切換到寬版
  • 60382閱讀
  • 541回復

[討論]【pokemon 心金‧魂銀】討論帖 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線bellbell1717
發帖
icash
只看該作者 460樓  發表於: 2009-10-16
寵物小精靈金心魂銀 練努力值的好地方
HP

‧彩虹市(タマムシシティ)水面上的爛泥怪(+1)、爛泥獸(+2)。
‧小呆獸之井(ヤドンのいど)水面上的小呆獸(+1)。
‧連接洞穴(つながりのどうくつ)水面上的烏波(+1)、沼王(+2)。

物攻

‧42號道路水面上的獨角金魚(+1)、金魚王(+2)。

物防

‧純白鎮(マサラタウン)下方草叢的長藤怪(+1)。
‧岩山隧道(イワヤマトンネル)內的小拳石(+1)、卡拉卡拉(+1)、格拉格拉(+2)。

特攻

‧喇叭芽之塔(マダツボミのとう)晚上出現的鬼斯(+1)。
‧35號道路水面上的傻鴨(+1)、高超鴨(+2)。
‧43號道路草叢的咩利羊(+1)、綿綿(+2)、麒麟奇(+2)。

特防

‧34號道路水面上的大眼水母(+1)、多腳水母(+2)。

速度

‧憤怒之湖(いかりのみずうみ)水面上的鯉魚王(+1)。
‧喇叭芽之塔(マダツボミのとう)日間只會出現小哥達(+1)。
‧地鼠洞穴(ディグダのあな)內的地鼠(+1)、三頭地鼠(+2)。
‧圓朱市(エンジュシティ)水面上的蚊香蝌蚪(+1)、蚊香蛙(+2)。
‧白銀山地區(シロガネやま)PC中心下方水面上的蚊香蛙(+2)。

離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 461樓  發表於: 2009-10-16
引用第457樓牙然於2009-10-15 18:43發表的 :
其實停一回合的招式不一定沒有用
例如猩猩王,橫豎要停一回合
.......

唔洗POST多一次吧=.=
我已見到了...
按此進入→LFO資料博物館
為所有lfo玩家回憶而設
離線魔神王
發帖
icash
只看該作者 462樓  發表於: 2009-10-16
引用第460樓bellbell1717於2009-10-16 08:56發表的  :
寵物小精靈金心魂銀 練努力值的好地方
HP
‧彩虹市(タマムシシティ)水面上的爛泥怪(+1)、爛泥獸(+2)。
‧小呆獸之井(ヤドンのいど)水面上的小呆獸(+1)。
.......

你copy寵物村呀...
ps:5知點解我會變左簡體
向住500帖同三星會員進發+_+
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 463樓  發表於: 2009-10-16
引用第459樓stamley213於2009-10-16 01:56發表的  :
比我就3隻都練曬...囧

其實e3隻野勁唔勁,鴨咀暴龍擁有火炎身體用近身技易燒傷,超鐵暴龍有硬身體,電擊魔唔知
一隻岩+地比水草秒,但電打唔到佢,一個就水秒,另一隻火秒
sr超合金勇者王用-空間切裂士巴拉(魂限定)收現錢
另放sic極魂假面騎士劍-帝皇型態70元
放戰奴一套+烏邪人物,霸王地藏龍,鋼鐵護甲
lfo物品只收神通行充值卡(50/100)
離線牙然

發帖
icash
只看該作者 464樓  發表於: 2009-10-16
引用第447樓魔法使命於2009-10-13 20:04發表的 :
我再舉多一個例子:椰樹獸
基本上佢的特點係hp同特攻較好,但低速度
我個人認為可放棄速度...(但因為特性晴天時速度會x2)
努力值主修 252hp 252特攻 仲有6點我唔識配囧
性格 +hp -速度
如果想玩先攻的...
可以用詛咒+欺空黎配合(如果係咁努力值就要252hp 252物攻了)
這點要識取捨...

其他大部分的看法都差不多
但是椰樹獸卻有點(?)...
椰樹獸特攻有125
是一個非常不錯的數字
似乎應該好好利用
要注意一點就是沒有性格會影響hp
性格我會選+特攻-速
因為55速度實在不能做什麼
要快有比他快的,要慢的也大有人在
所以跟你一樣,我會選擇放棄速度

另外,我不建議用詛咒+欺空作戰術
詛咒+欺空已佔了兩個招式位置
加上椰樹獸本身有用的物攻招式不多
較有看頭的有: 蛋爆彈(普),木葉槌(草),思念頭槌(超)
蛋爆彈命中不高
木葉槌雖然有屬修,副作用卻也不少
加上這三招都未能有效反擊剋自己的對手
物攻一路挺難走
而且,椰樹獸雙防不高
兩倍弱點有6個,還有一個四倍弱點
實在很難確保椰樹獸能活到完成強化再放欺空
即使讓你成功完成強化
以椰樹獸65特防,絕對是防守上的重大缺陷
即使物防再高亦無補於事
如果真的要用詛咒+欺空,我只能說需要頗高的技術

倒不如老老實實玩特攻,有空位的話可以加放牆
要玩物攻可以用速蟬接力,節省兩個招式位
椰樹獸以其特性及特攻,加上光合作用及陽光烈焰
也可在晴隊擔當速攻手,有一番作為
我不想飛翔,只是沒有立足的地方。
離線魚旦二號

發帖
icash
只看該作者 465樓  發表於: 2009-10-16
努力練緊九尾+暴蠑螈

九尾我遺傳咗能量球,再加埋噴射火焰

暴蠑螈我就遺傳咗水柱巨砲

我仲有用沙漠蜻蜓同立方獸Z做主力

後補一隻肥波球,噴射火焰+滾動+唱歌

無神獸
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 466樓  發表於: 2009-10-16
引用第464樓牙然於2009-10-16 21:18發表的 :
其他大部分的看法都差不多
但是椰樹獸卻有點(?)...
椰樹獸特攻有125
是一個非常不錯的數字
.......

