切換到寬版
  • 3573閱讀
  • 24回復

新年 準備換電腦啦! 幫手睇下 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線yahoook

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2011-01-29
新年就到 我部腦都5-6年
今次終於叫到呀媽換!但我又唔識電腦野 幫下拖

想換部野既資料:

處理器: AMD A64x2 250(3.0G)
主機板: Asrock N68C-S UCC M.ATX
記憶體: Kingston DDR3-1333 2GB
硬碟機:: 500GB SATALL 7200rpm
光碟機: LG 22X +/- DVDRW 燒碟機
顯示卡: GF GT210 PCI-E 512MB
內置: HD Sound, Lam, USB2.0
機箱: GTR Mid. Tower Case
電源: GTR 500W Power Supply

hk$ 2368

其實我想換部腦玩d勁既pc game-0-
因為我本身果部太廢 玩乜都唔得=.= 勁慘
希望幫幫手 有乜可以汁過
有d正d既組合 可以打出黎 約3000到 thx~
離線zsdfghjkl

發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2011-01-29
都係買acer機好d:s  
去去~魔法~走!!!
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2011-01-29
顯卡起碼搵張勁d(最少玩到加下果donline game+唔lag)
sr超合金勇者王用-空間切裂士巴拉(魂限定)收現錢
另放sic極魂假面騎士劍-帝皇型態70元
放戰奴一套+烏邪人物,霸王地藏龍,鋼鐵護甲
lfo物品只收神通行充值卡(50/100)
離線yahoook
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2011-01-29
引用第2樓火仔於2011-01-29 20:33發表的  :
顯卡起碼搵張勁d(最少玩到加下果donline game+唔lag)

嗯 我都問過間野a_a 佢話打機睇顯卡
佢依家果張300蚊-,- 我想換張500蚊到~
其實呢...雙核同四核 依家用住雙核先好 定一換就換四核好 但四核又好似好曬電 同埋d核都佔用唔曬-0-...(當然四核好d啦)
離線ming6339
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2011-01-29
老老實實...打機雙核麻麻 我建議4核
顯卡你想預500$左右既
n記就gt240,a卡就hd4850
火牛唔好要GTR,新年有煙花睇,同埋gtr牛佢所指既500w係最大輸出
ram無咩問題
仲有 64x2好似係幾年前
離線§影
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2011-01-29
1. AMD Athlon II X3 ADX445WFGMBOX X445 CPU [AM3] BOX 盒裝 [低電壓]     HK$ 536(  AMD Athlon II X4 ADX640WFGMBOX X640 CPU  $753)
2. MSI 870-G45 AMD RX780 DDR3 ATX M/B 軍規級用料 HK$ 485
3. Kingston DDR-3 1333MHz 2G Ram KVR1333D3N9/2G HK$ 159 (A-DATA 4GB DDR3 1333 DRAM $270)
4. COOLER MASTER CA-RC335 Elite 335 ATX Case 全黑色W/原裝460W P.S. HK$ 490 [機箱連火牛]  
5. MSI DI-N450G1C GTS450 PCI-E 1GB DDR5 HK$ 895
6. LG GH-22NS50 22X DVD Writer /SATA/黑色 HK$ 138
7. Hitachi 500GB HDS721050CLA362 SATA II/16MB HDD HK$ 258
離線623
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2011-01-30
而家ram價唔錯

$150 DDR3 2GB

唔知遲下電腦節又咩價
離線ming6339
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2011-01-30
引用第6樓623於2011-01-30 01:33發表的  :
而家ram價唔錯
$150 DDR3 2GB
唔知遲下電腦節又咩價

底板唔support DDR3既話咪又係無用...
離線yahoook
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2011-01-30
多謝意見-0-

唔知呢部如何..
處理器: AMD Athlon ll x4 640(3.0G)
主機板: ASRock 880GM-LE M.ATX
硬碟機: 500GB SATALL 7200rpm
顯示卡: INNO3D GT240 PCI-E 1GB
內置: HD Sound, GiGa Lan, USB2.0
電源姐係火牛a_a?...我對電腦乜都唔知... 點解GTR唔好既  應該換咩火牛好...比曬全件野個名我-0-" thx大家
離線ming6339
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2011-01-30
引用第8樓yahoook於2011-01-30 19:15發表的  :
多謝意見-0-
唔知呢部如何..
處理器: AMD Athlon ll x4 640(3.0G)
.......

