切換到寬版
  • 7690閱讀
  • 89回復

純綷討論,(缺乏判斷力?羊群心理?) [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線csdd8899

發帖
icash
只看該作者 40樓  發表於: 2011-11-09
回 39樓(健) 的帖子
:都吾明d小白咩心理
自己又無得挽 搞到人地又無得挽
為乜比佢識晒所有筆又點樣
咪又系無人同佢挽sosad
....... (2011-11-09 21:42) 

做乜成日講自己呀?
離線freeze3704
發帖
icash
只看該作者 41樓  發表於: 2011-11-10
回 3樓(波仔xd) 的帖子
波仔xd:我好似係話冰河高攻戈個..但高格就好似冇講..
我自己就咁睇既..羊群心理? NO..我真係覺得呢招易中+高攻(我1000攻防比你冰HI一HI中扣1400)
我同你打係獨立事件..若果人地個個話鑽風高攻(例如)..你 .. (2011-11-08 22:26) 

如果好似你所講就大鑊
半年前我入某思冰vs房(空裝場)
我又跟住空裝
點知自已800攻防比個個人屈1200攻防
原來個場主係膠既
sorry 我冇咩心機陪人膠(即係入膠場入鄉隨俗)
離線
發帖
icash
只看該作者 42樓  發表於: 2011-11-10
@csdd8899
shut your mouth ok?
@freeze3704
入膠場要陪班膠神1齊發膠
我真系頂吾順依家既LFO
發帖
icash
只看該作者 43樓  發表於: 2011-11-10
我唔想入托比場
學/跟呢條友1200攻防上gm裝 369
離線
發帖
icash
只看該作者 44樓  發表於: 2011-11-10
回 43樓(freeze3704) 的帖子
freeze3704:我唔想入托比場
學/跟呢條友1200攻防上gm裝 369 (2011-11-10 19:12) 

800攻防gg佢啦
離線波仔xd
發帖
icash
只看該作者 45樓  發表於: 2011-11-10
回 41樓(freeze3704) 的帖子
freeze3704:如果好似你所講就大鑊
半年前我入某思冰vs房(空裝場)
我又跟住空裝
點知自已800攻防比個個人屈1200攻防
....... (2011-11-10 18:50) 

睇黎你誤解左我入鄉隨俗既意思..

你可能覺得入鄉隨俗係要入咩場要跟咩規則..膠場主都要跟..RIGHT?

可惜地..你完全GET錯..

我定義入鄉隨俗為跟一D規則..而呢D規則唔係隨住唔同場而改變..而係一直LFO玩家定既規則

唔知點解你成日誤解我D意思..可能我真係要檢討下我自己D表達能力
離線subvlo
發帖
icash
只看該作者 46樓  發表於: 2011-11-10
回 16樓(波仔xd) 的帖子
波仔xd:所以我樓上講左..冰左暈左連冰彈/冰拳IS OK..BUT唔好太高攻囉 (2011-11-09 00:21) 

隔空波有攻擊判定
離線subvlo
發帖
icash
只看該作者 47樓  發表於: 2011-11-10
回 23樓(牙笨) 的帖子
牙笨:其實呢隻game有得冰人,暈人
都係比時間你連技之嘛= =
如果冰完人or暈完人唔比連技
咁冰同暈設定黎做咩 (2011-11-09 14:45) 

我冇玩好耐, 唔知幾時有呢條規則.

做到連招不是更有技術嗎? 當然不是指死出同一招 ( 無影向牆 x N )
1條評分威望-2
aegisblitz 威望 -2 連回 2011-11-11
離線subvlo
發帖
icash
只看該作者 48樓  發表於: 2011-11-10
回 25樓(波仔xd) 的帖子
波仔xd:咁你又唔可以咁單一咁判斷..
若真係要講U1整效果原意..真係有好多種可能性
1) 可觀性 2) 更多元化 3)實用在打COM 4)實用在玩家 5)其他
....... (2011-11-09 16:26) 

火彈點止華麗效果呀? 波仔你似乎忘記了受身啦....

"U1對呢隻遊戲肯定冇玩家咁熟..所以U1既原意唔一定係岩.." 呢句就岩嘞,,,,

"跟對方的規則", 而不是盲目的跟...

最後帶出"規矩是死"的道理...

所以, "講真 此post已無討論意義" it is right!
發帖
icash
只看該作者 49樓  發表於: 2011-11-10
回 45樓(波仔xd) 的帖子
波仔xd:睇黎你誤解左我入鄉隨俗既意思..
你可能覺得入鄉隨俗係要入咩場要跟咩規則..膠場主都要跟..RIGHT?
....... (2011-11-10 19:15) 

這是你的本意?
除例牌禁招(雙血,灼冰等等)規則早已被新一代智障小白弄得模糊
优其係小白周街改經同改GM加埋平衡潮後果陣
相信BK兄也解釋了
唔多講
------------------------------------------
規則?你地D新一代算把啦
------------------------------------------
我始終認為宇冰可不禁
離線csdd8899

發帖
icash
只看該作者 50樓  發表於: 2011-11-10
回 49樓(freeze3704) 的帖子
freeze3704:這是你的本意?
除例牌禁招(雙血,灼冰等等)規則早已被新一代智障小白弄得模糊
优其係小白周街改經同改GM加埋平衡潮後果陣
相信BK兄也解釋了
....... (2011-11-10 22:58) 

宇冰禁黎做乜7?
廢到禁J樣 起手又冇防
離線波仔xd
發帖
icash
只看該作者 51樓  發表於: 2011-11-10
回 49樓(freeze3704) 的帖子
我希望我唔係你心目中既小白新一代啦..不過睇黎都係啦?

