切換到寬版
  • 7458閱讀
  • 30回復

[原創]冥王羅剎--簡單人物分析 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線nero0123

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2010-10-01
不喜勿插,小弟第二次做人物分析 F7"v}K]X  
[_X.Equ  
冥王羅剎: SK]"JSY`  
fZ6-ap,u  
冥王羅剎先係黑仔黑仔本身個樣,之前分左身~ QnZ7e#@UP  
異 信: l&2pU v=  
us,~<e0  
|eu:qn8  
建議裝備: *a[iq`499  
用,晝頭,晝盾,黑石鞋,1隻中手,1隻羅倫斯手,再用十卡同中鍊(青龍鍊都OK架) 8q"C=t7  
你可以用哂中手,但可能唔夠MP=3= te*|>NRS  
,|7!/]0&  
建議裝備2: gm1 7VrC  
Gm裝+晝頭,盾,黑石鞋同中手x2(驚唔夠MP用可以轉一隻羅倫斯手) N t-8[J  
!l7D1i~  
頭像: -*nd5(lY&  
HX`>" ?{  
企: z0F'zN 3J  
;,2;J3,pA  
混地~ D8O&`!mf  
轉圈~ /ygC_,mx  
跑: S [=l/3c  
T1_qAz+  
擋: ssUm1F\  
uO{' eT~  
跳: c`M ,KXott  
跳得勁高囉,咩料=_= 3;F+.{Icc  
跳擋: F8* zG 4/&  
同擋一樣 xC5`|JW  
普攻: (oG-h"^/  
 TNj WZ  
跳攻: x9qoS)@CM  
qN@-H6D1=  
拎重野: _yu_Ev}R  
Mv1V Vk  
飛重野~ ln*_mM/Q%  
COOL '7ps_pz  
拎武器: M!#[(:  
都企一樣=.= lDf:~  
用武器: IV]2#;OO?  
揮得勁慢=___= 79y'PFSms  
蠃: b'mp$lt!  
勁型囉=.= xU(yc}vw,  
輸: Z{p62|+Ck@  
同擋好似=.= {{+woL'C  
|Ev V S  
招式表: J69B1Yi  
yu9 8d1  
招式: .CAcG"42  
(1)    新月衝 SJd,l,Gg)  
i4g99Kvl  
8EC$p} S  
MP:350 O @)D%*;v  
學點:80 us2RW<Oxv  
出招方法:擋↓攻 4/+P7.}ea-  
如何擭得:角色進行異轉後自動得到 H]a@"gO  
格招力(5星最高): ★★★★☆ rD*CLq K  
解:.係冥王羅剎D招當中佢係最有格招力架喇=_= ,f3Ck*M  
攻擊力(5星最高) : ★★★★☆ =(\xe| Q  
解:高擊力唔錯嘅,係冥王羅剎D招當中,攻擊力排第2架喇.  1cvH  
Vs實用度: ★★★★★ T0F!0O `  
解:唯一一招遠攻+上已經係最格嘅招,重幾高攻tim,vs好好用 !Bqmw  
打關實用度(5星最高): ★★★☆☆ >"%}x{|  
解:.用e招d異計+好少,好快會變到冇得異,重只可以打中一個目標 BSc5@;  
升lv實用度(5星最高): ★★★★☆ C0#"U f  
解:攻高,出手快,但最衰又係佢只可以打中一個目標=_______= X ^\kI1  
招式說明:佢將佢嘅死神之鐮轉圈再射出3個波,vs好好用架,高攻+好格
OO  /Pc  
(2)    冥王破 kA/V=xO<  
Y?b4* me  
d2=Z=udd  
MP:300 TQiDbgFo  
學點:100 4.o[:5'  
出招方法:擋→攻 #CcWsI>+w>  
如何擭得:抽xcard :,*{,^2q:  
格招力(5星最高): ☆☆☆☆☆ W%&'EJ)62  
解:.比人普攻都破到囉=_=笑=.= +^tw@b  
攻擊力(5星最高): ★★★★★ q#|,4( Z  
