切換到寬版
  • 3975閱讀
  • 19回復

[討論]有關禁招問題(港台共用) [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線真♂虎王

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2012-09-02
近日LFO已經合左ser ?5Wjy  
大家都知道同台灣人打vs有困難 #gMMh B=  
因為他們都沒有共識有關禁招的事情 雖然台灣本來就已經有禁招 '~VKH}b  
但我個人認為禁招應該要有共識 當然台灣人有無在看我都管不到 %UI.E=`n  
第1點:首先我想同大家講(這只是我個人的意見) Lz2wOB1Zc+  
禁招我認為有幾件事要注意 ePq(:ih  
1:攻擊力過高 a57Y9.H`o  
2:防禦力過高 xM8}Xo  
3:收手/起手過快(當然包括高攻問題) fB:9:NX  
4:令人不能控制的招式(例如暈人 浮空 無限連 無法控制 扣攻防 扣人sp 等等) hq6fDRO/4  
5:範圍太大 2xhwi.u  
6:補血 Sf B+;i'D  
雖然有d招的確符合已上條件但無禁  Yew n  
這就是因為角色問題 cNtGjLpx;  
例如 [pUw(KV2m  
域多 歷奇 紅魔鬼 勇心 等等人物 ^&zwO7cS  
因為佢地本身9招有3-4招都係低攻擊招力/無防招式 所以要用高攻擊力招式去平均 @HxEp;*NH"  
當然你們技術好的話就不用需要吧 ,3.E]_3 xX  
L)a8W   
第2點要注意: =dHM)O XD"  
個人品行問題 d=o|)kV  
雖然我無發去管理個人問題 但請各位自重 dQYb)4ir  
招式可以出 但不可以太過分連技 (例如 沖天退 無影腳 超昇等等) ^ ~:f02[D  
雖然的確唔禁 但係連得太過分令人過火 而且有d招連極都唔會閃身 免得自找麻煩 ,a eQXI#@  
我個人認為 高攻擊的招式就不應該要再接 好像 巨戰連巨戰一樣 8;ke,x  
F^ 7qLvh  
第3點要注意: K~H)XJFF  
屈招問題 /1F%w8Iqh  
我個人認為連續出同一招3次/只用1-3招去vs(全場) -$f~V\M  
已經算係屈招 7*^-3Tt83  
Bq.@Cx K  
第4點要注意: q&Y'zyHLP  
拉打問題 gS_)(  
以前後盡頭為起點/終點 l~;H~h!h/  
不停左右跑 以遠攻/沖擊招式 不停地攻擊對手 4*}[h9J}\  
比人埋身就即走 <gF=$u|}3[  
_T&?H&#  
希望大家有共識 NZdjS9  
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2012-09-02
以下是我認為禁的招式 希望通用 Ehi)n)HhG"  
迪雲:真昇龍霸 'DO^($N  
小丹:真旋風腿,真豹影拳 _ui03veA1  
星仔:,真十字旋風拳, %@#+Xpa+  
悟地:真虎翔霸 -$**/~0zU  
馬龍:,捐血救人 lT#&\JQ  
米兒:,大天使之降臨,神之寬恕, V>ML-s9  
亨利:援速箭, nDu f<mw  
佛覺:佛我同在, X1&Ug ^  
菲雲:煉獄困室,閻王追殺令 <nlZ?~%}  
約翰 治療術,透身咒, fuSfBtLPR#  
6道:分身術, , (dg]7  
溫蒂:風之精靈, bO 2>ced  
黃金親衛兵:金龍乍現, 8^\}\@  
幻音神巫:愛的詛咒,魔獸召喚,吸精大法 \ZX5dFu0  
比提:蝙蝠練成,吸血, T]-yTsto  
邪鬼:唯我獨尊,轟裂異度空間, gD10C,{  
天魔:極地大火山,冰火飛馳,灼冰展翅, {a^A-Xh[u  
龍翼:火鳳凰,怒虎震空彈, %KHO}gad1  
龐士:霸雷彈,無極地獄,怒雷之陣, ~qt)r_jW  
姬絲:突擊!爆地鼠,出擊! 機械邪鬼, 3:@2gp!tq  
卓男:機械暴動, {*,~,iq  
玄武:虎仙訣,怒虎棍法-武虎,醉虎神道, "X0"=1R~  
托比:萬獸之王 w`=_|4wFw  
蓋亞 絕地破,牢動破,滿月斬 ZUP\)[~  
蓮娜:雙血煉爪,四翼魔蝶, M #'br<]  
奧龍:血壓暴漲, uPKq<hBI  
迪倫:紫炎彈,地藏龍,蒼天龍華 ma9q?H#X  
撒卡:勢凶夾狼,孤狼高嗚,逆狼牙襲, [ -"o5!0<  
黃帝:太陽彈,瞬移劍 i!+D ,O  
黑羅剎:煉獄破, BLZ#vJR  
魔姥:寄生蟲, 2_M+akqy^  
勇心:心·不死, ]Q,;5>#W  
地藏十兵衛:殘影術, /_<`#?5T(  
邪狼丸:葉子飛鏢, O4RNt,?l  
暗黑菲雲:烈錘轟炸 JTK>[|c9oE  
*p:`F:  
禁用人物 #<0Yx9Jh.  
終極魔 神母號 特別版迪倫 59mNb:<  
A<P3X/i  
注意:無關技術成份 神手/新手通用 W,"|([t4.\  
f2Zi.?``H  
雖然有很多招沒講 28FC@&'H  
例如 超昇 超虎的招式 還是小出/不用比較好 Ri4t/H  
要練好技術我認為不必要出的 VeiJ1=hc  
JLUG=x(dA  
g?` g+:nug  
.w2QiJ  
7?Q@Hj(:NT  
o#3?")>|  
DTmv2X  
)*#Pp )Q  
(Cjnf a 2  
離線freeze3704
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2012-09-02
LFO vs 已爛透 大天同透身有需要禁咩?
離線acz

