切換到寬版
  • 3228閱讀
  • 24回復

[其他]人物分析有感 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線bon1

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2009-01-03
分析熱不知何時開始 =w!>/#U  
!l9i)6 W  
各會員也踴躍地發表他們獨創的文章 ^7Z#g0{^w  
oaac.7.fV  
一個正統的分析大概包括人物性質(加點、可考裝備),人物招式(動作、優、缺點等),操作說明,各方面所長(對戰、升級),總結 "!S7D >2y#  
 K P@bz  
換言之,一個分析的骨幹內容大概是以上,對某些人而言可能只會是冰山一角... \d)HwO  
8*x/NaH /\  
(以上其實可略-0-) c)`=wDi  
}Y~<|vZ  
我想談是招式分析 <nvzNXql  
* lo0T93B  
分析人物招式,除文字外,當然要有圖 (=影片) `; +UWdAR  
"?AJ(>wP  
簡單製作的可能只有招式動作的影片,較獨到的分析當然還有不少格招的影片 m!- R}PQC  
E"<-To  
格招影片看是好看,但大多的分析裡,同一招的格招影片數量實為不多 61SbBJ6[  
4`Ib wg6"B  
1至 2 段影片就能概括出招式的優、缺點才是問題之處 V=d~}PJ>  
]Uj7f4)k   
做分析的目的為求判斷出最為準確無誤的資料,如果你只是為分,那發數帖才是來消遣你的方法 mYx6JU*`  
=D3K})&  
因每次的格招也能有不同的效果,而這效果會因招式、人物能力、位置等改變 r=gF&Og,?  
d~abWBgC`  
單單的一個人物,一種能力,能作出全面的效果嗎? r91b]m3xL  
[gaB}aLn  
只憑這種分析只會盲目了招式的強弱、實用還是不 Vi=u}(*  
^ *1hz<  
總括而言,做分析時插入的格招片不可過少,因博採戰例,才能提高真實性 bZ SaL^^(  
*";O_ :C!  
如玩家本身經驗不多,只是隨意的錄製,加上沒有採納較多的戰例結果,說得難聽點只是作誤導的用途而已 =G \N1E  
GMKY1{   
你可能說,只是一個分析,錯了歪了叫別人提點了便可以。 9,jFQb(),  
^aI$97Li  
但身為文章的原創人,抱著這種心態可行嗎?你有機會袋下了版主給的分,便代表你應有這個責任 nPR*mbW  
cI\&&<>SlG  
其實你發一個分析,你便預料來看的人都不會這個人物,憑你最全面無誤的資料來令別人理解。 h+DK .$  
' e:rL.  
說了這些後,有人會想 $!goM~pZ  
{ Ba_. ]x  
分析和真實的整場對戰根本是別的東西,就算是採納了很多的結果,實戰也會有機會偏差 bLsN?_jy  
O77^.B  
正如汝吾之兄所言,理論的與實戰的其實是很有分別,分析只是紙上談兵嗎? K+<F, P  
!g[UFw  
我可以說,1) 做分析的不可固及過量的範圍,只要你做出你認為最準確最獨到最好的文章時 E#n=aY~u-  
4N(iow4  
那就是分析。若不然,要分析整場實戰,是無限的廣,亦不會再有分析這回事,因分析根本不能概括所有東西。 exxH0^  
yvCX is  
2 ) For a large number of trials,   je;|zfe]  
^wlo;.8Y  
experimental probability 大概等於 theoretical probability (看不懂可以不理會這個) P,<pG[^K  
_____________________________________________ :h8-y&;  
Gp0yRT.  
以上的喜歡可看,不喜則可無視 y=&^=Z h[  
sTmdoqTK!  
被題目誤導進來的我向你道歉,謝
[ 此帖被bon1在2009-01-03 02:25重新編輯 ]
(:
離線
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2009-01-03
其實你都講得好岩,如果係冇心整既話, b *Ca*!  
就不如唔好整,我覺得分析其實最好加一場vs y_M,p?]^,  
可以見到該人物面對唔同既招式下使出既招, PouWRGS_  
好似如何閃避?如何破解?等,呢D我諗好多人都想知 rm%MQmF  
而家整分析如果整埋格招圖呢D可以較直接從表面上睇到該 "R0(!3  
招既優劣會更好。
放天龍95lv廢逍遙ac一個.仲有其他野..有意pm
離線絕望吧
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2009-01-03
分析根本用途唔大he \# _w=gs<i  
唔通你vs果陣會叫對手同一時間出一招咩 )E c /5=A  
格招完全代表唔到咩 @a}\]REn  
招的lv,人物的攻擊力,出招的時間 \t ^9UN  
在vs果陣完全唔同 &%;K_asV;  
根本比較唔到 lpnPd{kE  
分析不過是令人認識果個人物姐 BM[jF=0  
只要你做出你認為最準確最獨到最好的文章時 Y4 ~wNs6   o)+Uyl   
咁人地做分析你又批評?人地係覺得最好的先帖出黎嘛 j/, I)Za  
若不然,要分析整場實戰,是無限的廣,亦不會再有分析這回事,因分析根本不能概括所有東西。 ,C'w(af@}   h| N!U/(U  
3EW f|6RI _n+ 5{\z  
咁不如唔好分析啦 H{g&y o  
反正都講唔哂 qa,i:T(w  
講一部份會令人知d唔知d,有d就知小小扮代表(某b好例子) 5GwzG<.\^_  
咁不如等佢自己賞試囉
離線bon1