解:冥王羅剎最高攻嘅招都非佢莫 r!WXD9#  
Vs實用度(5星最高): ★★★☆☆ etD8S KD  
解: 高攻+易出,但衰係0格招力=_= $ri 'tJ+  
打關實用度(5星最高): ★★★★☆ f83Tl~  
解:打關d怪鈍鈍地.易打中,少比人格,所有唔錯. 0X: :<N@  
升lv實用度(5星最高): ★★★★☆ Vt;!FZ  
解:高攻,好快打死d怪+用mp唔多. se,0Rvkt  
招式說明:儲氣再將2把死神鐮飛出去.好高攻,用mp又少㊣
7$/%c{o  
4&a,7uVer  
(3) 冥王血殺 gsD0N^  
 aa10vV  
<R Py   
MP:500 iTpU4 Qsj  
學點:120 <&Q(I+^  
出招方法:擋→跳 Ljq!\D  
如何獲得:抽xcard P3u,)P&  
格招力(5星最高): ★★☆☆☆ 1~_&XNb&  
解:頂到d好弱嘅攻擊,但勁少少就比人打返 qt&zo5  
攻擊力(5星最高): ★★★☆☆ c=Y8R/G<  
解: 冇咩特別,但同黑仔比相當之低攻=_= " +n\0j;  
Vs實用度(5星最高): ★★★★☆ @!MhVNS_<  
解: 易出,攻擊普通,用得過+型A_A /'uFX,  
打關實用度(5星最高): ★★★☆☆ ZA! yw7~  
解: 低攻,勁少少嘅怪都好難打得死,但如果d怪好似d狗咁,打好耐先閃就可以接連技. /N?vV p  
升lv實用度(5星最高): ★★☆☆☆ v<SCh)[-p  
解:好用但低攻左d囉=_=  d(>  
招式說明: 先斬幾下,再飛到天用死神鐮插落嚟.用好多mp+唔係太高攻,但型=v=
oyt#CHX  
yD n8{uI  
(4)血殺鐮 CTOrBl$70  
U 2@Mxw  
ocbNf'W;  
MP:500 N-9qNL SP  
學點:100 @*}?4wU^k  
出招方法:擋↓→攻 zJCm0HLJ  
如何獲得: LFO 末日戰神包 f:6%DT~a&C  
格招力(5星最高): ☆☆☆☆☆ 5J0Sc  
解:又係0格招力,普攻破到=.= 3.vQ~Fvl  
攻擊力(5星最高): ★★☆☆☆ (}:n#|,{M  
解:好低攻,但用其他用途 o 2Okc><z  
Vs實用度(5星最高): ★★★★☆ Y#[>j4<T  
解:可以拉近接連技,同攻擊範圍都幾遠 bo%v(  
打關實用度(5星最高): ★★★☆☆ Bx&F*a;5  
解:中等啦,都係用嚟接連技姐,用哂就藤攻架喇. fj,]dQ T  
升lv實用度(5星最高): ★★☆☆☆ <z+b88D  
解:,低攻,打怪唔夠快,升lv都慢過人啦 囧 M(+ ;AS?;  
招式說明:伸出2把死神鐮把敵人拉近.用嚟接連技用,就咁用好廢=3=
g\O&gNq<)-  
]0yYMnqvr  
連技: |fTWf}Jx  
血殺鐮>冥王血殺 @Y8/#6KE  
( 8}'JvSu  
Vs實用度: ★★★★☆     難易度: ★★☆☆☆ ~~D =Z#  
連技試過咁多姐,會有更新[/colour] u>U4w68  
\XI9 +::%  
學招次序建議: 057$b!A-a  
E個係冇需要,升到150學哂所有招了=_= w:~Y@ b~D  
VS建議: ,O[Maj/ch  
用多D血殺鐮拉人過嚟接連技.\ /. 4X^{aIlshk  
rt5eN:'qY  
冥王羅剎整體評估: m?$peRn3{  
好多招D格招力都好屎=_=攻擊力都接受到嘅,但招招都好型,又可以飛A_A vxrRkOU1  
5|^{t00T~  
註:所有角色到達LV150後,每升一LV都能獲得20學習技能點數 =Lyo]8>,X  
x22:@Ot6  
ygz6 ~(  
*wOuw@09  
5HAIKc  
黑羅剎簡單人物分析: Q|+g= |%^  
http://ibbs.hk/read.php?tid=100630 i8Y$cac!  
