切換到寬版
  • 7457閱讀
  • 30回復

[原創]冥王羅剎--簡單人物分析 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線nero0123

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2010-10-01
不喜勿插,小弟第二次做人物分析 ^O<&f D  
F{Jw ^\  
冥王羅剎: LO khjHR  
dx &'fe*?  
冥王羅剎先係黑仔黑仔本身個樣,之前分左身~ `YLD`(\  
異 信: D=m9fFz  
[nc4{0aT'  
>eqxV|]i  
建議裝備: t2I5hSf  
用,晝頭,晝盾,黑石鞋,1隻中手,1隻羅倫斯手,再用十卡同中鍊(青龍鍊都OK架) E2@65b$  
你可以用哂中手,但可能唔夠MP=3= Q<'nE  
dzsmIV+  
建議裝備2: m4&h>9. 8  
Gm裝+晝頭,盾,黑石鞋同中手x2(驚唔夠MP用可以轉一隻羅倫斯手) luuX2Mx>o  
"2P&X  
頭像: WEQ1 Seq  
m~P CB_ifW  
企: V4P; 5[  
Ov4y %Pj  
混地~ [los dnH^?  
轉圈~ - o[x2u~n\  
跑: y8L D7<1u  
7/ysVWt  
擋: Z&4&-RCi  
WDc+6/<  
跳: EQ`(yj  
跳得勁高囉,咩料=_= c5l.B#-lY  
跳擋: {VvqO7A  
同擋一樣 cU@SIJ)  
普攻: X;B\Kj`n  
[t7]{d*  
跳攻: i2YuOV!  
Q}K#'Og  
拎重野: \h DdU+  
z4+k7a@jn  
飛重野~ d`nVc50  
COOL XZJ+h,f  
拎武器: OjF_ %5  
都企一樣=.= Ib\iT:AJ  
用武器: YN2sd G  
揮得勁慢=___= | e?64%l5P  
蠃: 3'qJ/*]9  
勁型囉=.= -/cZeQDPb  
輸: ang~<  
同擋好似=.= Xr2ou5zAn  
. DR<Te  
招式表: 8X`tU<Ab  
pr#z=vqH  
招式: WObvbaK  
(1)    新月衝 Vf'd*-_!Q<  
? glSC$b  
IOoz^/'  
MP:350 j!4et;  
學點:80 =f ve/_Q~  
出招方法:擋↓攻 sqJSS Nt  
如何擭得:角色進行異轉後自動得到 +~roU{& o  
格招力(5星最高): ★★★★☆ ?~;:jz|9<'  
解:.係冥王羅剎D招當中佢係最有格招力架喇=_= gu<'QV"  
攻擊力(5星最高) : ★★★★☆ ("+}=*?OF3  
解:高擊力唔錯嘅,係冥王羅剎D招當中,攻擊力排第2架喇. kc @[9eV  
Vs實用度: ★★★★★ VUYmz)m5  
解:唯一一招遠攻+上已經係最格嘅招,重幾高攻tim,vs好好用 Q7$.LEioN  
打關實用度(5星最高): ★★★☆☆  Tekfw  
解:.用e招d異計+好少,好快會變到冇得異,重只可以打中一個目標 h0-hT   
升lv實用度(5星最高): ★★★★☆ <]4i`6{v  
解:攻高,出手快,但最衰又係佢只可以打中一個目標=_______= ;F#7Px(q  
招式說明:佢將佢嘅死神之鐮轉圈再射出3個波,vs好好用架,高攻+好格
?) [EO(D  
(2)    冥王破 }!/$ M\w  
k.^co I5  
BV(8y.H  
MP:300 Jn3 An  
學點:100 ZAUQJS 91E  
出招方法:擋→攻 92d6U2T4&  
如何擭得:抽xcard 4Hn`'+b  
格招力(5星最高): ☆☆☆☆☆ no] z1D  
解:.比人普攻都破到囉=_=笑=.= ks97k 8B  
攻擊力(5星最高): ★★★★★ 80&.JP.  