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2012-09-03
旋風腿都屈到喇搞事咩< VBc[(8o  
話說我開星仔淨係用破空腳同炮拳、又屈招了?_? s ^NO(  
仲有歷奇淨係用重拳、連環同流星都夠做迪倫<
神のご加護を貴方に…

離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2012-09-06
回 acz 的帖子
acz:旋風腿都屈到喇搞事咩< 4 -)'a} O  
話說我開星仔淨係用破空腳同炮拳、又屈招了?_? HZMs],GX  
仲有歷奇淨係用重拳、連環同流星都夠做迪倫< (2012-09-03 16:36)  c>fLSf  
xsK{nM6g  
我所講既禁招同技術無關 htc& !m  
我都見過唔小人都講 小丹只出百烈腳氣攻波同昇天都夠玩 $q*kD#;mh  
但e d只係有技術既人先可以做到 Hj ]$  
同禁招無關
離線freeze3704
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2012-09-06
個個人心目中禁招不同,好難有共識,都冇咩好討論,可鎖post /nXp5g^6(  
"cjZ6^Hum  
離線acz

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2012-09-06
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:
我所講既禁招同技術無關 ^vm[`M  
我都見過唔小人都講 小丹只出百烈腳氣攻波同昇天都夠玩 Y~1}B_  
但e d只係有技術既人先可以做到 :b>Z|7g?  
同禁招無關 Wq)'0U;{$  
只係我想講想旋風腿本來就係屈招< l^xkXj  
係班人屈慣手勢姐< r0G#BPgdR  
一話禁就要生要死< v,vTRrpK  
仲有< p ALB[;9g  
本來禁招就係為左玩技術< 4 E3@O  
佢地連禁都唔禁又話我地玩技術< *wt y yP@  
請問唔練點先有技術< =D5@PHpv(  
你估真係飛出黎架< p@i U}SUaE  
神のご加護を貴方に…

