切換到寬版
  • 2707閱讀
  • 21回復

SD高達》惡夢入侵尚餘4天 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線davehi

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2010-03-12
SD高達》惡夢入侵尚餘4天

RX-78GP03是於高達 0083中登場,地球聯邦軍的試作型宇宙據點防衛用機動兵器。開發代號為Dendrobium(中文名稱「石斛蘭」)其花語為「任性的美人」。本機在一部份遊戲與設定集中被稱為GP03D,但官方仍以GP03為標準稱呼。在0083的強襲,阻止臨界點中活躍。為浦木宏的後期駕駛機

本機體的設計概念是「兼具有MS的汎用性與MA的攻擊力的機動兵器」,負責開發的單位與GP01相同,為亞納海姆電子先進開發事業部。基於聯邦軍的要求,本機具有MA的共通特徵:極大的推進力與戰艦等級的大型光束砲。同時,開發者有鑑於一年戰爭時期MS與MA近戰格鬥時MA的脆弱性,在設計本機時將RX-78-2高達核心戰機的概念延伸,用整個MS作為GP03的核心繫統,在需要近距離戰鬥時可以讓MS的部分單獨出擊。而其他的部分則是外掛的武器庫與推進系統等,在遠距離火力戰時發揮高速度與高威力的特性。

另外3月13日晚上8-10時及3月14日下午4-6時的雙經時間將會啟動!
圖就自己睇啦~~機戰圖咁樣...
又雙經啦~~好yeah
近死亡又近一年了~
離線waynewong
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2010-03-12
引用樓主davehi於2010-03-12 21:15發表的 SD高達》惡夢入侵尚餘4天 :
SD高達》惡夢入侵尚餘4天
RX-78GP03是於高達 0083中登場,地球聯邦軍的試作型宇宙據點防衛用機動兵器。開發代號為Dendrobium(中文名稱「石斛蘭」)其花語為「任性的美人」。本機在一部份遊戲與設定集中被稱為GP03D,但官方仍以GP03為標準稱呼。在0083的強襲,阻止臨界點中活躍。為浦木宏的後期駕駛機
本機體的設計概念是「兼具有MS的汎用性與MA的攻擊力的機動兵器」,負責開發的單位與GP01相同,為亞納海姆電子先進開發事業部。基於聯邦軍的要求,本機具有MA的共通特徵:極大的推進力與戰艦等級的大型光束砲。同時,開發者有鑑於一年戰爭時期MS與MA近戰格鬥時MA的脆弱性,在設計本機時將RX-78-2高達核心戰機的概念延伸,用整個MS作為GP03的核心繫統,在需要近距離戰鬥時可以讓MS的部分單獨出擊。而其他的部分則是外掛的武器庫與推進系統等,在遠距離火力戰時發揮高速度與高威力的特性。
.......

助你貼上圖片
☢☣๖ ⊹⊱⋛⋋ۣۜ   ੴ㍿
離線
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2010-03-12
估唔到佢都識講係GP03
GP03D?這是不存在的
歡迎愛樂之人加入IBBS愛樂協會
離線davehi

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2010-03-12
個圖我係廢事貼
貼黎都冇用~~kai圖一張...
都話D資料冇人理架啦~~膠古都冇人理
只理雙經~~唉~~好心做壞事...
[ davehi在2010-03-12 21:52重新編輯此帖 ]
近死亡又近一年了~
離線waynewong
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2010-03-12
引用第3樓davehi於2010-03-12 21:25發表的  :
個圖我係廢事貼
貼黎都冇用~~kai圖一張...
都話D資料冇人理架啦~~膠古都冇一理
只理雙經~~唉~~好心做壞事...

