切換到寬版
  • 3982閱讀
  • 19回復

[討論]有關禁招問題(港台共用) [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線真♂虎王

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2012-09-02
近日LFO已經合左ser u5LrZ t]k  
大家都知道同台灣人打vs有困難 c8"9Lv  
因為他們都沒有共識有關禁招的事情 雖然台灣本來就已經有禁招 QUSyVp{$  
但我個人認為禁招應該要有共識 當然台灣人有無在看我都管不到 GmJ4AYEP  
第1點:首先我想同大家講(這只是我個人的意見) $!Pm*s  
禁招我認為有幾件事要注意 G[[hC[}I  
1:攻擊力過高 ;hcOD4or  
2:防禦力過高 uv}?8$<\  
3:收手/起手過快(當然包括高攻問題)  6[{|'  
4:令人不能控制的招式(例如暈人 浮空 無限連 無法控制 扣攻防 扣人sp 等等) {~lVe GBp  
5:範圍太大 FK2* O  
6:補血 s>VpbJ3S  
雖然有d招的確符合已上條件但無禁 o U`J~6.&S  
這就是因為角色問題 l^ Q-KUI  
例如 R54wNm @  
域多 歷奇 紅魔鬼 勇心 等等人物  Q9!T@  
因為佢地本身9招有3-4招都係低攻擊招力/無防招式 所以要用高攻擊力招式去平均 , (Bo .(]  
當然你們技術好的話就不用需要吧 SBNeN]  
&.ENcEic  
第2點要注意: aSy^( WN8  
個人品行問題 wk'12r6=(-  
雖然我無發去管理個人問題 但請各位自重 M y v yp  
招式可以出 但不可以太過分連技 (例如 沖天退 無影腳 超昇等等) Q`Z=}^  
雖然的確唔禁 但係連得太過分令人過火 而且有d招連極都唔會閃身 免得自找麻煩 R}S@u@mOE  
我個人認為 高攻擊的招式就不應該要再接 好像 巨戰連巨戰一樣 M zWVsV  
lebwGW,!  
第3點要注意: !i`HjV0wS  
屈招問題 x)h|!T=B~  
我個人認為連續出同一招3次/只用1-3招去vs(全場) n& j@7R  
已經算係屈招 O8\dMb  
&YU; K&  
第4點要注意: u3Qm"?$`  
拉打問題 5,;>b^gXY`  
以前後盡頭為起點/終點 J2ryYdo>  
不停左右跑 以遠攻/沖擊招式 不停地攻擊對手 ROv(O;.Ty  
比人埋身就即走 h:J0d~u  
h yPVt6Gkj  
希望大家有共識 v*pN~}5  
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2012-09-02
以下是我認為禁的招式 希望通用 2Gw2k8g&  
迪雲:真昇龍霸 bGO[P<<  
小丹:真旋風腿,真豹影拳 &m8#^]*  
星仔:,真十字旋風拳, Tgf#I*(^]  
悟地:真虎翔霸  dkr[B' n  
馬龍:,捐血救人 VX;br1$X  
米兒:,大天使之降臨,神之寬恕, g$(<wWsU  
亨利:援速箭, 6w )mo)<X  
佛覺:佛我同在, D #`o  
菲雲:煉獄困室,閻王追殺令 H2plT  
約翰 治療術,透身咒, d;< gwCc  
6道:分身術, gE_i#=bw  
溫蒂:風之精靈, m#^ua^JV  
黃金親衛兵:金龍乍現, vzr?#FG  
幻音神巫:愛的詛咒,魔獸召喚,吸精大法 Vg>\@ C .s  
比提:蝙蝠練成,吸血, #%=6DHsK  
邪鬼:唯我獨尊,轟裂異度空間, H;eGBVi  
天魔:極地大火山,冰火飛馳,灼冰展翅, g ss 3e&  
龍翼:火鳳凰,怒虎震空彈, L355uaj  
龐士:霸雷彈,無極地獄,怒雷之陣, IO*}N"  
姬絲:突擊!爆地鼠,出擊! 機械邪鬼, sb]{05:  
卓男:機械暴動, s"7$SxMT  
玄武:虎仙訣,怒虎棍法-武虎,醉虎神道, OrZ=-9"  
托比:萬獸之王 0G=bu5  
蓋亞 絕地破,牢動破,滿月斬 uaX#nn?ws  
蓮娜:雙血煉爪,四翼魔蝶, ^uDNArDmj5  
奧龍:血壓暴漲, P Tc@MH)  
迪倫:紫炎彈,地藏龍,蒼天龍華 h^)R}jy+f  
撒卡:勢凶夾狼,孤狼高嗚,逆狼牙襲, YEbB3N  
黃帝:太陽彈,瞬移劍 pKnM=N1f  
黑羅剎:煉獄破, +bGj(T%+'  
魔姥:寄生蟲, *i=+["A  
勇心:心·不死, FK^JC s^  
地藏十兵衛:殘影術, <fZ?F=  
邪狼丸:葉子飛鏢, Y%i=u:}fm  
暗黑菲雲:烈錘轟炸 ;`{PA !>  
%/K'VE6pb  
禁用人物 us_o{  
終極魔 神母號 特別版迪倫 U@6bH@v5  
xYgG  
注意:無關技術成份 神手/新手通用 _`H2CXG g  
g} vOp3 ^  
雖然有很多招沒講 vLc7RL  
例如 超昇 超虎的招式 還是小出/不用比較好 X:un4B}O  
要練好技術我認為不必要出的 `ZC{<eVJ}=  
#JOWiO0>  
#lf3$Tm D  
w6PKr^  
J#```cB  
,D6hJ_:  
l\?HeVk^  
kvdiDo  
w`N|e0G@  
離線freeze3704
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2012-09-02
LFO vs 已爛透 大天同透身有需要禁咩?
離線acz

