切換到寬版
  • 4550閱讀
  • 38回復

[SOS!!]上到中4  D英文文法好差,各位大大有無D咩辨法 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線cliff20000

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2010-09-30
求救
離線gor
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2010-09-30
Re:上到中4  D英文文法好差,各位大大有無D咩辨法
又係呢D POST,,補習吧
離線peter19220
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2010-09-30
唯一解決方法,每日睇哂份英文報紙
離線毒吻皇后

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2010-09-30
引用第2樓peter19220於2010-09-30 16:03發表的  :
唯一解決方法,每日睇哂份英文報紙

冇幫助

睇英文報紙只係識多d字同吸納多d意見寫文用
報紙d grammar items用黎用去都係果幾種

文法始終要睇番grammar book同操exercise
離線victor0529
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2010-09-30
你要惡補了 睇多d grammar book 小學都ok
離線毒吻皇后

發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2010-09-30
引用第4樓victor0529於2010-09-30 17:40發表的  :
你要惡補了 睇多d grammar book 小學都ok

如果你d文法真係屎到冇得再屎
就快d搵私人單對單補習

如果唔係自己睇番d grammar bk同練exercise 起碼成年
到中5得番年半到考文憑試  唔夠時間你操番d reading 同writing

唔見哂啲grammar bk既話我有建議
1. A Practical English Grammar
含家Grammar Items差唔多齊哂, 不過極度悶
2. Essential Grammar In Use 分紅 藍 綠 淺至深
紅色果本用既例子比較好笑 冇咁悶 建議你買
綠色果本->比癲左既人做
[ 毒吻皇后在2010-09-30 17:56重新編輯此帖 ]
離線leon峰
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2010-09-30
我間學校到中四個陣已經唔係考Ge 係 Reading

勁無耐.. 以前我3-4年都冇心上英文堂 都合格 7x分up~  
到中四轉Reading 難左勁多><   閲讀理解既字見都未見過...   成篇文章只睇得明3x%
連篇文都睇唔明, 點做呢~?  

補習就必定 . 最好你就識多d生字    
更新(L)lf2ver2.25版 ~ 直接飛到文章吧
離線粉紅女
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2010-09-30
引用第6樓leon峰於2010-09-30 18:13發表的  :
我間學校到中四個陣已經唔係考Ge 係 Reading
勁無耐.. 以前我3-4年都冇心上英文堂 都合格 7x分up~  
到中四轉Reading 難左勁多><   閲讀理解既字見都未見過...   成篇文章只睇得明3x%
連篇文都睇唔明, 點做呢~?  
.......

CE根本唔考Gramma咁濟
不過A-Level又考番
文憑試就唔知
離線影‵
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2010-09-30
Re:Re:上到中4  D英文文法好差,各位大大有無D咩辨法
引用第5樓毒吻皇后於2010-09-30 17:49發表的 Re:上到中4  D英文文法好差,各位大大有無D咩辨法 :
如果你d文法真係屎到冇得再屎
就快d搵私人單對單補習
.......

Essential Grammar紅色果本真係唔好呀- -
果d你做做下一定冇心機做...
因為全部格式差唔多(果d題目)
真情係一樣咁制..冇乜變化...真係好悶架
離線淆底3499
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2010-09-30
海外留學...選講英文既地方
離線毒吻皇后

發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2010-09-30
Re:Re:Re:上到中4  D英文文法好差,各位大大有無D咩辨法
引用第8樓影‵於2010-09-30 18:19發表的 Re:Re:上到中4  D英文文法好差,各位大大有無D咩辨法 :
Essential Grammar紅色果本真係唔好呀- -
果d你做做下一定冇心機做...
因為全部格式差唔多(果d題目)
真情係一樣咁制..冇乜變化...真係好悶架

Essentail用例子解釋 ok
紅色初學當然會格式化左d-.-....
藍色比熟左grammar既人練 又唔岩佢
綠色唔好講
但我個人認為e個系列出d問題已經比其他grammar book好..........
我學校之前用開果本真係有d智障....
可能CE唔考grammar既關係.
離線巨峰提子
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2010-09-30
Re:Re:Re:Re:上到中4  D英文文法好差,各位大大有無D咩辨法
引用第10樓毒吻皇后於2010-09-30 18:25發表的 Re:Re:Re:上到中4  D英文文法好差,各位大大有無D咩辨法 :
Essentail用例子解釋 ok
紅色初學當然會格式化左d-.-....
藍色比熟左grammar既人練 又唔岩佢
.......

我而家中四主要就系學READING..  Grammar少左好多
以前中一二三既reading做都無做過 淨系抄答案..
升到黎就吾同哂..真系篇篇都認真做 查字典 學字 記字..
離線123456789di
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2010-09-30
唉..我同你處境一樣...我讀電腦係用英文..
太多生字唔識了,,可能係英文根基太弱了..
我都有查字典..但查完點字好快唔記得..查完又查..
唉..依家最擔心都係英文..
補習都係一個唔錯方法..但個老師唔一定教得好..
做練習都係需要..但最麻煩係根基太差..
有冇點咩方法可以係中6之前惡補哂英文??
放LFO卡
到我個Post睇下
http://ibbs.hk/read.php?tid=78116
離線毒吻皇后

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2010-09-30
引用第12樓123456789di於2010-09-30 19:00發表的  :
唉..我同你處境一樣...我讀電腦係用英文..
太多生字唔識了,,可能係英文根基太弱了..
我都有查字典..但查完點字好快唔記得..查完又查..
唉..依家最擔心都係英文..
補習都係一個唔錯方法..但個老師唔一定教得好..
.......

考評局出果d篇章用字都係South China Morning Post常見果d
離線waynewong
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2010-09-30
好煩.唔好係咁開
有咩方法大把人比到你
係你自己做唔做
☢☣๖ ⊹⊱⋛⋋ۣۜ   ੴ㍿
離線123456789di
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2010-09-30
引用第14樓waynewong於2010-09-30 19:25發表的  :
好煩.唔好係咁開
有咩方法大把人比到你
係你自己做唔做

咁又係..
點都係要靠自己!!
放LFO卡
到我個Post睇下
http://ibbs.hk/read.php?tid=78116
離線極♂霍雷
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2010-10-01
form4 oral先至係最大問題!
離線暴走疾風

發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2010-10-01
睇多D書
然後practice下作文

或者你可以去外國留學
又可以improve你的oral skills

離線pinkyjohnny
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2010-10-01
引用樓主cliff20000於2010-09-30 00:38發表的 上到中4  D英文文法好差,各位大大有無D咩辨法 :
求救

我也是中4,英文也好差
英文要講閱讀分享拍片放上網……比人評分…
閃光昇龍霸
離線omegah4400
發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2010-10-01
either attain totorial class or pay more attention in class
快速回復
限100 字節

上一個 下一個