解:冥王羅剎最高攻嘅招都非佢莫 TJ'[--  
Vs實用度(5星最高): ★★★☆☆ +$(2:S*r  
解: 高攻+易出,但衰係0格招力=_= K+8-9$w6  
打關實用度(5星最高): ★★★★☆ Q7C;1aO  
解:打關d怪鈍鈍地.易打中,少比人格,所有唔錯. 4*mS y  
升lv實用度(5星最高): ★★★★☆ EG0auzW?  
解:高攻,好快打死d怪+用mp唔多. \eb|eN0i  
招式說明:儲氣再將2把死神鐮飛出去.好高攻,用mp又少㊣
9,_mS{+B  
] GTAq  
(3) 冥王血殺 $:j G-r  
EV^~eTz  
-gas?^`  
MP:500 .E&z$N  
學點:120 FwY&/\J7V  
出招方法:擋→跳 f<*Js)k  
如何獲得:抽xcard MR,R}B$  
格招力(5星最高): ★★☆☆☆ I,VH=Yn5,  
解:頂到d好弱嘅攻擊,但勁少少就比人打返 3a 1u  
攻擊力(5星最高): ★★★☆☆ 3g~^[&|i  
解: 冇咩特別,但同黑仔比相當之低攻=_= w TGb d  
Vs實用度(5星最高): ★★★★☆ ]f: v,a  
解: 易出,攻擊普通,用得過+型A_A kbfC|5S  
打關實用度(5星最高): ★★★☆☆ *^wB!{.#  
解: 低攻,勁少少嘅怪都好難打得死,但如果d怪好似d狗咁,打好耐先閃就可以接連技. "/6:6`J  
升lv實用度(5星最高): ★★☆☆☆ =w5O&(  
解:好用但低攻左d囉=_= K ryo}  
招式說明: 先斬幾下,再飛到天用死神鐮插落嚟.用好多mp+唔係太高攻,但型=v=
d]i(h~?_  
RQp|T5Er*  
(4)血殺鐮 !>`N$-U X  
7kK #\dI  
~+ bGN  
MP:500 + :-57  
學點:100 u#A<hq;  
出招方法:擋↓→攻 - 0Tnh;&=  
如何獲得: LFO 末日戰神包 8kOKwEX  
格招力(5星最高): ☆☆☆☆☆ N0w`!<y:c  
解:又係0格招力,普攻破到=.= c$` 4* 6  
攻擊力(5星最高): ★★☆☆☆ 7,MS '2nz  
解:好低攻,但用其他用途 X3:XTuV   
Vs實用度(5星最高): ★★★★☆ TO*BH^5R  
解:可以拉近接連技,同攻擊範圍都幾遠 ]I.n\2R]om  
打關實用度(5星最高): ★★★☆☆ h:)Ci!D;  
解:中等啦,都係用嚟接連技姐,用哂就藤攻架喇. [kzd(u  
升lv實用度(5星最高): ★★☆☆☆ kWb2F7m  
解:,低攻,打怪唔夠快,升lv都慢過人啦 囧 q@~L&{  
招式說明:伸出2把死神鐮把敵人拉近.用嚟接連技用,就咁用好廢=3=
X!},8}~J~  
^(f4*m6`  
連技: L0]_hxE?  
血殺鐮>冥王血殺 tpEI(9>  
5P+t^\  
Vs實用度: ★★★★☆     難易度: ★★☆☆☆ ]cC[-F[  
連技試過咁多姐,會有更新[/colour] R@yyur~'_(  
{d%&zvJnD  
學招次序建議: 'snn~{hG  
E個係冇需要,升到150學哂所有招了=_= 5,;`$'?a%  
VS建議: [;.`,/  
用多D血殺鐮拉人過嚟接連技.\ /. a7/-wk  
a=$t&7;,  
冥王羅剎整體評估: gx:;&4AD  
好多招D格招力都好屎=_=攻擊力都接受到嘅,但招招都好型,又可以飛A_A lvpc*d|K  
*tX{MSYW  
註:所有角色到達LV150後,每升一LV都能獲得20學習技能點數 9Sq%s &  
%q322->Z  
<U9/InN0[  
EQIo5  
R%H$%cnj  
黑羅剎簡單人物分析: %F9{EXJy  
http://ibbs.hk/read.php?tid=100630 o}'bv  
$hVYTy~}  
完(請比意見)
[ nero0123在2011-01-02 17:04重新編輯此帖 ]
離線nero0123
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2010-10-01
冇人回
離線a1994109
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2010-10-01
連技得咁小?