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2012-09-03
旋風腿都屈到喇搞事咩< _F2 R x@Y  
話說我開星仔淨係用破空腳同炮拳、又屈招了?_? \),DW)  
仲有歷奇淨係用重拳、連環同流星都夠做迪倫<
神のご加護を貴方に…

離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2012-09-06
回 acz 的帖子
acz:旋風腿都屈到喇搞事咩< cnm*&1EzV  
話說我開星仔淨係用破空腳同炮拳、又屈招了?_? ^#V7\;v$G  
仲有歷奇淨係用重拳、連環同流星都夠做迪倫< (2012-09-03 16:36)  1-h"1UN2E  
e[>c>F^  
我所講既禁招同技術無關 [myIcLp^aP  
我都見過唔小人都講 小丹只出百烈腳氣攻波同昇天都夠玩 $*KM%M6  
但e d只係有技術既人先可以做到 :vsF4  
同禁招無關
離線freeze3704
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2012-09-06
個個人心目中禁招不同,好難有共識,都冇咩好討論,可鎖post kT=KxS{  
}Qqi013E L  
離線acz

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2012-09-06
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:
我所講既禁招同技術無關 T+q3] &  
我都見過唔小人都講 小丹只出百烈腳氣攻波同昇天都夠玩 n6 VX0R  
但e d只係有技術既人先可以做到 in[yrqFb7t  
同禁招無關 mZgYR~  
只係我想講想旋風腿本來就係屈招< Xh[02iL-  
係班人屈慣手勢姐< 7R{(\s\9:  
一話禁就要生要死< ($vaj;  
仲有< 9P)28\4  
本來禁招就係為左玩技術< W,53|9b@  
佢地連禁都唔禁又話我地玩技術< Wb;x eG  
請問唔練點先有技術< < 9 vS  
你估真係飛出黎架< 5TB==Fj ?  
神のご加護を貴方に…

