切換到寬版
  • 6622閱讀
  • 64回復

[SOS!!]F3揀科!!!! [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線影‵

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2010-04-22
我係334
今年f3..就黎揀科..唔知點好
我間學校要讀3科自選科:o
我打算讀曬phy chem bio..
但聽人講好似好辛苦:(
以下係我既選擇次序:
chem 1   幾鐘意
phy 2  同上
bio 3   冇上2科咁鐘意
企會財 4    用eng教..唔知教乜同埋答題唔知用eng表唔表達得到
geog 5   用eng教..不過慣左
經濟 6   用eng教..唔知學乜又唔知跟唔跟得上
hist 7   唔太鐘意寫野
中史 8   唔洗諗,一定唔揀
art 9   同上

大家比d意見我丫,
特別係今年f4既: )
基本上我有90%以上可以讀到自己揀既科

引用第39樓影‵於2010-04-23 21:10發表的  :
其實對
bio唔係話冇興趣,只不過係低過phy+chem,但又高過其他科
姐係:chem,phy>bio>地理,中西史,ecom,bafs etc.
加上對bafs,econ唔太大認識:o
.......

引用第35樓影‵於2010-04-23 12:21發表的  :

其實我差唔多有9,8成係揀呢3科..不過想知道讀呢3科會遇到d問題:o

引用第48樓影‵於2010-04-24 23:57發表的  :

我係想知揀左呢3科又讀唔掂/辛苦既人會點

搵人幫我解答- -thx!!!!
[ 影‵在2010-04-25 00:00重新編輯此帖 ]
離線牙羽
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2010-04-22
我揀bafs(business) + hist
我都算任揀~

都係個句
興趣最緊要~
有興趣未頂硬上囉~

離線danielchanhk
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2010-04-22
In my point of view the greatest concern on choosing a suitable subject should be subjected to your previous performance, interest and most important - your career path. For example, if you have a passion to be a medical person, you ought to study biology, chemistry e.t.c

Last but not least, 如果你對上面文字感到解讀困難的話 (建議先improve英文, 再決定)
離線a1994109
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2010-04-22
BAFS BIO 經濟
冰の血繼限界!

離線please

發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2010-04-22
讀完都不知讀甚麼的科目,你讀上去都幾辛苦
所以選PHY, CHEM, BIO吧
ureramu ureramu ureramu oto
nimiunooto denzushi denzu sea denzu sea
離線自己

發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2010-04-22
CHEM                 M2                  PHY/經濟
應該會有一個選唔倒- -..
三樣都似乎較難,有挑戰性,亦是自己的興趣,對將來就業,升學好像有用
[ 自己在2010-04-22 19:04重新編輯此帖 ]

現玩遊戲:lfo,lol,mc,mkz
離線alex2007
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2010-04-22
引用第1樓牙羽於2010-04-22 18:35發表的  :
我都算任揀~
都係個句
興趣最緊要~
.......

我校得C.Hist  .............
Just always be noob
離線牙羽
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2010-04-22
引用第6樓alex2007於2010-04-22 18:53發表的  :
我校得C.Hist  .............

打漏c

離線影‵
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2010-04-22
引用第2樓danielchanhk於2010-04-22 18:43發表的 議 :
In my point of view the greatest concern on choosing a suitable subject should be subjected to your previous performance, interest and most important - your career path. For example, if you have a passion to be a medical person, you ought to study biology, chemistry e.t.c
Last but not least, 如果你對上面文字感到解讀困難的話 (建議先improve英文, 再決定)

都睇得明既~
其實有時睇phy chem bio果d英文又唔覺得難:o
不過我揀呢3科有唔係話好想好想做e...只不過係有小小興趣(對科學)

引用第1樓牙羽於2010-04-22 18:35發表的  :
我都算任揀~

都係個句
興趣最緊要~
.......

引用第3樓a1994109於2010-04-22 18:45發表的  :
BAFS BIO 經濟

想知bafs大概有d咩讀...
形式會唔會同文/理科有d似..?

引用第5樓自己於2010-04-22 18:50發表的  :
CHEM                 M2                  PHY/經濟
應該會有一個選唔倒- -..
三樣都似乎較難,有挑戰性,亦是自己的興趣,對將來就業,升學好像有用

挑戰性: )
咁又係既...有時係呢d科度拎到高分都幾有成功感
離線alex2007
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2010-04-22
引用第7樓牙羽於2010-04-22 19:02發表的  :
打漏c

你諗著入A班?
Just always be noob
離線牙羽
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2010-04-22
引用第9樓alex2007於2010-04-22 19:16發表的  :
你諗著入A班?

a or d

離線leehowa
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2010-04-22
Re:議
引用第2樓danielchanhk於2010-04-22 18:43發表的 議 :

讀起上黎...無困難...仲覺得係基本小學可能要識既字=3=
ps:我都係中三=.=
不過我個間除左英文之外 咩都係英文教...
離線danielchanhk
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2010-04-22
Re:Re:議
引用第11樓leehowa於2010-04-22 19:34發表的 Re:議 :
讀起上黎...無困難...仲覺得係基本小學可能要識既字=3=

有時英文難的不是生字,是句法
不過不是說笑還有不少香港中三學生會那些英文都解讀困難...
香港都不強制英文不合格不能升班 \~/
離線影‵
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2010-04-22
Re:Re:議
引用第11樓leehowa於2010-04-22 19:34發表的 Re:議 :

可惜我小學英文個底打得差:o

引用第12樓danielchanhk於2010-04-22 19:38發表的 Re:Re:議 :

香港都不強制英文不合格不能升班 ~/

phy chem bio果d英文句法唔難...不過高班就唔知
離線leehowa
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2010-04-22
Re:Re:Re:議
引用第12樓danielchanhk於2010-04-22 19:38發表的 Re:Re:議 :
香港都不強制英文不合格不能升班 ~/

so手快快打錯左/.\
係中文先岩xDDDDDDD

不過為左自己既前途
我會借d 科學類既英文書~
享受下英文既樂趣
離線waynewong
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2010-04-22
我事但啦
不過唔係f4咩
☢☣๖ ⊹⊱⋛⋋ۣۜ   ੴ㍿
離線神‧嵐
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2010-04-22
我諗住2x C.h + h/CIT  :o..
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2010-04-22
讀Geo應該有好多考察(去完大陸考察,有得浸溫泉)
跟自己興趣啦!
離線神‧嵐
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2010-04-22
引用第17樓@@俠俠@@於2010-04-22 21:23發表的  :
讀Geo應該有好多考察(去完大陸考察,有得浸溫泉)
跟自己興趣啦!

我果年咁岩無中geo讀._.
得英geo,但係我覺得英geo太難..又多專有名詞..
離線ttyyuu
發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2010-04-22
經濟 bio phy
快速回復
限100 字節

上一個 下一個