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2009-01-03
引用第2樓絕望吧於2009-01-03 19:02發表的  : %ql2 XAY  
分析根本用途唔大he q]wP^;\Jl  
唔通你vs果陣會叫對手同一時間出一招咩 Yl"l|2 :  
格招完全代表唔到咩 ?U(`x6\:  
招的lv,人物的攻擊力,出招的時間 lH"4"r  
在vs果陣完全唔同 V]P%@<C  
.......
:NXM.@jJ="  
良性批評如何 c63yJqiW  
!1xX)XD4y  
咁不如唔好分析啦 8}{W.np_  
>>離題
(:
離線川爻仔
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2009-01-05
算吧 $kd 9^lj#[  
其實分析都只係比人參考的
有送卡活動
http://ibbs.hk/read.php?tid=72947
離線parco_123
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2009-01-05
引用第4樓川爻仔於2009-01-05 10:36發表的 :  $M|  
算吧 uO5y{O2W  
其實分析都只係比人參考的
D"8?4+  
比人誤導左就好笑=]" ;%!]C0 ?  
其實分析應該詳盡d,,, oyq9XW~ D  
有咩唔肯定要講明唔肯定,,, -d_7 q  
咁就唔洗引起誤會=]
離線呀膠ming
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2009-01-05
其實...我覺得...某D分析真係好似你咁講... k nljc^  
8 DPn5E#M1  
無聊做下就算,同埋諗住博下加分
攻擊形小隊1家親=]
離線低能的我
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2009-01-07
我完本都想做一個,但睇完呢個之後都係唔做了,因為我now覺得分析係學問黎的
離線牙笨
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2009-01-07
http://ibbs.hk/read.php?tid=72852&fpage=2 B7( bNr  
呢到都講左了= = 4 }NCdGD  
紙上談兵同實戰的確係有好大差異 7V-uQ)*  
但我相信分析唔係只係為左分吧= = 5M\bH'1  
如果冇心做就別提了....好似魚xxx咁唔知做咩做一半咩都冇交帶就唔做= = 6 #k mV  
我諗其他的分析都係用心的吧?... oAgU rl;R  
每招都有3個影片以上 Y_/w}HB  
+埋企..普攻..跑..d垃垃雜雜野都成30個影片以上 rmeGk&*R8  
計埋打字,做格招既時間, v)JS4KS  
我自己就做左3天以上 !q 9PO  
做個好好既分析只得頂多10分 ) u1=, D  
去改圖幾分鐘就有1分了= = UB w*}p  
其他人我唔知 xu.TS  
但我做既迪倫分析同神母分析係因為 O% 8>siU  
迪倫:比起柑之前做既迪倫分析,e家d招已經改晒,希望做個現時既迪倫分析比你地 ` 5SQ4  
神母:小人有,希望做比一d未玩過神母既玩家睇 <3laNk  
我有好多人物eg.金甲人,達爾,迪雲都唔做了= = K"8!  
因為之前已經有人做左,做多個都好似冇咩用 bMGXx>x  
最後一句:以上只是個人見解
就讓我,
支配孤獨
吞併寂寞
凌駕黑暗
離線bon1

