切換到寬版
  • 2486閱讀
  • 27回復

大家對自己的人生經歷有什麼睇法? [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線jj俠

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2007-06-20
講一下自己的人生經過和感受

我經歷有喜有悲.....有失樂也有快樂
昔日的我...膽小...因此事就和朋友follow一些人玩等....
詳細不想多講....
這件事告訴我就算你最好的朋友....也不一定對你好,可能是找你著數!
(當年心聲:如殺人無罪....我真的會把他殺掉)
(現在:恨一個人很容易,但能放下仇恨就不易....仇恨只會令自己帶來更多的煩惱.....
但我無法做到....)
======================================================
快樂(快過的歡樂):
昔日(上文中間時期發生)....我在上學途中經常看到一個女學生....
可能是天天見面的關係吧....我發現自己慢慢喜歡她...直到有天我問她拿msn
大家相識了三星期...這三星期她令我過得好沖實但我那損友知道後....拿了我的手提跟她說一些話....
可能她接受不了又加上我朋友的出言攻擊...令我到機會沒有//
現在又再次見到她....我的心好難過...覺得像是我罵她一樣...真想沖上前跟她逆聲「對不起!」
但當時沒那勇氣....如上天給我機會再之見到她....我不只會說對不起...還會說:「我愛妳!」
(當年:為何要我見到她....很難面對..怎麼辦...)
(現在:損友易交,知己難求...上天給你機會遇上她一定是有牠的理由....你要好好把握,不要失去才後悔)
=======================================================
打住咁多先,有機會打哂佢,大家不訪講講自己丫
[ jj俠在2007-06-20 23:03重新編輯此貼 ]
2條評分
離線牙奇

發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2007-06-20
你d朋友咁壞咖
唔應該叫朋友:x
離線bella
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2007-06-20
我以前好細膽ga...講野係我隔離都聽唔到--
參加左一次朗誦玩下就大聲左..可以幫同學叫老師=]
覺得自己人生好無聊=.=哈哈
小學時老師對我唔係幾好....:(
6年級人際方面......唉
中一識到好多fd...比小學好好多
專研果時仲一齊行山..幾開心=]
之前鍾意人又唔敢講..覺得自己好傻=]
最唔開心既係見到變態佬
離線牙奇

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2007-06-20
引用第2樓bella於2007-06-20 23:07發表的  :
我以前好細膽ga...講野係我隔離都聽唔到--
參加左一次朗誦玩下就大聲左..可以幫同學叫老師=]
覺得自己人生好無聊=.=哈哈
小學時老師對我唔係幾好....:(
6年級人際方面......唉
.......

我而家都好細膽
要叫同學幫手叫老師:x
你而家鐘意邊個:x?
離線bella
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2007-06-20
引用第3樓牙奇於2007-06-20 23:08發表的  :
我而家都好細膽
要叫同學幫手叫老師:x
你而家鐘意邊個:x?

你而家唔知我鍾意邊個咩=3=
仲問人......=]
離線jj俠

發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2007-06-20
引用第4樓bella於2007-06-20 23:12發表的  :
你而家唔知我鍾意邊個咩=3=
仲問人......=]

牙奇想哂野- -?
bella成全佢吧.....
離線迪斯路亞

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2007-06-20
人生喜怒無常,平淡就不叫人生

接觸到真相,就沒有其待

沒有其待就只有絕望

說的好聽,但親身經歷的滋味不太好受...

即使給人們多次機會...始終還是改變不了命運...

比好友出賣還能站起來,不得不配服你的意志力...

贈你一句:如果那女孩真的愛你,是不會去計較你所做的事..反而其待你的解釋....
離線牙奇

發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2007-06-20
引用第5樓jj俠於2007-06-20 23:14發表的  :
牙奇想哂野- -?
bella成全佢吧.....