ZKT~\l  
完(請比意見)
[ nero0123在2011-01-02 17:04重新編輯此帖 ]
離線nero0123
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2010-10-01
冇人回
離線a1994109
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2010-10-01
連技得咁小?
冰の血繼限界!

離線k-man
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2010-10-01
我最鐘意用黑仔 2{!^"iW  
型,啲招又高攻 l 1RpG"  
跳又特別
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2010-10-01
點解唔係整合係同一個POST- -?
按此進入→LFO資料博物館
為所有lfo玩家回憶而設
離線bobonok
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2010-10-02
黑仔跳得好高~_~佢d技間唔中玩下都幾好玩
離線gor
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2010-10-02
繼續加油,,可以更詳細.
離線光之使者
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2010-10-02
引用樓主nero0123於2010-10-01 21:58發表的 冥王羅剎--簡單人物分析[定期更新,80%完工](+問下黑仔咩事搞到佢2轉-3-) : S, LW/:,  
不喜勿插,小弟第二次做人物分析
冥王羅剎: p%_#"dkC7  

.......
8Letpygm  
其實沒人回不使灰心......因為......現在lfo正處於冰冷時期 ]sJWiIe.  
話說樓主的黑框問題好嚴重= =其實有方法解決的.... ;2 oR?COW  
QfJ?'*  
P ?dE\Po7  
}3cOZd_,t  
講番樓主的分析 , 不管黑框問題 , 裝備不予置評 _"%ef"oPh  
攻防跳的防析主要抽取重要或有趣的部分 , 這是值得欣賞 NrVrR80Y  
WC,&p  
不過其實攻防跳等等非招式類分析 , 可以加入1轉角色作對比 , 那就可以增加趣味性和吸引讀者 dI<s)!  
不過既然你最後附加1轉分析的link , 我也無話可言 ;Y#~2eYCz  
先比2條參考link你 : \w{x- }  
http://ibbs.hk/read.php?fid=7&tid=79003
|a#4  
http://ibbs.hk/read.php?tid=78998 s{#ZRmc2B  
|:n4t6  
到招式方面 , 因為已附招式資料圖(來自官網或招表) , 所以類似的文字解釋是不必要 GcQO&oq|  
因為我認為分析[好不好]其中重要的定義 , 是介紹人物不為人知的一面 +Gi~VW.  
分析最忌文字泛濫 , 一些重複的資料是不需的 *4Cq,o`o>  
如果可以用圖像表達 , 當然是選取圖像比較好 ~
?fDF Rms  
Z[ }0K3,5  
S+A'\{f  
QD%~ A0  
如何增加趣味性呢 ? 這離不開圖像和影片 , 把資料全化作文字 , 即使是極詳細,深入 , 也避不開現實社會的淘汰 #L.fGTb  
你的招式分析方面分為 : 格招 , 攻擊 , vs , 打關 , 升LV QIVpO /@  
其實格招可以請人幫你作個示範 , 突顯強弱的地步(黑仔1轉分析最後的格招還可接受) Fn*clx<  
而攻擊可以以迪下怪等扣血量作參考
~M%r.WFpA  
.w^M?}dx  
我看到你以黑仔招和其他招作對比 , 定義強弱 , 我認為這不夠全面 /u{ 9UR[g  
層面 : 個人>外界 MNOT<(  
ce&)djC7U  
另外吸引人觀看分析的方法是增加可讀性 , 改變文字顏色和大小是其中方法 %iY-}uhO  
不過我認為比較有效的是格行和空格(你見我這篇野成日格行就知....但是格位不夠多) Yw<K!'C  
^EE 3E'  
如成個格招力和攻擊力相格一行 , 可增加可讀性 , 之後在成段文字格2/3行可作一個轉接
Y[9x\6 _E  
x]lv:m\)jT  
w1EYX e  
S P)$K=  
講番分析 , 我看到連招果度 , 不太明白難易度 , 到底是越多星是越易定越難 ?  B\1F  
之後學招次序 , 其實多是為左升LV快D而需要 , 換句話通常用來升LV的招會越早學越好 _H(m 4~ M  
例如我玩亨利一定會學穿心矢先(除非你不打算升得太高...) |i5A F\w  
VS建議不予置評 O.CRF-` t  
(完) "| V{@)!t  
r Ip84}  
話說黑仔在地球和在魯卡札星的身體變回一個才會異轉 ET1/oG<@  
R| t"(6  