OKOKOK....
小弟甘拜下風...
我自動退出...
=.=
按此進入→LFO資料博物館
為所有lfo玩家回憶而設
發帖
icash
只看該作者 467樓  發表於: 2009-10-16
我因為唔知有學習裝置 呢樣野
所以係捉左紅色鯉魚龍之後
冇拎果個龍鱗去搵 30號通道
果間屋個帶帽伯伯到換個 學習裝置

係我打完小智爆左機之後  
去搵佢換  個伯伯比左個紅色珠我ONLY
但就冇 學習裝置  
我見過人地開帖話要有30隻野
我有夠晒  都係拎唔到學習裝置  
有冇人可以解答到我    PLZ~

============================

電擊獸進化 電擊魔 個道具邊到拎 唔該!!   
離線牙然

發帖
icash
只看該作者 468樓  發表於: 2009-10-16
引用第466樓魔法使命於2009-10-16 21:34發表的 :
OKOKOK....
小弟甘拜下風...
我自動退出...
=.=

不用退出
只是大家分享一下罷了

不如大家放自己的隊伍出來參詳參詳
包括招式,性格和努力值
大家互相給意見才會進步
我不想飛翔,只是沒有立足的地方。
離線
發帖
icash
只看該作者 469樓  發表於: 2009-10-17
引用第457樓牙然於2009-10-15 18:43發表的  :
其實停一回合的招式不一定沒有用
例如猩猩王,橫豎要停一回合
.......

猩猩王種族值670 攻擊力高
我也有好多朋友用呢隻

另外想問一問
水君應該點樣配招
我最鍾意既係水君
但係以往都唔多玩水系
目前既配招係:水柱砲 暴風雪 求雨 冰光束
基本上暴風雪我係覺得型先放入去
有冇人可以教我配水系既招
歡迎愛樂之人加入IBBS愛樂協會
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 470樓  發表於: 2009-10-17
引用第468樓牙然於2009-10-16 22:20發表的  :
不用退出[表情]
只是大家分享一下罷了
.......

我先
火主54: 暗影爪+火炎噴射+大字燒+爆裂燃燒
海馬王51: 龍流星+龍之波動+噴水+高壓水炮
三合一慈怪54(洞穴閃光用)(無人幫我傳去天元山進自爆慈怪): 轟天雷+放電+閃光+光镜弹
怪力49:交叉十字切+ 觉醒拍击+上昇拳+当身投
差字蝠48 :毒爆彈+空氣斬+毒十字斬+暗之波動
敢鬼 50:吹x波+食夢+同行者+暗之波動
鐵甲貝40:暴風雪+幻像光線+xx加x炮+水之波動
滾動岩41:震星+地震+大爆破+岩崩(之後比佢學,加下未比佢學)
大比鳥(交通工具) 漁毛拍+飛行場館打win之後技+飛行
胡說x(交通工具)碎石+推石+排岩(未學)+撞x
利漁龍(普通板)(交通工具):逆流,+油水+冰之牙+唔知咩招
蚊香蛙(完成多幾次運動會再拿水星進先再升) 氣合拳+???+???+???
大食花(斬野用)斬擊+陽光烈焰+???+???
之後先再升既精靈
鐵甲西牛3xlv ???+???+地震+???
電擊獸??lv
鴨咀火龍(未抓)有冇人知邊到有30lv上既鴨咀火龍抓
性格全唔知,有機會係打小智組合

大量既鑽石精靈未有
[ 火仔在2009-10-17 00:48重新編輯此帖 ]
發帖
icash
只看該作者 471樓  發表於: 2009-10-17
引用第468樓牙然於2009-10-16 22:20發表的  :
不用退出[表情]
只是大家分享一下罷了
.......

火主85     最終技 火炎噴射 大字燒
超夢夢80
水君50
鳳凰60 飛行
利基亞60
噴火龍60
==============
精靈中心電

紅色鋰魚龍40  高壓水柱 ??加?炮
啟暴龍40
奉神犬40
暴蠑螈50
班吉拉60
化石飛龍40
貝貝龍40
鴨咀火龍40
叉字蝠47
卡比獸55
大比鳥57
雷公50
炎帝51

招式 no
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 472樓  發表於: 2009-10-17
比卡超配邊隻性格好??(有雷玉)
離線chunrico
發帖
icash
只看該作者 473樓  發表於: 2009-10-17
有冇人知點捉比卡超囧
發帖
icash
只看該作者 474樓  發表於: 2009-10-17
....................
  比卡超is點捉!!!!
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 475樓  發表於: 2009-10-17
係小剛GYM向下行個個森林= =
發帖
icash
只看該作者 476樓  發表於: 2009-10-17
引用第475樓@@俠俠@@於2009-10-17 16:31發表的  :
係小剛GYM向下行個個森林= =

thx
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 477樓  發表於: 2009-10-17
有冇方法抓到30lv以上既鴨咀火龍同電擊獸?
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 478樓  發表於: 2009-10-17
引用第477樓火仔於2009-10-17 21:32發表的  :
有冇方法抓到30lv以上既鴨咀火龍同電擊獸?

x2~唔該~
我隻鴨咀暴龍同電擊魔得Lv17....
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 479樓  發表於: 2009-10-18
引用第478樓@@俠俠@@於2009-10-17 22:44發表的  :
x2~唔該~
我隻鴨咀暴龍同電擊魔得Lv17....

嘩,有排升啦,唯有改時間\星期五去龍洞打一次龍場主同個呀到升lv
快速回復
限100 字節

上一個 下一個