人是吧?
都算更新一部份
順道貼
離線夜雲
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2010-03-12
在需要近距離戰鬥時可以讓MS的部分單獨出擊。而其他的部分則是外掛的武器庫與推進系統等,在遠距離火力戰時發揮高速度與高威力的特性。
=========================================================
好吧...我承認那的確是外掛(汗
離線赤紅
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2010-03-12
今次好似冇上次咁好

狗油有見識wo@@
離線
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2010-03-12
引用第5樓夜雲於2010-03-12 21:58發表的  :
在需要近距離戰鬥時可以讓MS的部分單獨出擊。而其他的部分則是外掛的武器庫與推進系統等,在遠距離火力戰時發揮高速度與高威力的特性。
=========================================================
好吧...我承認那的確是外掛(汗

當你看了0083之後
就會發現其實GP03的設定上其實沒有那麼過份
有很多弱點
離線davehi

發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2010-03-12
引用第7樓迪於2010-03-12 22:08發表的  :
當你看了0083之後
就會發現其實GP03的設定上其實沒有那麼過份
有很多弱點

不是ma~~突入左大氣層之後好勁wo
勁到唔知點打...(睇下之前o既介紹)
其實都唔知點解i-field係技~
可以打爆Gp03o既i-field就可以s同m啦~
近死亡又近一年了~
離線daviswys
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2010-03-12
比較想佢出s exia
離線牙翼

發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2010-03-12
先說一說我的用後感
其實GP03D不是各位所想的「神機」
事實上
他是高火力後補型的機體
因為他自身的速度慢
如果走出去,會變成砲灰
但是他並非一無事處
他在SD特有的子母彈、霸體以及實用的技能(狙擊=會心一擊、防光束)
為戰場上可以作最後的防線

而他的霸體+格鬥是用來攻擊一些漏網之魚
所以很少使用
離線
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2010-03-12
引用第8樓davehi於2010-03-12 23:03發表的  :
不是ma~~突入左大氣層之後好勁wo
勁到唔知點打...(睇下之前o既介紹)
其實都唔知點解i-field係技~
可以打爆Gp03o既i-field就可以s同m啦~

單是靈活度已經是一大弱點
離線davehi

發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2010-03-12
引用第10樓牙翼於2010-03-12 23:35發表的  :
先說一說我的用後感
事實上
他是高火力後補型的機體
因為他自身的速度慢
.......

別人的神的只不過係有用唔完o既彈同反格
當重炮手EW出就冇咩人拎o既應該
而且大多都會係後面射掛~但港o既人就唔知啦
引用第11樓迪於2010-03-12 23:36發表的  :

靈活廢可以改善~~用變小饅頭XD
正經~若果個I-field產生器冇咁大個應該唔會咁易比人打爆
而且反應都唔高~比人飛左去後就orz
近死亡又近一年了~
離線k-man
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2010-03-13
我合綠堂狼算喇
gp03d啲料咁難抽- -r
離線赤紅
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2010-03-13
引用第13樓k-man於2010-03-13 00:04發表的  :
我合綠堂狼算喇
gp03d啲料咁難抽- -r

有好難抽咩-.-
離線waynewong
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2010-03-13
引用第10樓牙翼於2010-03-12 23:35發表的  :
先說一說我的用後感
事實上
他是高火力後補型的機體
因為他自身的速度慢
.......

話說在後面攻擊可以令自己死的速度到達極慢
而且在後面為對友cover
離線
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2010-03-13
引用第12樓davehi於2010-03-12 23:52發表的  :
靈活廢可以改善~~用變小饅頭XD
正經~若果個I-field產生器冇咁大個應該唔會咁易比人打爆
而且反應都唔高~比人飛左去後就orz

大哥
我講緊真實機設
離線game999king
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2010-03-13
gp03d幾好
不過唔想再合咁多機了...............
期待既00 season 2既00gundam(raiser!?)同cheurdim(香港叫基路迪.........)
離線異轉小子

發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2010-03-13
引用第17樓game999king於2010-03-13 20:43發表的  :
gp03d幾好
不過唔想再合咁多機了...............
期待既00 season 2既00gundam(raiser!?)同cheurdim(香港叫基路迪.........)

你估0-raiser會唔會出?
離線denny1997
發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2010-03-14
引用第11樓迪於2010-03-12 23:36發表的  :

如果有眼既人都係睇到佢係機動性個到係近0=.=
所以佢只可以做一個炮台(?
啊~有朋友真好~
快速回復
限100 字節

上一個 下一個