係呢到..我想澄清自己..我係冇玩LFO幾年既人..我由8.0冇玩到呢家14.0先玩返

我一玩返頭一場VS巳經比人話我火尊唔比加攻防(增益技)..再打多唔知幾日比人話冰/暈唔可以連技

試問一個冇玩幾年既老手..人地玩得有經驗過你同你講規則..你會唔跟? 我唯有白白跟啦.. (我本新都唔想跟..我火尊唔加攻好低攻)

咁我就以為LFO真係存在呢種(真/偽)規則..咁其他對手有犯..我咪同佢講囉..我有錯咩?

加上我唔係串唔係鬧..我冇"叼你冰完鑽風? 叼你加攻防?"

但係我由8月到11月..我都曾未有過一個老手/老一代黎提醒我呢D只係小白亂傳既規則..

MAYBE我自閉..MAYBE我人際關係差..MAYBE BANK好少老手

但呢一刻你地呢班老一代前輩..可以提醒我呢個小白..我感到有幸終於可以唔洗再做傳錯規則既小白..雖然3個月後先有老手(?)提醒

如果你地係岩既..我會真真正正誠誠懇懇咁道歉..並承諾唔會再犯(亂傳規則)

BTW" SOR回得慢左..因為岩先唔知點解回覆ING戈時舊野消失左要重新打過
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
RE.樓上
見仁見智啦..

不過我自己就認為..宇冰呢一招有冇防就唔大影響..

我自己就唔會選擇0距離出黎格招囉 @@ (唔係想挑釁你~_~唔好誤會
離線csdd8899

發帖
icash
只看該作者 52樓  發表於: 2011-11-10
回 51樓(波仔xd) 的帖子
波仔xd:我希望我唔係你心目中既小白新一代啦..不過睇黎都係啦?
係呢到..我想澄清自己..我係冇玩LFO幾年既人..我由8.0冇玩到呢家14.0先玩返
我一玩返頭一場VS巳經比人話我火尊唔比加攻防(增益技)..再打 .. (2011-11-10 23:24) 

吾俾連技既GAME玩黎都哂氣
離線波仔xd
發帖
icash
只看該作者 53樓  發表於: 2011-11-10
回 52樓(csdd8899) 的帖子
csdd8899:吾俾連技既GAME玩黎都哂氣 (2011-11-10 23:34) 

連技都要睇下點連既..冰完彈再駁招我個人就覺得唔算真真正正既連招囉..

嗱..不過我唔係話冰完唔比打人呀
離線發膠俠

發帖
icash
只看該作者 54樓  發表於: 2011-11-11
而家o既lfo小白就係咁

宇冰果d招禁晒 但係逆狼牙襲果d就唔禁 仲要係x出

唉.........................
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 55樓  發表於: 2011-11-11
回 53樓(波仔xd) 的帖子
波仔xd:連技都要睇下點連既..冰完彈再駁招我個人就覺得唔算真真正正既連招囉..
嗱..不過我唔係話冰完唔比打人呀 (2011-11-10 23:37) 

所以呢終極魔招魔神爆彈比人禁就係咁解...

我認為連既招唔好超過1500血就ok了

我係peak見d人打真係眼火爆 出完轟異之後出邪怒....咩料
離線andickb123
發帖
icash
只看該作者 56樓  發表於: 2011-11-11
我認為招色較強或較弱本身不是重點
但我唔否認是有影響的

同時我較為重視玩家既態度
招色是否濫用也更為確切的問題

當然招色是否強得要禁出既地步,更需要玩家用更清晰既視角去判斷

只能說時代唔同了, 態度也隨之改變
我已經覺得自己認同既一套係呢代很無力
『元聚』第一章 青年搏擊篇~『迫近』再度火熱連載
元聚
無路可逃的處境下,星奇的一拳會否打破局面
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 57樓  發表於: 2011-11-11
回 56樓(andickb123) 的帖子
andickb123:我認為招色較強或較弱本身不是重點
但我唔否認是有影響的
同時我較為重視玩家既態度
招色是否濫用也更為確切的問題
....... (2011-11-11 13:11)

我認為禁招要睇幾方便
1:起手快/收手快
2:太高攻
3:太硬直
4:較易破人招/格贏招
有2種已上既招式我認為被視為禁招

仲有 玩家態度問題

我發現e加大多數玩家都已經認定左跟人玩人物e d咁既問題

我見到迪雲出龍光同超昇都比bank d人話...我認為e d都係玩家太重視跟玩

多數d人唔出既招 唔代表禁 但bank成個城都好似跟某d人玩 唔出就唔出 人地出就話人

之後就話人地玩迪雲都唔會用龍光 咁e d係咩道理呢?

仲有我發現有部分玩家過分自信心太大

輸左就話人1200/1000攻防 一係就話人著gm裝

一係就狂叫人agg 輸完又輸之後就燥抵係咁出招亂打人
離線andickb123
發帖
icash
只看該作者 58樓  發表於: 2011-11-11
硬直五係缺點咩
點解都算=_=

其實以前某d高攻招都五會禁
都五會有咩埋怨

除非係咁亂出
姐係以前稱為屈招
不過呢d都已經係五六年前既事
『元聚』第一章 青年搏擊篇~『迫近』再度火熱連載
元聚
無路可逃的處境下,星奇的一拳會否打破局面
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 59樓  發表於: 2011-11-11
回 58樓(andickb123) 的帖子
andickb123:硬直五係缺點咩
點解都算=_=
其實以前某d高攻招都五會禁
都五會有咩埋怨
....... (2011-11-11 16:44) 

格招都要硬先贏=.=
好似唯我咁
仲有我認為攻擊力一下扣3000已上我覺得要禁~
快速回復
限100 字節

上一個 下一個