冰の血繼限界!

離線k-man
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2010-10-01
我最鐘意用黑仔 GZ0aOpUWVq  
型,啲招又高攻 7-9;PkGG.A  
跳又特別
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2010-10-01
點解唔係整合係同一個POST- -?
按此進入→LFO資料博物館
為所有lfo玩家回憶而設
離線bobonok
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2010-10-02
黑仔跳得好高~_~佢d技間唔中玩下都幾好玩
離線gor
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2010-10-02
繼續加油,,可以更詳細.
離線光之使者
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2010-10-02
引用樓主nero0123於2010-10-01 21:58發表的 冥王羅剎--簡單人物分析[定期更新,80%完工](+問下黑仔咩事搞到佢2轉-3-) : cl#OvQ  
不喜勿插,小弟第二次做人物分析
冥王羅剎: >|S>J+(  

.......
-&~IOqlui  
其實沒人回不使灰心......因為......現在lfo正處於冰冷時期 I]UA0[8X  
話說樓主的黑框問題好嚴重= =其實有方法解決的.... mc56L[  
Suj}MEiv  
DwC@"i.  
F_~6n]Sr  
講番樓主的分析 , 不管黑框問題 , 裝備不予置評 5lG|A6+w{  
攻防跳的防析主要抽取重要或有趣的部分 , 這是值得欣賞 A&?WP\_z  
O^Dc&w  
不過其實攻防跳等等非招式類分析 , 可以加入1轉角色作對比 , 那就可以增加趣味性和吸引讀者 m>+A*M8  
不過既然你最後附加1轉分析的link , 我也無話可言 Bzwx0c2VY8  
先比2條參考link你 : z'v9j_\  
http://ibbs.hk/read.php?fid=7&tid=79003
.k|-Ks|d|  
http://ibbs.hk/read.php?tid=78998 ^K*~ <O-  
)[RpZpd`*  
到招式方面 , 因為已附招式資料圖(來自官網或招表) , 所以類似的文字解釋是不必要 \j/}rzo]  
因為我認為分析[好不好]其中重要的定義 , 是介紹人物不為人知的一面 )uu ww z  
分析最忌文字泛濫 , 一些重複的資料是不需的 xP{m9_Qj  
如果可以用圖像表達 , 當然是選取圖像比較好 ~
l+'`BBh*]  
JiUT\ y  
"Vq@bNtu+  
se"u m5N-  
如何增加趣味性呢 ? 這離不開圖像和影片 , 把資料全化作文字 , 即使是極詳細,深入 , 也避不開現實社會的淘汰 (h%|;9tF  
你的招式分析方面分為 : 格招 , 攻擊 , vs , 打關 , 升LV *%]+sU  
其實格招可以請人幫你作個示範 , 突顯強弱的地步(黑仔1轉分析最後的格招還可接受) iu+zw[f  
而攻擊可以以迪下怪等扣血量作參考
.2{6h  
Y# .6d  
我看到你以黑仔招和其他招作對比 , 定義強弱 , 我認為這不夠全面 G-Zr M  
層面 : 個人>外界 V=Ww>  
+,:nm_kQU  
另外吸引人觀看分析的方法是增加可讀性 , 改變文字顏色和大小是其中方法 W=!F8g |Qz  
不過我認為比較有效的是格行和空格(你見我這篇野成日格行就知....但是格位不夠多) W=(MsuirO  
~m3V]v(q7  
如成個格招力和攻擊力相格一行 , 可增加可讀性 , 之後在成段文字格2/3行可作一個轉接
@ICejB<  
=k_XKxd  
`mWQWx$V!  
