切換到寬版
  • 7475閱讀
  • 30回復

[原創]冥王羅剎--簡單人物分析 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線nero0123

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2010-10-01
不喜勿插,小弟第二次做人物分析 Wp 0 Dq(  
Iah[j,]r  
冥王羅剎: OE`X<h4r  
*OjKc s  
冥王羅剎先係黑仔黑仔本身個樣,之前分左身~ &&> tf%[  
異 信: #qBr/+b  
nY%5cJ`"  
YB(Gk;]  
建議裝備: Qdk6Qubi!  
用,晝頭,晝盾,黑石鞋,1隻中手,1隻羅倫斯手,再用十卡同中鍊(青龍鍊都OK架) c=O,;lWFqm  
你可以用哂中手,但可能唔夠MP=3= w'Tq3-%V  
PmpNAVE'  
建議裝備2: z+{,WHjo  
Gm裝+晝頭,盾,黑石鞋同中手x2(驚唔夠MP用可以轉一隻羅倫斯手) / |r '  
O[^%{'  
頭像: oqd;6[%G  
_qwQ;!9  
企: ;,h/   
Kv&g5&N,  
混地~ YIRZ+H<Q  
轉圈~ (N-RIk73/O  
跑: =uHnRY  
}yn0IWVa  
擋: kOwMs<1J  
g=L]S-e  
跳: 56lCwXCgA  
跳得勁高囉,咩料=_= YY((#"o;l  
跳擋: D/ybFk  
同擋一樣 [lzN !!B!  
普攻: 2F{hg%  
gV;H6"  
跳攻: Uu s.  
;*TIM%6#  
拎重野: S[3iA~)Z-  
{$D,?V@%_  
飛重野~ > et-{(G  
COOL =ac_,]z  
拎武器: &F *' B|n  
都企一樣=.= { P% 9  
用武器: u7%D6W~m0  
揮得勁慢=___= IY'=DePd  
蠃: z G }?  
勁型囉=.= Qj{8?lew  
輸: E51dV:l  
同擋好似=.= }_/Hdmmx  
q%n6K  
招式表: gN8hJG'0  
$,=6[T!z+e  
招式: SvM6iZ]  
(1)    新月衝 S_ MyoXV  
z}Q wP ~Z  
H(c72]@Vg  
MP:350 lf{e[!ML'  
學點:80 -H^oXeN  
出招方法:擋↓攻 E907fX[R~  
如何擭得:角色進行異轉後自動得到 Ix@&$!'k  
格招力(5星最高): ★★★★☆ /@ !CKh`  
解:.係冥王羅剎D招當中佢係最有格招力架喇=_= :o-,SrORM  
攻擊力(5星最高) : ★★★★☆ Ei}/iBG@  
解:高擊力唔錯嘅,係冥王羅剎D招當中,攻擊力排第2架喇. :K`ESq!8u  
Vs實用度: ★★★★★ RoA?p;]<  
解:唯一一招遠攻+上已經係最格嘅招,重幾高攻tim,vs好好用 GcIDG`RX  
打關實用度(5星最高): ★★★☆☆ \6n!3FLl  
解:.用e招d異計+好少,好快會變到冇得異,重只可以打中一個目標 ZX!r1*c 6  
升lv實用度(5星最高): ★★★★☆ $n^ MD_1!  
解:攻高,出手快,但最衰又係佢只可以打中一個目標=_______= @bM2{Rh:  
招式說明:佢將佢嘅死神之鐮轉圈再射出3個波,vs好好用架,高攻+好格
&X@Bs-  
(2)    冥王破 sIG7S"k >p  
y zw mT  
]xC#rwHUC  
MP:300 Ac 2(O6  
學點:100 4 %PfrJ  
出招方法:擋→攻 AqK z$  
如何擭得:抽xcard v 8T$ &-HJ  
格招力(5星最高): ☆☆☆☆☆ 'w>_+jLT  
解:.比人普攻都破到囉=_=笑=.= #/"8F O%~p  
攻擊力(5星最高): ★★★★★ WV3|?,y]qm  
解:冥王羅剎最高攻嘅招都非佢莫 F|Mi{5G%  
Vs實用度(5星最高): ★★★☆☆ ZUz ^!d  
解: 高攻+易出,但衰係0格招力=_= Re:jVJg Bz  
打關實用度(5星最高): ★★★★☆ 6:GTD$Uz.  
