切換到寬版
  • 3165閱讀
  • 52回復

關於LFO-PK的角色:您會選誰? [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線devil_flid

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2009-11-26
大家認為有哪些角色適合PK呢?
又有哪些角色不適合PK呢?

(官方禁人物,禁招表,異轉型態一律不討論,最主要以官方辦的PK賽為主)
如終極魔人物,或天尊的天籟...
已被禁止...討論也沒什麼意義^^
(如後期沒禁再來討論吧)

適合PK的角色擁有特質如以下幾點:
高攻招
格硬招
能接招
能改變方向招(例:招的方下能上中下OR前後出)
招的範圍大
能封鎖敵人
反應快
擁有逆轉局勢的能力
擁有近遠對戰的能力
擁有個人特色的能力:如屬性攻擊,暈眩,混亂,毒性,火焰,冰凍,雷電,提升攻防敏,降低攻防敏,降低耗魔量等等...
最重要的一點...就是不論面對哪種角色都有一定的應付能力^^

個人認為適合PK的有:
星仔-小丹-琪琪-米兒-悟地-亨利-茱迪-亞真-達爾-陸道-安雅-彿覺-黑羅剎-邪鬼-天魔-迪倫-白帝-天尊-域多-姬絲-申武玄目前想到的用過的只有這些...

至於不適合PK的,我只提供以對戰過的角色:
紅魔鬼-柏高-約翰-卓男-托比-暗黑迪雲-暗黑星奇-暗黑米兒-龍翼EX

個人最欣賞且擅長的角色:星仔...
大致上的優點都有,接招也有很多種接法,也有能改變方向的招(如無影腳),也能封位(如破空拳),逆轉招and重創招(如真十字),格硬招(拳風)
其中粉身碎骨-破空踢-無影腳有無閃身的設定,能善加利用且配合真十字做END技,
能給予對手一定的重創,耗魔量本身大致上都還好,除非狂亂放真十字,不然配合閃躲和一定的技術對戰,相信不會有缺魔的情況發生,
有興趣的玩家,只要經過一番努力,相信在PK場上也是一位強勁的對手.

大致上LFO台版的角色都對戰過,沒有很難打的,且現在角色漸漸平衡化,
除非是面對未平衡的招or禁招,或者異轉的屈招,不然都有一定的能力應付^^
對戰設定:要在時間三分鐘以內解決,綽綽有餘~

最後...想藉由文章~看看大家心目中,或者自己最擅長的角色有哪些,認為不適合PK的角色又有哪些,有什麼心得諸如此類的...

PS:期待有下一次的亞洲盃:台灣,香港,能還有機會切磋PK~
如果有機會的話,您會選擇哪個角色參與呢?原因?(原因不嫌麻煩且方便再回覆吧)

我的話當然是星仔
原因:
與其用屈角or屈招參與對戰,還不如用自己欣賞且擅長的角色,
與其用上訴的那種對戰方式,還不如鍛鍊技術克服各種的挑戰.

拿台灣的第二屆拳皇盃來說
第一名:炎魔
第二名:琪琪
第三名:天魔
第一跟第三就不多做解釋嚕...(打法,放招,港,台大致上玩家都應該知道吧?)
想必大家比較難想像的是第二名吧?
沒有什麼事情是不可能的,也沒有什麼事情是絕對的
只要有心就算是冷角,也有出頭天的一天
沒有永遠的弱者,只有不肯努力的玩家.
[ devil_flid在2009-11-27 02:08重新編輯此帖 ]
離線tsunate
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2009-11-26
星仔改到邊洗技術,老實d講直頭屈機啦!d起手防勁到呢!我覺得悟地好d,起碼起手無防招多,格招力弱晒,唔會比人話屈機,至於迪雲實在太弱,玩得勁都覺得佢太弱,原因招式變化限死晒個角色,雖靈活但遠攻冇力度,近攻格招力麻麻,2轉又太硬直,失左1轉既靈活,小丹又改到不知所謂,原有靈活地方又唔保留,太多角色亂改一通啦,冰佬方面,本人覺得突然改得太弱啦,應該參考番迪倫咁改,唔好改得太弱又唔好改得太屈,U1兒家改既野係好難比玩家接受,原因越一跟本冇聽玩家們意願去改,換正你買張機票係頭等位,但上左機就比張經濟位你坐,日子過得耐左客就走啦,重點會再搭你機咩。
離線bk的卓男
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2009-11-26
引用第1樓tsunate於2009-11-26 06:37發表的  :
星仔改到邊洗技術,老實d講直頭屈機啦!d起手防勁到呢!我覺得悟地好d,起碼起手無防招多,格招力弱晒,唔會比人話屈機,至於迪雲實在太弱,玩得勁都覺得佢太弱,原因招式變化限死晒個角色,雖靈活但遠攻冇力度,近攻格招力麻麻,2轉又太硬直,失左1轉既靈活,小丹又改到不知所謂,原有靈活地方又唔保留,太多角色亂改一通啦,冰佬方面,本人覺得突然改得太弱啦,應該參考番迪倫咁改,唔好改得太弱又唔好改得太屈,U1兒家改既野係好難比玩家接受,原因越一跟本冇聽玩家們意願去改,換正你買張機票係頭等位,但上左機就比張經濟位你坐,日子過得耐左客就走啦,重點會再搭你機咩。