o7hH9iY  
講番分析 , 我看到連招果度 , 不太明白難易度 , 到底是越多星是越易定越難 ? >zN" z)  
之後學招次序 , 其實多是為左升LV快D而需要 , 換句話通常用來升LV的招會越早學越好 u>j5`OXo  
例如我玩亨利一定會學穿心矢先(除非你不打算升得太高...) DPR;$yV  
VS建議不予置評 z;``g"dSw  
(完) [Ja(ArO3|[  
,$ho2R),Fn  
話說黑仔在地球和在魯卡札星的身體變回一個才會異轉 MJpP!a^Q  
=t ~+63)  
換句話他原本身體是異左的樣 , 之後分開身體才會變左1轉的樣 O>kXysMv>  
其實不少人物在故事中 , 樣子由異轉變做一轉 , 如終極守神,終極龐士,妖化蓮娜和魔化奧龍 :tg@HyY)  
_?*rtDzIM  
看得曬我這段文字還要給你一個GOOD ! 希望你下次分析可以改善好 ~
[ 光之使者在2010-10-05 16:51重新編輯此帖 ]
離線nero0123
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2010-10-02
引用第7樓光之使者於2010-10-02 01:26發表的  :
其實沒人回不使灰心......因為......現在lfo正處於冰冷時期 F|h ,a;2  
話說樓主的黑框問題好嚴重= =其實有方法解決的....
.......
troy^H  
THX a lot點整走D黑框=3=
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2010-10-02
引用第8樓nero0123於2010-10-02 22:18發表的  :
THX a lot[表情]點整走D黑框=3=
k7Be'E BKG  
eaZ)1od  
您用咩野拍GIF先- -?
離線tommywu
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2010-10-02
引用第8樓nero0123於2010-10-02 22:18發表的  :
THX a lot[表情]點整走D黑框=3=
dBD4ogo1  
你係唔係一次過整二張圖?
離線k-man
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2010-10-03
引用第5樓bobonok於2010-10-02 00:52發表的  : V n!az}  
黑仔跳得好高~_~佢d技間唔中玩下都幾好玩
eABdy e  
 6O|\4c;  
跳係黑仔2轉既特色 D*2p  
VS用血殺鐮,,,拉人拉到爽
離線san70167
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2010-10-03
唔錯,分析很詳細,我也鍾意黑羅剎 hq[ gj?P  
kG7,1teMk  
招勁又有feel,唔愧係魔亂之首
離線nero0123
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2010-10-03
冥王羅剎--簡單人物分析[定期更新,80%完工](+問下黑仔咩事搞到佢2轉-3-)
引用第9樓魔法使命於2010-10-02 22:31發表的  :
您用咩野拍GIF先- -?
xgw)`>p,W  
Camtio 6=.=
離線samshik

發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2010-10-03
睇完覺得黑仔淆走一流~!!!
離線nero0123
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2010-10-03
引用第14樓samshik於2010-10-03 17:08發表的  : BQ)43Rr>  
睇完覺得黑仔淆走一流~!!!
w/D m  
55,跳高避到好多招.
離線
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2010-10-04
令我諗起自己爛尾既黑異分析 Ci:Q Isu*  
http://ibbs.hk/read.php?tid=78998
歡迎愛樂之人加入IBBS愛樂協會
離線k-man
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2010-10-04
引用第16樓迪於2010-10-04 21:53發表的  : =Bx~'RYl1d  
令我諗起自己爛尾既黑異分析 }'- )  
http://ibbs.hk/read.php?tid=78998
-*r';Mz;  
好早之前已經見到-_______-'' E/ )+hK&  
p.s:冥王羅剎跳可以避到好多遠攻,不過成日比人用範圍技追殺-___-''
離線gor
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2010-10-05
引用第16樓迪於2010-10-04 21:53發表的  : |Sm/Uq(c  
令我諗起自己爛尾既黑異分析 KW\`&ki  
9"TPDU7"  
詳細分析
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2010-10-05
引用第16樓迪於2010-10-04 21:53發表的  : '4EJ_Vhztc  
令我諗起自己爛尾既黑異分析 p{Uro!J,K  
90a= 39kI  
都係意大利哥的比較好-3-
快速回復
限100 字節

上一個 下一個