你的功夫仔不值一哂XD
我的經歷也不好
為了兩個8公一拳打落張枱到
手指骨裂左
離線bella
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2007-06-20
引用第7樓牙奇於2007-06-20 23:21發表的  :
你的功夫仔不值一哂XD
我的經歷也不好
手指骨裂左

下..咁咪好痛lor><
下次唔好咁喇!!
我會好擔心ga
離線牙奇

發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2007-06-20
引用第8樓bella於2007-06-20 23:28發表的  :
下..咁咪好痛lor><
下次唔好咁喇!!
我會好擔心ga

當然又真係幾痛.
不過我唔會再係咁了=)
放心吧=)
最多受傷會是他們....:x
離線牙暗
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2007-06-20
引用第7樓牙奇於2007-06-20 23:21發表的  :
你的功夫仔不值一哂XD
我的經歷也不好
手指骨裂左

我岩岩睇到你最後果句"手指骨裂左"我笑死出黎,但係你真係好慘
回:我唔記得咁多,只係記得依家有女友
離線殘影之歌

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2007-06-20
之前…好白痴=  =
上到中一…識諗左,但係成日踩地雷+照肺=  =

但係,我既人生就係呢個FORM1的陸運會改寫了…

我係個陣,識左一個女仔…佢體育好好的…當時唔知道佢叫乜名…只係好盲目咁跟住佢…跟住我地就成為了朋友…

我仲好記得,個一日之後既個一日,我同佢就開始一齊食飯了,我仲好記得,個一日就係情人節-2月14日

THEN,我同佢傳的誹聞又接踵而來…當然都唔影響我地既發展LA…

我仲好記得第一次約佢出街係去第二次拳皇(個次輸得好氣憤=  =),壇主緊係係度LA,我呃佢話佢係我表妹=  =,佢居然相信=  =,後來同佢講番我同佢係同學佢又唔信(有少少離題,要停了=  =),然後我記得佢個日5點幾就走了,我同壇主搞到8點幾先走…個陣真係失禮=  =

AFTER THAT,我同佢就KEEP住咁樣LA,直到暑假,我同佢就好似唐玄宗盛世般的關係,但係結果當然係ORZ了,我同佢SMS入面同佢講左話有少少鍾意佢…但係我又及時再SEND多條信息話:算LA,我地都係冇可能…於是關係仲係KEEP住,但係就有少少走下波了(天寶年開始)

之後,到開學了,我地同班,但係我坐佢前面,佢成日都同佢拾邊個男仔玩到好癲,搞到我有少少嫉妒=  =,終於到左十月…我同佢攤牌,佢其實之前已經有一條仔,但係勁似飛仔,我唔係好LIKE佢LA…跟住佢ADD我MSN,仲係度串我,我就加埋個女仔落去LA,跟住3條友係度攤牌,最後既結果就果然係我DEL左佢兩個人既MSN LA…於是第一次冷戰時期就開始LA…

冷冷下…冷到去十一月,咁岩係12月有水運會…大家都係愛社之人(同社的=  =),於是就開始一齊食飯LA…食完之後就去練LALA隊LA…跟住同佢一齊食野都幾開心…於是我決定唔再諗要追佢呀盛呀之類個D野,決心同佢做個「朋友」。

就係咁,我地就係咁樣KEEP住個關係…跟住呢…我地又漸漸成為好朋友…跟住我地就好似情侶咁…成日成雙成對LA…好多人都係度傳我同佢,我都唔理LA…我漸漸咁發現,原來佢都有可愛之處,係呢幾個月的相處,令到我發掘到佢好多優點…跟住呢…其實佢本身成績都唔係咁好…於是我就叫佢「親賢能,遠小人」不過大多數佢都做唔到,同埋佢最近同一個好飛仔既人係埋一齊,又同D好衰既同學(偷野,借錢唔還個一種)一齊玩…咁到左考試LA…我知道佢有心溫書的,我於是就決定,我要同個飛仔開戰了,之後我係考完試之後,就同個女仔講:如果你要同個死飛仔係一齊,WE ARE NOT FRIENDS ANYMORE!之後佢同我講:兩個人係埋一齊最緊要咩丫,開心丫嗎,開心咪得囉…  佢已經同我識的ICE LI唔一樣了(佢叫ICE),我最後發現,原來我由中一識佢個一刻,我已經深深地愛上佢了… 唉…我對佢既愛…就好似古巨基的一生何求:若要的統統也沒有 然而仍可手挽手 剩下溫柔 問我一生復何求 有她…一生何求?

