i?ZiC  
1\jj3Y'i'  
I/h(*~/  
天使之吻 JWt@vf~  
#,j m3M qj  
sI)jqHZG  
T5[(vTp  
使用要求:150mp Ornm3%p+e  
學點:35 lz).=N}m  
效果:暈眩 *E@as  
學習方法:打羸冰火皇后島 *eAt'  
出招方法:擋↑拳 CS^|="Zs  
787i4h:71  
解說:米兒很快的從嘴放出一個心,衝向敵人 ?r0>HvUf!l  
優點:起手,收手快,mp用量少,有暈眩既效果,可再追擊,而且任向情況下都不會爆 Vg7+G( ,  
缺點:距離短,所以格招不化算 V" 5rIk  
2$Z4 >!  
(5個●最好) ZB}zT9JaE  
story實用度:●● (Q"s;g  
    vs實用度:●●●● WAr6Dv,8  
o hPXwp? ]  
鳳凰展翅 voN,u>U  
NS4W!o;"  
T.!.3B$@]  
]xJ2;{JWsO  
e ~G IUwJ  
使用要求:300mp N8wA">u  
學點:75 CfLPs)\ACm  
效果: / q_6 <}2m,U  
學習方法:進入體育館 0@!-+}i  
出招方法:擋↓跳 =rNI&K_<  
S?H qrf7<  
解說:米兒先儲氣,再向兩邊伸手,發出一個兩面性的氣功 Yu9(qRK  
優點:能兼顧前後,而且能同時攻擊多個目標,也有貫穿性的效果 c"'JMq  
缺點:mp用量較多,而且起手算慢,收手更加係慢,氣功也不太遠,只有約3個身位 $+ \JT/eG9  
;;17 #T2  
(5個●最高) ds+0y;vc  
story實用度:●●●● =sXk,I;  
    vs實用度:●● e=6C0fr  
#w[Ie+  
愛心轟炸 \T!tUd  
S#D6mg$Z,  
m!<uY?,hf  
w##$SaTI  
使用要求:450mp c+TCC%AJQI  
學點:100 d _Y7/_i  
效果:暈眩 J16(d+  
學習方法:抽卡或yahoo @}e5T/{X}T  
出招方法:擋→拳 5,V3_p:)VI  
tjy@sO/Q  
解說:米兒先儲氣,再向前推出一個大型心心攻擊 &C E){jC  
優點:比天使之吻更遠(有約5個身位),能打散一般飛行道具,也有貫穿性 1`&"U[{  
缺點:mp用量較高,而且會繼續維持攻擊的姿勢直至心心完全消散,造成空位讓別人攻擊 E7Pz~6  
]\%u9,b%!  
(5個●最高) "Kn%|\YL@4  
story實用度:●●● wtro 'r3  
    vs實用度:●●● X04JQLhy"  
x_KJCU  
大天使之降臨 8z"*CJ@  
*+cW)klm  
&14Er,K  
,dk !hm u  
使用要求:650mp tsTCZ);(  
學點:200 =q TmFszT  
效果: / dxeLu  
學習方法:抽卡或yahoo }W* q  
出招方法:擋←→跳/擋→←跳 lZ}H?n%  
B}p{$g!  
解說:米兒作短時間的儲氣,再向兩邊伸手召喚大天使,還在天使的兩旁放出光柱攻擊 }Ias7d?re  
優點:攻擊範圍很大,約有4/3個畫面,光柱的伸展速度快,米兒攻擊力最高的一招,光柱也可以上下移動,可擋住飛行道具和物理性攻擊,米兒本體也不會受到傷害和扣sp q6>%1~?  
缺點:差不多沒有啊(汗)唯一的是收招時有少少硬直 uyWt{>$  
G8p6p6*  
(5個●最高) f>_' ]eM%  
story實用度:●●●●● Y]{~ogsn$:  
    vs實用度:●●●●● GZqy.AE,  