解:打關d怪鈍鈍地.易打中,少比人格,所有唔錯. PWh^[Rd)  
升lv實用度(5星最高): ★★★★☆ 1c3TN#|)W  
解:高攻,好快打死d怪+用mp唔多. >_rha~   
招式說明:儲氣再將2把死神鐮飛出去.好高攻,用mp又少㊣
N8qDdr9p?c  
)vmA^nU>  
(3) 冥王血殺 V@>r*7\F  
_Jwq`]Z  
NaVQ9ku7VW  
MP:500 F(4?tX T  
學點:120 t*@2OW`!  
出招方法:擋→跳 rg0m a  
如何獲得:抽xcard sw A+f   
格招力(5星最高): ★★☆☆☆ Hsih[f  
解:頂到d好弱嘅攻擊,但勁少少就比人打返 QK0 h6CX  
攻擊力(5星最高): ★★★☆☆ vS\%3A4^+5  
解: 冇咩特別,但同黑仔比相當之低攻=_= TG}*5Z`  
Vs實用度(5星最高): ★★★★☆ {o5V7*P;_  
解: 易出,攻擊普通,用得過+型A_A ,jXM3?>B  
打關實用度(5星最高): ★★★☆☆ xe7O/',pa=  
解: 低攻,勁少少嘅怪都好難打得死,但如果d怪好似d狗咁,打好耐先閃就可以接連技. I1[g&9,  
升lv實用度(5星最高): ★★☆☆☆ X;<BzA!H  
解:好用但低攻左d囉=_= k(zsm"<q  
招式說明: 先斬幾下,再飛到天用死神鐮插落嚟.用好多mp+唔係太高攻,但型=v=
?9l [y  
O: @}lK+H  
(4)血殺鐮 m(], r})  
RoCfJ65  
0|R# Tb;Y  
MP:500 iXyO(w4D  
學點:100 <0yE 5Mrf  
出招方法:擋↓→攻 *f,DhT/P  
如何獲得: LFO 末日戰神包 iX0iRC6f  
格招力(5星最高): ☆☆☆☆☆ u6`=x$&  
解:又係0格招力,普攻破到=.= #cj6{%c 4  
攻擊力(5星最高): ★★☆☆☆ /R>nr"  
解:好低攻,但用其他用途 MCU_Z[N#10  
Vs實用度(5星最高): ★★★★☆ |F9z,cc"  
解:可以拉近接連技,同攻擊範圍都幾遠 bSVlk`  
打關實用度(5星最高): ★★★☆☆ ' V8N  
解:中等啦,都係用嚟接連技姐,用哂就藤攻架喇. pO8ePc@=D  
升lv實用度(5星最高): ★★☆☆☆ >iS`pb  
解:,低攻,打怪唔夠快,升lv都慢過人啦 囧 u:aW 8  
招式說明:伸出2把死神鐮把敵人拉近.用嚟接連技用,就咁用好廢=3=
TCT57P#b  
SQeRSz8bK4  
連技: YF+n b.0.  
血殺鐮>冥王血殺 .{;Y'Zc14S  
RI68%ZoL  
Vs實用度: ★★★★☆     難易度: ★★☆☆☆ sXd8rj:o  
連技試過咁多姐,會有更新[/colour] rr#K"SP  
V d=yr'?  
學招次序建議: =6aS&B(SN  
E個係冇需要,升到150學哂所有招了=_= spasB=E  
VS建議: A 'G@uD@3  
用多D血殺鐮拉人過嚟接連技.\ /. +~xn Xb1  
&$`yo`  
冥王羅剎整體評估: DGevE~  
好多招D格招力都好屎=_=攻擊力都接受到嘅,但招招都好型,又可以飛A_A ,f1q)Qf  
>~K qg~  
註:所有角色到達LV150後,每升一LV都能獲得20學習技能點數 @ym/27cRE  
^z,_+},a3T  
0* /{4)r  
-s9P 8W  
7}*6#KRG  
黑羅剎簡單人物分析: 6U^\{<h_c  
http://ibbs.hk/read.php?tid=100630 qF 9NQ;  
k</%YKk  
完(請比意見)
[ nero0123在2011-01-02 17:04重新編輯此帖 ]
離線nero0123
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2010-10-01
冇人回
離線a1994109
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2010-10-01
連技得咁小?