1)星仔改到邊洗技術,老實d講直頭屈機啦!d起手防勁到呢!
回 : 的確,但係有技術配搭更佳

2)我覺得悟地好d,起碼起手無防招多,格招力弱晒,唔會比人話屈機
回 : 能力過弱就沒有意思了,身位五主本來能力配點已較其他低
       如果格招力等各設定都俾其他人低,五主生存不就只是用來和其他五主對戰或受死?!

3)至於迪雲實在太弱,玩得勁都覺得佢太弱,原因招式變化限死晒個角色,雖靈活但遠攻冇力度,近攻格招力麻麻,2轉又太硬直,失左1轉既靈活
回 : 迪雲未改請不要草草下論

4)小丹又改到不知所謂,原有靈活地方又唔保留,太多角色亂改一通啦
回 : 小丹以速度見稱...靈活的確重要

5)冰佬方面,本人覺得突然改得太弱啦,應該參考番迪倫咁改,唔好改得太弱又唔好改得太屈
回 : 尊者能力點已較強,已不算弱了,反而讓玩家更有效利用技術
       迪倫本人認為還是太強,本來能力值已較高,配合招式上的靈活、斜攻及攻擊力,太強了吧..

6)U1兒家改既野係好難比玩家接受,原因越一跟本冇聽玩家們意願去改,換正你買張機票係頭等位,但上左機就比張經濟位你坐,日子過得耐左客就走啦,重點會再搭你機咩
回 : 照晒玩家意願去改真的好嗎?如果大量小白話要改某人做點點點,我諗u1跟返既話結果個人物出到黎u1就會被其他技術性玩家!@#!@%
https://www.sendspace.com/file/e4r8v8
離線暴走疾風

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2009-11-26
引用第2樓bk的卓男於2009-11-26 10:17發表的  :
1)星仔改到邊洗技術,老實d講直頭屈機啦!d起手防勁到呢!
回 : 的確,但係有技術配搭更佳
2)我覺得悟地好d,起碼起手無防招多,格招力弱晒,唔會比人話屈機
.......

其實改完可以再改
未改可以唔改的=[

離線bk的卓男
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2009-11-26
引用第3樓暴走疾風於2009-11-26 10:21發表的  :
其實改完可以再改
未改可以唔改的=[

問題係..
u1對於呢隻咁腐爛的game
仲會投入咁多時間去搞好佢咩?
https://www.sendspace.com/file/e4r8v8
離線暴走疾風

發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2009-11-26
引用第4樓bk的卓男於2009-11-26 10:23發表的  :
問題係..
u1對於呢隻咁腐爛的game
仲會投入咁多時間去搞好佢咩?

時間一定有
多唔多真係唔係我地決定=[

離線┌終極┘
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2009-11-26
引用第5樓暴走疾風於2009-11-26 10:27發表的 :
時間一定有
多唔多真係唔係我地決定=[

只可以望住佢地點改-_-囧
離線暴走疾風

發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2009-11-26
望唔到過程
望到結果=[

離線┌終極┘
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2009-11-26
引用第7樓暴走疾風於2009-11-26 10:31發表的 :
望唔到過程
望到結果=[

望到結果之後仲有d心痛..
離線暴走疾風

發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2009-11-26
唔會wo
起初我聽人講冰尊改得點差法
但用落之後覺得挺平均的

