切換到寬版
  • 4061閱讀
  • 95回復

[原創]金書集中討論貼 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線自己

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2009-06-08
本貼專門討論金庸小說,各位能提出一些有關金庸小說的問題作出討論
現時題目
1金書中主角邊d主角最勁(各方面考慮)
2:傾七十二絕技

題1:
我就認為段譽,虛竹同張無忌
1.段譽(六脈神劍,無一虛發!速度快又難應付,威力強!)(鳩摩智一生內力)(其他人內力)(凌波,避人功擊gd!仲可以配合六脈遊打!)(北冥,唔識自己運用,但人地埋身打佢會有一定機率自動吸人)
2.虛竹(逍遙三老畢生內力,至少200年功力)(北冥,同段譽)(天山折x手,搶人武器)(天山六陽掌,發生死符同打架)(生死符,gd暗器)
3.張無忌(九陽:無窮內力+護體反彈)(乾坤:力度轉移)(聖火令武功:神秘莫測)(武當基本功夫)(太極拳劍:以柔制剛,借力打力)
[ 自己在2009-06-13 21:29重新編輯此帖 ]

現玩遊戲:lfo,lol,mc,mkz
離線獨狐求敗
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2009-06-09
我都聽過下~(斗轉星移)
不過我最因賞係- x波龍找手 x_x
離線-hp-
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2009-06-10
引用第1樓獨狐求敗於2009-06-09 21:11發表的  :

金庸邊本書有提到e招 ?
離線自己

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2009-06-10
引用第1樓獨狐求敗於2009-06-09 21:11發表的  :

開始探討:斗轉星移反唔倒六脈的原因

離線jj俠

發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2009-06-10
引用第3樓自己於2009-06-10 15:17發表的  :

係咪因為六脈係劍氣:x?
離線clbps5c31
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2009-06-10
沒記錯的話
書中提到斗轉星移是一種借力打力的招式
透過武器上的勁力反功對手(好像是- -)
個人猜測:由於六脈是勁氣外發的一種武學
所以就反唔到了
很膠的頭像
離線jj俠

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2009-06-11
引用第5樓clbps5c31於2009-06-10 23:29發表的  :
沒記錯的話
所以就反唔到了

斗轉星移可能同周伯通既左右互搏術(又好似係雙手互搏之術)有得打...
離線自己

發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2009-06-11
我覺得逍遙派d武功好勁
吸人武功:北冥神功
超級步法:凌波微步
模仿招式:小無相功
d消閒節目又玩得勁:琴棋書畫等等

其他逍遙派的人都超勁
天山童姥:生死符(暗器),八荒六合(長生不老)
丁春秋:劇毒,化功大法(化人武功)
蘇星河:奇門循甲(玩陣法)

d招式屈到咁...

離線自己

發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2009-06-11
引用第5樓clbps5c31於2009-06-10 23:29發表的  :
沒記錯的話
所以就反唔到了

斗轉反到降龍架-.-
佢唔止反武器架
無記錯,斗轉曾反過降龍,韋陀杵同參合指等都較為強的招
但反唔倒六脈,我都唔記得點解,可能因為六脈真氣太大(?)
其實斗轉好多招都反唔倒

我記得慕容復同星宿老怪丁春秋過招
丁春秋玩化功,但比慕容復反番落丁春秋d徒弟度
這時我唸倒兩樣野
1)斗轉星移勁,化功大法都「反」倒
2)點解唔直接反落丁春秋度?可能因為斗轉星移「反」唔倒比內力比自己高好多的人個陣
定係斗轉星移「反」唔倒持續性的招式?e.g.化功大法
其實可能係唔夠內力鬥丁春秋
如果斗轉「反」比丁春秋,由於慕容復內力遠不及丁春秋
大家都要不停用內力,當然最後丁春秋仲繼續化,慕容復都無晒內力「反」丁春秋