冰の血繼限界!

離線k-man
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2010-10-01
我最鐘意用黑仔 xooY' El*#  
型,啲招又高攻 OxGE%R,  
跳又特別
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2010-10-01
點解唔係整合係同一個POST- -?
按此進入→LFO資料博物館
為所有lfo玩家回憶而設
離線bobonok
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2010-10-02
黑仔跳得好高~_~佢d技間唔中玩下都幾好玩
離線gor
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2010-10-02
繼續加油,,可以更詳細.
離線光之使者
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2010-10-02
引用樓主nero0123於2010-10-01 21:58發表的 冥王羅剎--簡單人物分析[定期更新,80%完工](+問下黑仔咩事搞到佢2轉-3-) : K7I&sS^x  
不喜勿插,小弟第二次做人物分析
冥王羅剎: &$`hQgi  

.......
q ^rl)  
其實沒人回不使灰心......因為......現在lfo正處於冰冷時期 k&hc m  
話說樓主的黑框問題好嚴重= =其實有方法解決的.... AgF5-tz6x  
+)nT|w45  
!\[+99F#  
N12:{U  
講番樓主的分析 , 不管黑框問題 , 裝備不予置評 bt+,0\Vg5  
攻防跳的防析主要抽取重要或有趣的部分 , 這是值得欣賞 A{o'z_zC  
{mE! Vf  
不過其實攻防跳等等非招式類分析 , 可以加入1轉角色作對比 , 那就可以增加趣味性和吸引讀者 p<WFqLe(":  
不過既然你最後附加1轉分析的link , 我也無話可言 7=4A;Ybq  
先比2條參考link你 : FDFH,J`_  
http://ibbs.hk/read.php?fid=7&tid=79003
Ra Sz>-3d  
http://ibbs.hk/read.php?tid=78998 jn9 ShF  
f<y& \'3  
到招式方面 , 因為已附招式資料圖(來自官網或招表) , 所以類似的文字解釋是不必要 'UM!*fk7C  
因為我認為分析[好不好]其中重要的定義 , 是介紹人物不為人知的一面 SN+ S6  
分析最忌文字泛濫 , 一些重複的資料是不需的 Jeqxspn T  
如果可以用圖像表達 , 當然是選取圖像比較好 ~
%>Xr5<$:&  
D y6$J3 r  
N$?cX(|7  
!Q-wdzsp?  
如何增加趣味性呢 ? 這離不開圖像和影片 , 把資料全化作文字 , 即使是極詳細,深入 , 也避不開現實社會的淘汰 V9x8R  
你的招式分析方面分為 : 格招 , 攻擊 , vs , 打關 , 升LV e1 *__'  
其實格招可以請人幫你作個示範 , 突顯強弱的地步(黑仔1轉分析最後的格招還可接受) ,$r2gr!_G  
而攻擊可以以迪下怪等扣血量作參考
BH0!6Oq  
A,~Hlw  
我看到你以黑仔招和其他招作對比 , 定義強弱 , 我認為這不夠全面 c)C5KaiPG  
層面 : 個人>外界 #:3r4J%+~  
%IpSK 0<Sp  
另外吸引人觀看分析的方法是增加可讀性 , 改變文字顏色和大小是其中方法 <2  
不過我認為比較有效的是格行和空格(你見我這篇野成日格行就知....但是格位不夠多) p}]q d4j  
> ',y  
如成個格招力和攻擊力相格一行 , 可增加可讀性 , 之後在成段文字格2/3行可作一個轉接
P#GD?FUc  
AZFWuPJo  
ZofHi c  
{j(4m  
講番分析 , 我看到連招果度 , 不太明白難易度 , 到底是越多星是越易定越難 ? eNySJf  
之後學招次序 , 其實多是為左升LV快D而需要 , 換句話通常用來升LV的招會越早學越好 DOD6Liau{Q  
例如我玩亨利一定會學穿心矢先(除非你不打算升得太高...) F N"rZWM  
VS建議不予置評 + ?-qfp,:0  
(完) w`yx=i#  
0yof u  
話說黑仔在地球和在魯卡札星的身體變回一個才會異轉 i%(yk#=V  
`rWB`q|i<  
換句話他原本身體是異左的樣 , 之後分開身體才會變左1轉的樣 CKARg8o  
其實不少人物在故事中 , 樣子由異轉變做一轉 , 如終極守神,終極龐士,妖化蓮娜和魔化奧龍 ~ }KzJiL  
%u]6KrG18b  