GTR牛會爆炸
離線yahoook
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2011-01-30
引用第9樓ming6339於2011-01-30 20:42發表的  :
GTR牛會爆炸

咁猛料-0-" 有咩火牛好介紹 比個名我~
呢套如何 3100蚊-0-
硬碟機: 500GB SATALL 7200rpm
顯示卡: INNO3D GT240 PCI-E 1GB
內置: HD Sound, GiGa Lan, USB2.0
離線§影
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2011-01-30
可以跟我呢個
1. AMD Athlon II X3 ADX445WFGMBOX X445 CPU [AM3] BOX 盒裝 [低電壓]     HK$ 536(  AMD Athlon II X4 ADX640WFGMBOX X640 CPU  $753)
2. MSI 870-G45 AMD RX780 DDR3 ATX M/B 軍規級用料 HK$ 485
3. Kingston DDR-3 1333MHz 2G Ram KVR1333D3N9/2G HK$ 159 (A-DATA 4GB DDR3 1333 DRAM $270)
4. COOLER MASTER CA-RC335 Elite 335 ATX Case 全黑色W/原裝460W P.S. HK$ 490 [機箱連火牛]  
5. MSI DI-N450G1C GTS450 PCI-E 1GB DDR5 HK$ 895
6. LG GH-22NS50 22X DVD Writer /SATA/黑色 HK$ 138
7. Hitachi 500GB HDS721050CLA362 SATA II/16MB HDD HK$ 258
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2011-01-30
引用第3樓yahoook於2011-01-29 21:07發表的  :
嗯 我都問過間野a_a 佢話打機睇顯卡
佢依家果張300蚊-,- 我想換張500蚊到~
其實呢...雙核同四核 依家用住雙核先好 定一換就換四核好 但四核又好似好曬電 同埋d核都佔用唔曬-0-...(當然四核好d啦)

換火牛唔好換勁量牛(講賣你知,廢到想嘔),一係就牛魔王(我自己都未用過)
換一張500蚊既顯卡夠你玩(但l4d2可能未必玩到,ed好似要好勁)
離線ming6339
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2011-01-30
引用第12樓火仔於2011-01-30 21:29發表的  :
換火牛唔好換勁量牛(講賣你知,廢到想嘔),一係就牛魔王(我自己都未用過)
換一張500蚊既顯卡夠你玩(但l4d2可能未必玩到,ed好似要好勁)

l4d2唔洗好勁
gt240都開到全開(1920x1080我唔知)
離線ming6339
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2011-01-30
引用第11樓§影於2011-01-30 20:55發表的  :
可以跟我呢個
.......

你呢個就用黎打機好啲
始終都要睇番樓主想唔想用3核
離線yahoook
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2011-01-30
打算買4核lu
依家都出到6核=.= 怕雙核好快又outdate

但火牛/顯卡唔知換咩好a_a 比d意見啦 最好有埋件野全名~]

影果套機呢...打機已經夠曬?

其實4核係咪用電量多d=_="

同埋我換機唔係黃金換~ 去d電腦店到換~
電腦店換其實好唔好 囧~
離線ming6339
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2011-01-30
引用第15樓yahoook於2011-01-30 22:46發表的  :
打算買4核lu
依家都出到6核=.= 怕雙核好快又outdate
但火牛/顯卡唔知換咩好a_a 比d意見啦 最好有埋件野全名~]
.......

GTS450>GT240
核心哂唔哂多d電都係粒粒唔同架姐...
有啲低"浩"電量
離線623
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2011-01-31
引用第7樓ming6339於2011-01-30 01:40發表的  :
底板唔support DDR3既話咪又係無用...

攞黎打機梗係用ddr3啦大哥
底版又唔係特別貴
[底版] MSI 870-G45 AMD RX780 DDR3 ATX M/B 軍規級用料 HK$ 485
[RAM] Kingston DDR-3 1333MHz 2G Ram KVR1333D3N9/2G HK$ 159*2

引用第16樓ming6339於2011-01-30 22:52發表的 :

GTS450>GT240
核心哂唔哂多d電都係粒粒唔同架姐...
有啲低""電量

引用第12樓火仔於2011-01-30 21:29發表的 :

L4D2咪講笑啦500蚊唔夠玩
[ 623在2011-01-31 21:06重新編輯此帖 ]
離線火仔

發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2011-02-01
引用第17樓623於2011-01-31 20:58發表的  :
L4D2咪講笑啦500蚊唔夠玩[表情]

係可能,我自己都唔係成日搞電腦果d人(我部機係03年買,用到加下,當然換過唔少野)
我只係知l4d2幾高要求,我部機最多都係玩到d好低要求既game(例如:多啦a夢大xx,lfo(打關/vs有少少lag),龍之x(勁lag),跑online(lag到嘔,有時啦),我自己都打算換機,我最重要係用到photoshopCS4(要順)又打到機(最低要求係玩到call of(是旦一集)啦),玩e家既online game,唔lag,要順,有冇e類既電腦組合?
離線糯米滋

發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2011-02-01
顯卡512打機真係唔多夠…
最少建議都1gb
快速回復
限100 字節

上一個 下一個