xrl!$xE GX  
龍飛鳳舞 b\Gw|?Rv  
h}jE=T5Hc  
_ye74$#  
NXDuO_#  
使用要求:350mp Sy`7})[  
學點:95 niJtgK:H^  
效果: / iyf vcKO  
學習方法:抽卡或yahoo 3It9|Y"6[  
出招方法:擋↓→拳(向右出)/擋↓←拳(向左出) 'e06QMp@  
aRF}F E,u  
解說:先踢一腳,再打一拳,之後再來一野加快鳳舞腿,最後再來一野米兒昇龍霸 G$$y\e$  
優點:mp用量先ok,而且會扯住別人直至所有攻擊完成,格招性能也比鳳舞腿高一皮 R<x~KJ11c  
缺點:打不中的話,很容易比人反打,在昇拳完成之後,落地時容易比人偷襲 pbePxOG  
<2>Qr(bb  
(5個●最高) BO)Q$*G~JD  
story實用度:●●●● ify}xv  
    vs實用度:●●● J PK( S~  
Ves x$!F#  
魔導士之榮光 LL^WeD_Y  
uMe]].04  
S4FR=QuVQC  
R<n'v.~"A  
使用要求:300mp 1MnT*w   
學點:200 \bPSy0  
效果:己方mp減半 {:0TiOP5x  
學習方法:抽卡或yahoo 7awh__@  
出招方法:擋↑跳 $@(+" $  
V*w~Sr%  
解說:米兒舉手!?之後有d光圍住佢,再進入mp減半的狀態,狀態維持15秒 E2~&GkU.UN  
優點:使高魔的招式(如大天)變成低mp用量,而且有無敵狀態,用來避招也可以 { vOr'j@  
缺點:出完招後約有0.5-1秒的硬直,有機會比人反抽 vhOX1'  
{gwJ>]z"e  
(5個●最多) !O }^Y  
story實用度:●●●●● HSsG0&'-Y  
    vs實用度:●●●●● I=G-(L/&  
#XP Y\n^k  
神之寬恕 ^\ocH|D  
\T]'d@Wyd  
:sL ?jGk\  
L&LK go  
使用要求:500mp jZ\a:K?  
學點:300 lOuO~`,J  
效果:回復範圍內所有人的hp(不論敵我雙方),範圍要在約3個身位內 /l&$B  
學習方法:購買ver4.0豪華包附送或抽第三代lfo對戰卡 $zUHka   
出招方法:擋↓拳 6z keWR  
Ufr,6 IX  
解說:米兒先嘴自己隻手= =再放出幾個心形既圈圈 iu+r=s p  
優點:起手算快,能回自己+隊友的hp :[C"}m R1  
缺點:冇無敵時間,出完之後隊友再埋黎冇得加 o3OtG#g2  
?|NMJ Qsa7  
備註:角色死亡後將近消失前使用,能令角色復活,不過血少到睇唔到 O~ ]3.b  
P")1_!  
(5個●最高) p]E\!/  
story實用度:●●●●● t#BQB<GI  
    vs實用度:●●●● yJn<S@)VT:  
QDdH5EfY  
總結
:以出幾招同神寬來彌補米兒比較血少既問題吧~ a 0+W-#G  
si=m5$V  
學招次序:大天→魔光→神之→龍鳳→天使吻→展翅→愛轟→鳳腿 BDiN*.w5  
> t~2  
希望這個post能加深各位對米兒的認識~ JK y0 6I  
ews{0  
希望可以精一精~
[ 此貼被pcdog在2006-07-02 18:59重新編輯 ]
1條評分
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2006-06-09
我比d體力你,,快d搞店佢啦! bTepTWv  
我有d想玩米兒嫁,,冇過冇招炸=0=
離線~瘋人~