離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2012-09-06
回 acz 的帖子
acz:只係我想講想旋風腿本來就係屈招< 1bzPBi  
係班人屈慣手勢姐< S-2xe?sb  
一話禁就要生要死< sbK 0OA  
仲有< `m2F. ^qrr  
本來禁招就係為左玩技術< DDAqgx  
....... (2012-09-06 19:18) KXw \N!  
um ,/^2A  
首先唔好再加技術成份入去.. 1<\cMY6  
如果對新手泥講 無旋風腿 咁係咪可以唔洗玩.. W[^XG\  
高手既話 唔出既 只係你有品問題 同招式無關 v@>hjie  
旋風腿又唔係擋唔到 又唔係走唔到 點解要禁 P]Gsc  
有技術唔代表一定要出低攻既招先算 QQ2xNNF[  
對付旋風腿仲有好多招式 [&NF0c[i  
我所謂既禁招定義樓上已經講得好清楚 R$6Y\ *L[  
yE"hgdL  
8.k"kXU@n  
離線
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2012-09-06
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:首先唔好再加技術成份入去.. 1/&j'B  
如果對新手泥講 無旋風腿 咁係咪可以唔洗玩.. " g_\W  
高手既話 唔出既 只係你有品問題 同招式無關 aB'<#X$x  
旋風腿又唔係擋唔到 又唔係走唔到 點解要禁 iOJgZuP  
....... (2012-09-06 21:11)  MnX2sX|  
2}}~\C}o+  
其實呢 $iP#8La:Y  
旋風腿 5X`.2q=d  
系d小白 狂出先可能令到人想禁 n:#ji|wM  
依招野格招力又吾錯 攻擊力又中上級 Xp{gh@#dr  
出完之後狂出跳 QPFpGS{d  
或者 場角無限連 !4 hs9b  
用依招黎移動都有
離線tommywu
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2012-09-06
回 健 的帖子
:其實呢 MUo?ajbqOd  
旋風腿 O7K))w  
系d小白 狂出先可能令到人想禁 +|0m6)J]  
依招野格招力又吾錯 攻擊力又中上級 49#-\=<gt  
....... (2012-09-06 21:22)  :#LB}=HQ  
#zQkQvAT9  
真旋禁硬 rvG qUmSUs  
旋風腿唔連出都ok 8jZYy!  
不過神人的話氣功波cut招cut到你high
離線
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2012-09-08
回 tommywu 的帖子
tommywu:真旋禁硬 b^xf ,`D  
旋風腿唔連出都ok 0{ ,zE  
不過神人的話氣功波cut招cut到你high (2012-09-06 22:10)  V.4j?\#%   
zPmVECS  
神人=me :o)?
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2012-09-09
其實LFO vs(HK)都係得個堆人 gv,T<A?Z2  
NWg\{a  
都熟哂禁招 \XN5))  
@b/2'  
你叫我同tw人打我都即轉mode啦 `SW " RLS3  
!$?@;}=  
佢地都唔鬼聽 KFhn}C3 i  
So^`L s;S  
又時真係講都哂勁氣
離線
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2012-09-09
回 @@俠俠@@ 的帖子
[url=http://ibbs.hk/u.php?username=@@俠俠  @@]@@俠俠  @@[/url]:其實LFO vs(HK)都係得個堆人
都熟哂禁招
你叫我同tw人打我都即轉mode啦 0_ \ g  
....... (2012-09-09 18:02)  1hyah.i]Y  
ws?s   
除左個堆人以外 I0v n d7  
仲有1d串串共扮大佬無人識既小白
本帖提到的人: @俠俠
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2012-09-10
回 健 的帖子
:除左個堆人以外 B;]5,`#!  
仲有1d串串共扮大佬無人識既小白 (2012-09-09 19:48)  <lmJa#  
ZV]e-  
無人識佢bo~~~
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2012-09-11
回 @@俠俠@@ 的帖子
[url=http://ibbs.hk/u.php?username=@@俠俠  @@]@@俠俠  @@[/url]:無人識佢bo~~~ (2012-09-10 18:33) &:;;u\  
Qyv'nx0=  
其實e加lfo分左3部分人 uH&,%k9GVK  
1.hk老手(會禁招) .5!sOOs$P  
2.tw老手(會禁招但禁招方面同我地有d出入禁得唔全面) B3>Uba*-)}  
3.贏就是王道既小白(出禁招) |pH* CCA  
本帖提到的人: @俠俠
離線
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2012-09-11
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:其實e加lfo分左3部分人 aYaG]&hb  
1.hk老手(會禁招) @.Z[M  
2.tw老手(會禁招但禁招方面同我地有d出入禁得唔全面) U0h )pdo  
3.贏就是王道既小白(出禁招) 0q[p{_t`  
....... (2012-09-11 13:05)  ;]gsJ9FK<  
}fJ:wku  
出禁招之外仲會屈招 >@)*S n9"  
講少左lu
離線ken3659
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2012-09-11
其實比堤招吸血有必要禁咩? +36H%&!  
又難中,收手又慢 2^)D .&  
同埋可吾可以講下點解醉虎神道要禁?
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2012-09-17
回 ken3659 的帖子
ken3659:其實比堤招吸血有必要禁咩? iuiAK  
又難中,收手又慢 y,MPGW_  
同埋可吾可以講下點解醉虎神道要禁? (2012-09-11 20:57) 7~_{.f  
Yo>`h2C4  
吸血既招式一向都係禁招... _Zh2eXWdjM  
而且吸血本身吸得都唔小 全中起碼加一半血 而且格招力都幾高 WMW1B }Z3  
%lN2n,AK  
醉虎神道神格神攻 "yg.hK`  
我所講既禁招係先理解個人物有無必要出禁招先會禁 3(1 ]FKZtt  
玄武本身頭幾招已經好好打 所以醉虎神道我覺得有必要禁 :1:3Svb<Y  
30D: ZmlY  
離線lfolfogogo
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2013-01-26
支持以上禁招表~~~~~~
離線毒吻皇后

發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2013-01-27
大天使之降臨平衡之後係繼天使之吻第2廢既招 2+z1h^)W  
都唔係禁唔禁既問題 根本冇人想用
快速回復
限100 字節

上一個 下一個