因此我最後覺得斗轉星移係反倒強大武功,但如果要持續性反人地d武功,內力實唔夠

另一問題:斗轉星移係反擊比出招的人?
好明顯地,不是!斗轉星移其實係可以轉移招式任何位置
                                                       推測↓
斗轉星移係人地出完武功之後,用手吸佐招武功→
天下武功都係要由自己唔同的穴道合埋種能量發出的
但由於斗轉都有弱點→
就係雖然吸佐招野,但始終要由自己內力洗番出黎→
所以要將招武功還原番招野要使出時,發出能量的穴道→
再由那些穴度再集合番隻能量,用自己內力推出黎→
這不但解釋斗轉的不足和原理,也解釋了為何慕容復有斗轉仲要睇盡天下武功→
(就係為佐明白每種武功出招時發出能量的穴道同出招的原理,奧妙之類)

離線冰鋒記憶
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2009-06-11
引用第3樓自己於2009-06-10 15:17發表的  :

斗轉好似只係反到物理攻擊
離線nmh
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2009-06-11
你地好似開始討論0nline果隻天龍咁= ="

丁春秋有d瘋瘋癲癲咁..佢講d野.....
離線clbps5c31
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2009-06-11
引用第8樓自己於2009-06-11 13:38發表的  :
斗轉反到降龍架-.-
佢唔止反武器架
無記錯,斗轉曾反過降龍,韋陀杵同參合指等都較為強的招
但反唔倒六脈,我都唔記得點解,可能因為六脈真氣太大(?)
.......

內功修為的差距可能令使出斗轉的人
不能把勁力反過對手身上,只能反到修為相差不遠或較低之人身上
樓上的人兄提到物質攻擊
我想斗轉要反攻對方就必需要一個媒介(和攻擊者相連的東西)
由於六脈神劍是一種真氣外放的攻擊,媒介就失去了
就反不到對方的攻擊
很膠的頭像
離線瑋哥
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2009-06-11
六脈神劍根本就看不到,從何反起?
離線jj俠

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2009-06-11
引用第12樓瑋哥於2009-06-11 14:32發表的  :
六脈神劍根本就看不到,從何反起?

內功形成氣牆可以...
不過金書中...我想只有掃地憎一位內力高強...
離線瑋哥
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2009-06-11
引用第13樓jj俠於2009-06-11 14:38發表的  :
內功形成氣牆可以...
不過金書中...我想只有掃地憎一位內力高強...

段譽的內力應該比慕容復高得多了囧
離線jj俠

發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2009-06-11
引用第14樓瑋哥於2009-06-11 14:42發表的  :
段譽的內力應該比慕容復高得多了囧

慕容復跟掃地僧好像不是同一人:S

要比的話虛竹內力比段譽還大呢,話哂逍遙子都傳左七十年功力比佢
離線瑋哥
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2009-06-11
引用第15樓jj俠於2009-06-11 14:44發表的  :
慕容復跟掃地僧好像不是同一人:S
要比的話虛竹內力比段譽還大呢,話哂逍遙子都傳左七十年功力比佢

我的意思是
段譽(六脈神劍使用者)的內力比慕容復(斗轉星移使用者)高
現在不是在討論為什麼斗轉星移對六脈神劍無效嗎囧rz
離線魚旦二號

發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2009-06-11
段譽有北冥神功- -"

所以先咁勁- -"
離線瑋哥
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2009-06-11
引用第17樓魚旦二號於2009-06-11 15:06發表的  :
段譽有北冥神功- -"
所以先咁勁- -"

如果你是說內力的話
段譽全都是靠北冥神功吸人內力和凌波微步練回來的(凌波微步是有這個功用的)
雖然強大內力是使用六脈神劍的條件之一
但我個人認為慕容復的斗轉星移對六脈神劍無效只是因為他看不到而已....
而且小說中應該也沒有慕容復使用斗轉星移對付段譽的六脈神劍的情節啊囧
離線jj俠

發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2009-06-11
引用第18樓瑋哥於2009-06-11 15:11發表的  :
如果你是說內力的話
段譽全都是靠北冥神功吸人內力和凌波微步練回來的(凌波微步是有這個功用的)
雖然強大內力是使用六脈神劍的條件之一
但我個人認為慕容復的斗轉星移對六脈神劍無效只是因為他看不到而已....
.......

斗轉星移=借力打力...
內力形成的氣是無形...無法借力打力,只有硬食@@?

金書咁多角色...為何這區限著這些人....多人比較不是更爽嗎?
快速回復
限100 字節

上一個 下一個