發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2006-06-09
樓主請記得,不要在標題寫明[原創],而是在"主題分類"裡設為"原創"。我以助你改了多次。請不要再改!
離線dickyfan
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2006-06-10
大天使之降臨中間係打唔到人既
離線牙然

發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2006-06-10
引用第2樓~瘋人~2006-06-09 21:17發表的“”: A@ZsL  
樓主請記得,不要在標題寫明[原創],而是在"主題分類"裡設為"原創"。我以助你改了多次。請不要再改!
cceh`s=cU  
其實要實明原創只係話比人地知自己係作者 "U|u-ka8B  
逹到目的就得 qQp;i{X  
呢d唔洗管住人
我不想飛翔,只是沒有立足的地方。
離線wai
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2006-06-10
有d內容好似係.夢想星夜.見過........
離線~瘋人~

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2006-06-10
引用第4樓飛龍仔2006-06-10 21:17發表的“”:
其實要實明原創只係話比人地知自己係作者 Odr<fvV,>  
逹到目的就得 k-I U}|Xz  
呢d唔洗管住人
{r?+PQQ#  
但係若果有訪客要查看 原創 內容時,就查不到了
離線pcdog
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2006-06-11
引用第5樓waikuen13182006-06-10 22:07發表的“”: 4F,RlKHBl  
有d內容好似係.夢想星夜.見過........
KJW^pAj$B  
jdd3[  
唔係好似,係直頭係,大部分人都係咁講架啦,唔通要搵哂人地冇既資料先可以用咩
離線pcdog
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2006-06-11
引用第3樓dickyfan2006-06-10 21:03發表的“”: KSO%89R'  
大天使之降臨中間係打唔到人既
o"g<Vz  
%";ap8J04F  
遲d影幅圖你睇下
離線~瘋人~

發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2006-06-11
引用第7樓pcdog2006-06-11 14:13發表的“”:
唔係好似,係直頭係,大部分人都係咁講架啦,唔通要搵哂人地冇既資料先可以用咩
m 3Do+!M[  
你的意思是,這篇文章為轉載?
離線pcdog
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2006-06-11
引用第9樓~瘋人~2006-06-11 14:14發表的“”:
你的意思是,這篇文章為轉載?
,j%f eC3  
;& zBNj  
只係,只係有d資料,係個到搵既,係有d,大部分都係我寫既
離線牙然

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2006-06-11
引用第10樓pcdog2006-06-11 22:29發表的“”:
只係,只係有d資料,係個到搵既,係有d,大部分都係我寫既
}kMKA.O"  
邊d係你寫? ZC9S0Z  
一早又唔講.....
我不想飛翔,只是沒有立足的地方。
離線pcdog
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2006-06-12
飛龍仔,你想我打哂所有係我自己打既野??
離線pcdog
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2006-06-12
咁就請話我係夢星抄過野既人打la,我做分析姐,唔係分析篇分析 i 8:^1rHp)  
bP{uZnOM2P  
腦用得少係會失憶GE~小斬斬~
2條評分
離線pcdog
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2006-06-12
引用第15樓~小斬斬~2006-06-12 16:18發表的“”:
好串o波,,不過我岩岩登上新版主一位,,唔同你嘈@@ 5Pd^Sew  
分析得唔錯ge~如果有埋攻擊力咁就very good啦~
z=K hbh  
Hw~?%g:<S  
既然你都肯收火,我就同你講句"對唔住" g I4Rku  
]SNcL [U  
不過我d招大部分都係1lv,寫攻擊力唔知寫邊lv
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2006-06-12
引用第16樓pcdog2006-06-12 17:38發表的“”:
既然你都肯收火,我就同你講句"對唔住"
不過我d招大部分都係1lv,寫攻擊力唔知寫邊lv
IeGVLC  
係囉,,最衰宜家整左個垃圾招式系統~ ~A-D>.ZH  
只係多左個光光,,攻擊力冇大分別
離線~瘋人~

發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2006-06-12
你地罵戰bo #>O>=#Q  
this time輕罰 wak'L5GQE  
下次唔好la~
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2006-06-12
咁都算罵戰,, mI-9=6T_  
好唔公平呀>< lIgAc!q(  
大家都道左歉,,咁好似就唔關你事.....
離線pcdog
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2006-06-12
咁都算罵戰....係咪嚴左d= = 6:qh%ZR  
C}(9SASs%  
我地都係用左兩個post來"串" m$B)_WW  
e~NF}9#A  
小"串"怡情wo
離線~瘋人~

發帖
icash