看得曬我這段文字還要給你一個GOOD ! 希望你下次分析可以改善好 ~
[ 光之使者在2010-10-05 16:51重新編輯此帖 ]
離線nero0123
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2010-10-02
引用第7樓光之使者於2010-10-02 01:26發表的  :
其實沒人回不使灰心......因為......現在lfo正處於冰冷時期 lwsbm D  
話說樓主的黑框問題好嚴重= =其實有方法解決的....
.......
^gm>!-Gx  
THX a lot點整走D黑框=3=
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2010-10-02
引用第8樓nero0123於2010-10-02 22:18發表的  :
THX a lot[表情]點整走D黑框=3=
P CsK()  
)d_U)b7i  
您用咩野拍GIF先- -?
離線tommywu
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2010-10-02
引用第8樓nero0123於2010-10-02 22:18發表的  :
THX a lot[表情]點整走D黑框=3=
;3 dM@>5[  
你係唔係一次過整二張圖?
離線k-man
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2010-10-03
引用第5樓bobonok於2010-10-02 00:52發表的  : gi '^qi2  
黑仔跳得好高~_~佢d技間唔中玩下都幾好玩
#W.bZ]&WA  
|:}L<9Sq  
跳係黑仔2轉既特色 0x6@{0  
VS用血殺鐮,,,拉人拉到爽
離線san70167
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2010-10-03
唔錯,分析很詳細,我也鍾意黑羅剎  $.=5e3  
D_zcOq9  
招勁又有feel,唔愧係魔亂之首
離線nero0123
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2010-10-03
冥王羅剎--簡單人物分析[定期更新,80%完工](+問下黑仔咩事搞到佢2轉-3-)
引用第9樓魔法使命於2010-10-02 22:31發表的  :
您用咩野拍GIF先- -?
?=TL2"L  
Camtio 6=.=
離線samshik

發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2010-10-03
睇完覺得黑仔淆走一流~!!!
離線nero0123
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2010-10-03
引用第14樓samshik於2010-10-03 17:08發表的  : 5WrIg(l  
睇完覺得黑仔淆走一流~!!!
LC~CPV'F  
55,跳高避到好多招.
離線
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2010-10-04
令我諗起自己爛尾既黑異分析 vu !j{%GO  
http://ibbs.hk/read.php?tid=78998
歡迎愛樂之人加入IBBS愛樂協會
離線k-man
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2010-10-04
引用第16樓迪於2010-10-04 21:53發表的  : ZPxOds1m  
令我諗起自己爛尾既黑異分析 C[J`x>-K  
http://ibbs.hk/read.php?tid=78998
U:etcnb4w>  
好早之前已經見到-_______-'' b6?Xo/lJ .  
p.s:冥王羅剎跳可以避到好多遠攻,不過成日比人用範圍技追殺-___-''
離線gor
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2010-10-05
引用第16樓迪於2010-10-04 21:53發表的  : uK&wS#uY  
令我諗起自己爛尾既黑異分析 qwq+?fj={  
efAahH  
詳細分析
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2010-10-05
引用第16樓迪於2010-10-04 21:53發表的  : L4A/7Ep  
令我諗起自己爛尾既黑異分析 8!fAv$g0  
>fzzrD}]  
都係意大利哥的比較好-3-
快速回復
限100 字節

上一個 下一個