切換到寬版
  • 748閱讀
  • 14回復

正豆了@o@10個女仔 7個男仔 2036年難嫁 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線牙奇

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2007-07-16
【明報專訊】本港「陰盛陽衰」情持續,預計30年後,男女比例將跌至7比10!25至44歲的適婚年齡組別更是重災區,男女比例為6.64比10。

統計處昨日發表《香港人口推算2007-2036》報告,假設現時的生育率和入境政策不變,預計到2036年,本港的男女比例將從現時9.12比10,大幅跌至7.09比10;若扣除外籍家庭傭工,比例亦為7.63比10,即每千名港女背後僅得763名港男,加上每年有逾2萬名港男返內地娶妻,港女待嫁情堪虞。面對男女比例失衡,房屋署    亦要調整建屋政策,以應付單身人士日增。

趨勢:人口增長放緩老化

統計處長馮興宏表示,是次人口推算突顯本港3項人口趨勢 ﹕男女比例下降、人口增長放緩及人口老化。統計處推算,2036年本港人口將增至857萬,屆時總和生育率為0.9,即每千名婦女一生中平均生產900個嬰兒,屬全球最低;人口增長主要源於內地孕婦來港產子。

馮興宏表示,男女比例下跌,加上每年有逾2萬名港男返內地娶妻,坦言「對於上了年紀的女性,適合的男對象相對減少」,但強調男女失衡問題不算太嚴重,去年亦有6000多名港女嫁內地男士。事實上,港人生仔多過生女,統計處資料顯示,1971年至2006年間,婦女生產每千名女嬰,便有1074名男嬰,但隨大批持單程證    婦女及外傭女工來港,令15歲或以上人口出現「陰盛陽衰」。

檢討房屋政策 擬建單身公屋

政府發言人表示,為適應性別結構改變,會考慮適當調整政策。當中,建屋政策首當其衝,房委會委員王坤引述運輸及房屋局長鄭汝樺    昨日在一個午宴上表示,因應未來男女失衡問題惡化,需要檢討公屋供應的模式。房屋署長陳源在公開會議上補充,本港新家庭組成與過去出現很大差異,房屋署今年底將取得統計處完成的家庭結構報告,並會安排集思會與委員商討對策。

王坤表示,男女失衡反映單身人士對公屋的需求將會增加,對公屋建屋量有深遠影響,「如果50萬人組成25萬個家庭,便只需25萬個單位,如果50萬大多是單身,房署    便要建50萬間公屋」。
======================================================================================
本港人口持續老化女多男少
(明報) 07月 16日 星期一 03:30PM
統計處推算,30年後本港將有857萬人,人口老化情況進一步惡化,女多男少亦愈加嚴重。
統計處公布未來30年人口推算數字,預計在2036年,本港人口將有857萬,比現時增加約171萬,當中自然增長人口佔49萬,淨遷移人口則佔122萬。平均每年人口增長0.7%。
本港人口老化情況,會進一步惡化,30年後65歲以上的人口比例,會上升至兩成六,而十五歲以下的比例將下降至一成二。
而女多男少的情況,亦會進一步擴大,撇除家庭傭工數據,每1000名女性與男性的比率,會由去年的971人下降至763人。

第時每1000名女得763男
第時到d女搶我地
豬排另計
[ 此帖被牙奇在2007-07-17 11:55重新編輯 ]
離線神‧嵐
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2007-07-16
1000名女得763男=  =
1000名全部都係豬排XDXD
離線牙廉
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2007-07-16
引用第1樓神‧嵐於2007-07-16 20:22發表的  :
1000名女得763男=  =
1000名全部都係豬排XDXD

1000個既話     世界未日了= =

一生人最憎豬排@@

好可愛@w@
離線迪斯路亞

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2007-07-16
引用第3樓牙廉於2007-07-16 20:23發表的  :
1000個既話     世界未日了= =

給我善用論壇功能,再犯就不會幫你改直接扣除分數

一千名-_-....

未必是壞-_-

為了爭奪男會提高品質,到時就好了
離線地獄の龍

發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2007-07-16
依家都係架啦-_-
Respect The P G

ya  ya IDPX yo
壇規冇話要限字數,但係啲人就好鍾意喺到嘈嘈嘈嘈,又喺到扣,真係戇夠夠,
仲要話小過8個字就要當簡回,喂8個字?好耐之前都只係規定要4個字
簡得嚟,答到問題,主題,
你吹得我脹咩,我理得你咩,
啲版主爆粗可以冇人理,報告咗一樣唔理,冇人理,冇人理
版主包庇版主,班會員真係..唉,冇得避,冇掟企, 真係冇得頂呀!班版主真係冇得頂呀!
呢班版主真係勁.勁..勁...
你班低能仔,真係不知所謂,唔知喺到做乜鬼
唔該你哋收定皮返屋企冚被
自己作,係咪好膠
引用第4樓地獄の龍於2008-08-14 14:23發表的  :
話明千年帖梗係一千年先算
依家2008年8月14號
即係推1008年8月14號之前嘅帖先算
離線惡夢の戀

發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2007-07-17
你地憎豬扒..
咁如你你地揀
1個男人婆..99%係男人 1%係女性..
1個係豬扒
你揀男人婆定豬扒呢=0=
離線牙暗
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2007-07-17
引用第5樓惡夢の戀於2007-07-17 02:49發表的  :
你地憎豬扒..
咁如你你地揀
1個男人婆..99%係男人 1%係女性..
1個係豬扒
你揀男人婆定豬扒呢=0=

我揀男人婆的說,不過我唔需要住
離線吾尊者

發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2007-07-17
=3=唔係呀fa??咁都叫正
估唔到=3=係咁易散架
離線至尊

發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2007-07-17
咁即係係2036年之後就會易d搵女友嗎==?
離線自己

發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2007-07-17
咁正
咁姐係一人上兩個都得@@?
不過睇我個樣就知我唔係咁咩啦=.=

現玩遊戲:lfo,lol,mc,mkz
離線炎‧龍
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2007-07-17
我最怕世上會出現藍島的情況=[

那時的男孩會死的=[
http://www.ziondaily.com/2.0/web/portal/
離線傻傑豬
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2007-07-17
到個時我地貴斤
離線炎‧龍
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2007-07-17
引用第11樓傻傑豬於2007-07-17 14:38發表的  :
到個時我地貴斤 [表情]

應該死了-_-

就算未死都年齡很大......

為有下世才能看到這情況=[
http://www.ziondaily.com/2.0/web/portal/
離線jj俠

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2007-07-17
一d都唔好.....100-200後...男性絕種
女性很多都比男性優秀....
離線炎‧龍
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2007-07-17
難道100-200年後...

男性絕種=人類絕種....

上帝不會這樣吧=]
快速回復
限100 字節

上一個 下一個