離線chars
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2009-11-26
這是個好post
個人覺得過往改的角色並無不平衡
改過的我都玩過
覺得平衡多了

下面說的是全部都是經過調整的角色

大家覺得好強ge星仔并不是想像之中咁屈機
近攻好強  護身有破空 但遠攻就比較弱
比人拉開黎打就會處於弱勢

在奧義上也說一點點
奧義看來製作組沒有想改的意思
但人專能一招秒殺
只能說太強 希望制組在調整所有角色之後一次過將所有奧義改了 會好一點

關於你所說的不適合PK的人物(已調整的),
我真的不明白紅魔鬼-柏高-卓男
vs不強,如果是沒有異轉的話,或是角色未調整的話我可以理解
樓主可否說詳細一點
離線chars
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2009-11-26
2)woody整體來說比星仔還強 用過星仔打woody的都會知
4)小丹邊招改得冇咁靈活= =?如果真旋的話有得上下咪屈機?
5)同意三樓所說的
6)同意三樓所說的
1條評分
離線靈鳥§月
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2009-11-26
約翰我覺得改到恰到好處...
不過硬直方面真係...
超平收woody1轉招同異信,
講明係超平收A_A
離線暴走疾風

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2009-11-26
約翰如果把防護壁改為攻擊系的
會比較好

離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2009-11-26
引用第13樓暴走疾風於2009-11-26 12:44發表的 :
約翰如果把防護壁改為攻擊系的
會比較好

我反而想防護壁佢真係有+防同有個[壁]出現...
只+防自身又冇防咁就叫防護壁真係有點無奈
按此進入→LFO資料博物館
為所有lfo玩家回憶而設
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2009-11-26
有d人物跟本唔洗技術都屈哂機 例如:天魔,神母號 終極魔人 等等.....
亂出招都可以殺到人
離線tsunate
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2009-11-26
引用第10樓chars於2009-11-26 11:27發表的  :
這是個好post
個人覺得過往改的角色並無不平衡
改過的我都玩過
覺得平衡多了
.......

但星仔跑快過以前你知5知(應該開左加速,直頭追住我個箭佬黎打),拳風破招力過強你又知5知
重有悟地打唔過現版星仔,剩玩拳風都破晒防,出埋無影腳破空腳十字,唔洗5秒已經扣剩無幾,無品直頭屈死機
我睇到既所謂平衡只係籍口撈埋最後一筆,講平衡就唔好出合戰屈機又屈錢,點解出合體同時唔改下d戰神屈招呢
老朱今次既修改,係佢一直想試做既計畫,但你地睇到d角色係越改越冇晒主攻招(樂雲之後已經越改越差),起手冇防我認同,但d怪過強破起手咁又點平衡呢,係5係以後用鳳劍打關呢?我勸大家用鳳劍爆過150Lv後再合體7日解體先學招升招Lv,咁做安全好多
今次天尊睇落改強,但實際弱過之前,打法變得拉遠左,搞到更屈機
離線chars
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2009-11-26
講到拳風好勁咁
呢點雖然我都認同
但系你有冇留意拳風出法?
你對佢可以背住佢打 或者企系最底打ga ma
我都系咁打星仔的
離線吉野家
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2009-11-26
引用第17樓chars於2009-11-26 15:00發表的  :
講到拳風好勁咁
呢點雖然我都認同
但系你有冇留意拳風出法?
你對佢可以背住佢打 或者企系最底打ga ma
我都系咁打星仔的

你打人下或後方 你當個星仔係新手尼ga?出完拳風再出後無影破你la
用得5大主角好多都係舊玩家 而且好清禁其他4大主角ge特性
衣家得小丹打得win星仔 迪雲就屈跳昇或異轉打 打win都係靠技術
我都覺得星仔屈機 連邪鬼都打win
本人晚間上1次ibbs,日間忙多數去學開船,想交易就pm我或直接搵阿陳!
離線ocean728
發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2009-11-26
引用第18樓吉野家於2009-11-26 16:39發表的  :
  你打人下或後方 你當個星仔係新手尼ga?出完拳風再出後無影破你la[表情]
用得5大主角好多都係舊玩家 而且好清禁其他4大主角ge特性[表情]
衣家得小丹打得win星仔 迪雲就屈跳昇或異轉打 打win都係靠技術[表情]
.......

55,
星仔屈幾=]
狂用無影踢到人地死下死下XDD
快速回復
限100 字節

上一個 下一個