換句話他原本身體是異左的樣 , 之後分開身體才會變左1轉的樣 |U%S<X  
其實不少人物在故事中 , 樣子由異轉變做一轉 , 如終極守神,終極龐士,妖化蓮娜和魔化奧龍 rxjMCMF  
^Afq)26D  
看得曬我這段文字還要給你一個GOOD ! 希望你下次分析可以改善好 ~
[ 光之使者在2010-10-05 16:51重新編輯此帖 ]
離線nero0123
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2010-10-02
引用第7樓光之使者於2010-10-02 01:26發表的  :
其實沒人回不使灰心......因為......現在lfo正處於冰冷時期 rRyBGEj  
話說樓主的黑框問題好嚴重= =其實有方法解決的....
.......
j%Mz;m4y  
THX a lot點整走D黑框=3=
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2010-10-02
引用第8樓nero0123於2010-10-02 22:18發表的  :
THX a lot[表情]點整走D黑框=3=
R< @o]p  
E15"AO  
您用咩野拍GIF先- -?
離線tommywu
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2010-10-02
引用第8樓nero0123於2010-10-02 22:18發表的  :
THX a lot[表情]點整走D黑框=3=
ZxkX\gl91  
你係唔係一次過整二張圖?
離線k-man
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2010-10-03
引用第5樓bobonok於2010-10-02 00:52發表的  : zMb7a_W  
黑仔跳得好高~_~佢d技間唔中玩下都幾好玩
)%%RI_J T  
B' 6^E#9  
跳係黑仔2轉既特色 -H~g+i*J  
VS用血殺鐮,,,拉人拉到爽
離線san70167
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2010-10-03
唔錯,分析很詳細,我也鍾意黑羅剎 #{7=  
udB:ys  
招勁又有feel,唔愧係魔亂之首
離線nero0123
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2010-10-03
冥王羅剎--簡單人物分析[定期更新,80%完工](+問下黑仔咩事搞到佢2轉-3-)
引用第9樓魔法使命於2010-10-02 22:31發表的  :
您用咩野拍GIF先- -?
^te9f%>$l  
Camtio 6=.=
離線samshik

發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2010-10-03
睇完覺得黑仔淆走一流~!!!
離線nero0123
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2010-10-03
引用第14樓samshik於2010-10-03 17:08發表的  : 1 dz&J\|E#  
睇完覺得黑仔淆走一流~!!!
R_uA!MoLs  
55,跳高避到好多招.
離線
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2010-10-04
令我諗起自己爛尾既黑異分析 8iK>bp  
http://ibbs.hk/read.php?tid=78998
歡迎愛樂之人加入IBBS愛樂協會
離線k-man
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2010-10-04
引用第16樓迪於2010-10-04 21:53發表的  : \W( C=e  
令我諗起自己爛尾既黑異分析 <2diO=  
http://ibbs.hk/read.php?tid=78998
%1@+pf/  
好早之前已經見到-_______-'' GasIOPzK  
p.s:冥王羅剎跳可以避到好多遠攻,不過成日比人用範圍技追殺-___-''
離線gor
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2010-10-05
引用第16樓迪於2010-10-04 21:53發表的  : \.POb5]p0  
令我諗起自己爛尾既黑異分析 a^@6hC>sr  
{}s7q|$  
詳細分析
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2010-10-05
引用第16樓迪於2010-10-04 21:53發表的  : N8@Fj!Zi  
令我諗起自己爛尾既黑異分析 LS}u6\(  
5hr$tkk L  
都係意大利哥的比較好-3-
快速回復
限100 字節

上一個 下一個