離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2012-09-06
回 acz 的帖子
acz:只係我想講想旋風腿本來就係屈招< /Sn>{ &  
係班人屈慣手勢姐< l}aJRG6U  
一話禁就要生要死< 4pw:O^v  
仲有< U*R  
本來禁招就係為左玩技術< OZc.Rtgc  
....... (2012-09-06 19:18) G#(+p|n  
J nzI- y  
首先唔好再加技術成份入去.. 1oVjx_I5y  
如果對新手泥講 無旋風腿 咁係咪可以唔洗玩.. km[ PbC  
高手既話 唔出既 只係你有品問題 同招式無關 q*36/I  
旋風腿又唔係擋唔到 又唔係走唔到 點解要禁 <M,A:u\qSQ  
有技術唔代表一定要出低攻既招先算 $At,D.mGkb  
對付旋風腿仲有好多招式 Ze:Y"49S+>  
我所謂既禁招定義樓上已經講得好清楚 'aAay*1  
rf:C B&u  
Jemb0Qv  
離線
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2012-09-06
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:首先唔好再加技術成份入去.. }K%y'D  
如果對新手泥講 無旋風腿 咁係咪可以唔洗玩.. x(UOt;  
高手既話 唔出既 只係你有品問題 同招式無關 4qc 0Q A%  
旋風腿又唔係擋唔到 又唔係走唔到 點解要禁 3"pl="[*  
....... (2012-09-06 21:11)  j& x=?jX  
iOO1\9{@  
其實呢 >FRJvZ6  
旋風腿 HcKZmL. wp  
系d小白 狂出先可能令到人想禁 sIZ|N"2]A*  
依招野格招力又吾錯 攻擊力又中上級 #FHyP1uyc  
出完之後狂出跳 PM A61g  
或者 場角無限連 s,2gd'  
用依招黎移動都有
離線tommywu
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2012-09-06
回 健 的帖子
:其實呢 >;;tX3(  
旋風腿 bLHj<AX#>|  
系d小白 狂出先可能令到人想禁 qC%[J:RwF  
依招野格招力又吾錯 攻擊力又中上級 6,C,LT2^(  
....... (2012-09-06 21:22)  ;{Sgv^A  
(M5{y` Kk  
真旋禁硬 !Hk$  t  
旋風腿唔連出都ok LcA~a<_  
不過神人的話氣功波cut招cut到你high
離線
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2012-09-08
回 tommywu 的帖子
tommywu:真旋禁硬 }^Unx W  
旋風腿唔連出都ok R7L:U+*V"  
不過神人的話氣功波cut招cut到你high (2012-09-06 22:10)  Zm:Wig ,a  
_Gf.1Bsf@S  
神人=me :o)?
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2012-09-09
其實LFO vs(HK)都係得個堆人 W | ]24  
,t+5(qi  
都熟哂禁招 qIwI]ub~  
3 <V{.T  
你叫我同tw人打我都即轉mode啦 DRo@gYDn  
y&0&K 4aa  
佢地都唔鬼聽 ) 0x* >;"o  
No)v&P%  
又時真係講都哂勁氣
離線
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2012-09-09
回 @@俠俠@@ 的帖子
[url=http://ibbs.hk/u.php?username=@@俠俠  @@]@@俠俠  @@[/url]:其實LFO vs(HK)都係得個堆人
都熟哂禁招
你叫我同tw人打我都即轉mode啦 Urhh)i  
....... (2012-09-09 18:02)  cLH|;  
qoBm!|q  
除左個堆人以外 OHzI!,2]  
仲有1d串串共扮大佬無人識既小白
本帖提到的人: @俠俠
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2012-09-10
回 健 的帖子
:除左個堆人以外 +bvY*^i  
仲有1d串串共扮大佬無人識既小白 (2012-09-09 19:48)  6q?C"\_  
7Xv.C&jzd  
無人識佢bo~~~
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2012-09-11
回 @@俠俠@@ 的帖子
[url=http://ibbs.hk/u.php?username=@@俠俠  @@]@@俠俠  @@[/url]:無人識佢bo~~~ (2012-09-10 18:33) /<s'@!W  
7Q} P}9n  
其實e加lfo分左3部分人 #\iQ`Q<B  
1.hk老手(會禁招) sN 1x|pkN  
2.tw老手(會禁招但禁招方面同我地有d出入禁得唔全面) ^~|P[}  
3.贏就是王道既小白(出禁招) _ ;$VH4(BI  
本帖提到的人: @俠俠
離線
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2012-09-11
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:其實e加lfo分左3部分人 o;M "C[  
1.hk老手(會禁招) e(x1w&8dB  
2.tw老手(會禁招但禁招方面同我地有d出入禁得唔全面) ["Ep.7=SU  
3.贏就是王道既小白(出禁招) G+ Y`65  
....... (2012-09-11 13:05)  D$;mur'  
j\f;zb?F  
出禁招之外仲會屈招 jY$Bns&.w  
講少左lu
離線ken3659
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2012-09-11
其實比堤招吸血有必要禁咩? c_x6FoE;L  
又難中,收手又慢 :g}WN  
同埋可吾可以講下點解醉虎神道要禁?
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2012-09-17
回 ken3659 的帖子
ken3659:其實比堤招吸血有必要禁咩? ea3AcT6  
又難中,收手又慢 8h=H\v^f  
同埋可吾可以講下點解醉虎神道要禁? (2012-09-11 20:57) CA7tI >y_  
MM3 X! tq  
吸血既招式一向都係禁招... uwsGtgd&  
而且吸血本身吸得都唔小 全中起碼加一半血 而且格招力都幾高 Z`o}xV  
UaiDo"i  
醉虎神道神格神攻 qtnLQl"M  
我所講既禁招係先理解個人物有無必要出禁招先會禁 ah>;wW!6/  
玄武本身頭幾招已經好好打 所以醉虎神道我覺得有必要禁 V?kJYf(<  
D*|h c  
離線lfolfogogo
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2013-01-26
支持以上禁招表~~~~~~
離線毒吻皇后

發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2013-01-27
大天使之降臨平衡之後係繼天使之吻第2廢既招 _:x/\ 8P  
都唔係禁唔禁既問題 根本冇人想用
快速回復
限100 字節

上一個 下一個