發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2009-01-07
引用第8樓牙笨於2009-01-07 20:21發表的  : 4P?@NJp  
http://ibbs.hk/read.php?tid=72852&fpage=2 5C-XQS1  
呢到都講左了= = RO| }WD)  
紙上談兵同實戰的確係有好大差異 PV-B<Y  
但我相信分析唔係只係為左分吧= = Esf\Bo"  
如果冇心做就別提了....好似魚xxx咁唔知做咩做一半咩都冇交帶就唔做= = bycnh  
.......
H__'K/nH+  
definitely agree with you. f=- R<l  
4xgfm.9I^  
yet, using two or three days in making an analysis isn't really impressive-,- ]xPy-j6C  
T3PwM2em_`  
Frankly speaking, I used at least one week-0-
(:
離線寒月
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2009-01-08
引用第9樓bon1於2009-01-07 20:29發表的  :
definitely agree with you.
yet, using two or three days in making an analysis isn't really impressive-,-
.......
l0eh}d  
Absolutely agree with you._. -m$2"_  
PoD/i@  
Sometimes I see some of the "analysis" have completed just within one day or even "some" hours. oWq]\yT<`  
)*&61  
However, its pathetic that theyre not really know about the character theyre talking about. n>xuef   
|{La@X  
Its ridiculous that they seem like they have played that character once and make the analysis. -`5L;cxwk4  
VP*B<u  
Frankly, if you dunno the characteristic of the character, please dont make the analysis.
♥向極限挑戰!!
離線bon1

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2009-01-08
引用第10樓寒月於2009-01-08 00:03發表的  :
Absolutely agree with you._.
Sometimes I see some of the "analysis" have completed just within one day or even "some" hours.
.......
VUD9ZyPw  
yup... they are not serious in manufacturing f7Gs1{  
/*G bl  
obviously they pursuit of award
(:
離線波仔xd
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2009-01-08
引用第11樓bon1於2009-01-08 12:11發表的  :
yup... they are not serious in manufacturing
obviously they pursuit of award
CDT;AdRw7  
NleMZ  
hLT?aQLx  
H%{k.#O  
OH/_____\又是雞腸,, (暈了,, [}5mi?v  
L#fK ,r8  
我都有諗過想整分析架-V-"詳盡既 z~/e\  
o+}G/*O8  
吾知點解想做,,我吾係博分,,係想博精華- - ( 認真 "O_)~u  
0iKAg  
衣家見到D分析冇影片得圖片,, !:v7 SRUXb  
b`;Cm)@X!)  
同埋一D係人都知既招式優點缺點 GyfKSj;  
uW4.Q_O!H  
跟本冇用-_____-|||
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2009-01-08
我個人仲有一個想法 N(P2Lo{JF  
>[Tt'.S!?  
我應該分析者做那個角色的分析 r6It )PQ  
csV3mzP  
必須喜愛那個角色
離線影雪

發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2009-01-08
引用第13樓牙迪於2009-01-08 13:07發表的  : ]l`V#Rd  
我個人仲有一個想法
我應該分析者做那個角色的分析
必須喜愛那個角色
m%c]+Our`  
那一定是應該的
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2009-01-08
引用第14樓影雪於2009-01-08 13:14發表的 :
那一定是應該的
U*XdFH}vV  
可以有些分析者並不是呢.. r4fd@<=g  
IR32O,)  
很容易就看得出那人是不是喜歡那角色
離線bon1

發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2009-01-08
引用第15樓牙迪於2009-01-08 14:00發表的  :
可以有些分析者並不是呢..
很容易就看得出那人是不是喜歡那角色
:u2tu60&MJ  
you nina $4k bOqn4  
\*pS 4vy5x  
me rudolf then - -?
(:
離線影雪

發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2009-01-08
引用第16樓bon1於2009-01-08 14:30發表的  :
you nina
. :(gg  
me Julian <!X]$kvG  
xD
離線寒月
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2009-01-08
引用第16樓bon1於2009-01-08 14:30發表的  :
you nina
Fd._D"  
mine kiki:) prxmDI   
=.9tRq  
However, I have not finished my kiki "analysis" yet :( h5))D!  
|G)bnmi7  
Since Ive recently sent a mail to U1 for the problem of the skill "粉紅體操" pf0uwXo  
1 EHNg<J(  
and see whether they will change the skill or not in the following update LOL
♥向極限挑戰!!
離線bon1

發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2009-01-08
引用第18樓寒月於2009-01-08 17:56發表的  :
mine kiki:)
However, I have not finished my kiki "analysis" yet :(
.......
_p=O*$b.  
I think cutie is suitable for you =) _&6&sp<n  
68jq1Y Pv  
I suggest you redo your kiki "analysis"  
(:
快速回復
限100 字節

上一個 下一個