但係…我同時又唔係好鍾意佢既任性…佢就好似古巨基愛恨交纏的頭一句:為著浪漫因此找對手扼緊…我由一開始識佢,佢都唔知有幾多條仔了=  =(我知道佢係因為覺得空虛先會咁做的…我唔會怪佢…因為…我‧愛‧佢…

我想,我的人生…應該只是屬於我愛的人,ICE和古巨基的歌了…

唉…老實講…我都唔知點解我會愛上左佢…我自從同佢攤牌之後,已經好耐冇同佢講野…每一個夜晚,我都會流下我的淚(唔知道點解會咁),我覺得自已好失敗…連我所愛的人也無法保護…

我只能慨嘆一句:變幻原是永恆
1條評分
離線~瘋人~

發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2007-06-20
引用第11樓殘影之歌於2007-06-20 23:50發表的 :
之前…好白痴=  =
上到中一…識諗左,但係成日踩地雷+照肺=  =
但係,我既人生就係呢個FORM1的陸運會改寫了…
.......

借錢唔還就飛....
咁.....= =" 
離線殘影之歌

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2007-06-20
引用第12樓~瘋人~於2007-06-20 23:55發表的 :
借錢唔還就飛....
咁.....= =" 

個條正一係個D成日去百佳買野個D人黎架!!超賤,借錢唔還,我叫左佢唔好同佢行咁埋,佢死都唔聽
離線~瘋人~

發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2007-06-20
引用第13樓殘影之歌於2007-06-20 23:57發表的 :
個條正一係個D成日去百佳買野個D人黎架!!超賤,借錢唔還,我叫左佢唔好同佢行咁埋,佢死都唔聽

咁我咪勁狗賤-_-
離線殘影之歌

發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2007-06-21
引用第14樓~瘋人~於2007-06-20 23:58發表的 :
咁我咪勁狗賤-_-

我同你講la…佢呢挺人真係做黑衣都唔配!!總之佢係社會敗類!!地球垃圾!!留佢係世上都覺得唔環保呀!!
離線火尊。強
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2007-06-21
如果殺人無罪佢一樣咁憎你,佢都會殺你吧
離線bella
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2007-06-21
引用第15樓殘影之歌於2007-06-21 00:00發表的  :
我同你講la…佢呢挺人真係做黑衣都唔配!!總之佢係社會敗類!!地球垃圾!!留佢係世上都覺得唔環保呀!!
咁你想佢點--
離線jj俠

發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2007-06-21
引用第16樓火尊。強於2007-06-21 12:09發表的  :
如果殺人無罪佢一樣咁憎你,佢都會殺你吧

一定不會...因我在他眼中只是.....棋子!他只會利用....
離線andickb123
發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2007-06-21
我不能說自己有什麼特別
但我只會圍著自己的宗旨走
如果真係要將各方面既感受同經歷既話
恐怕需要用上幾個小時~but never mind
寫得就寫

好記得細個既時經常用兩個面孔去生活
一個係孝順的乖孩子
二個係半飛仔化的懷小童
當時經常落街玩
做了一點點離譜的事
上得山多終與虎
and then
有一次同個fd去放火~
比d警察捉到
之後比人捉去照肺
個個fd雖然好似好懷個隻
但我覺得佢本人好好
只係成績同家庭方面懶得就懶
回返之前放火
咁比人捉左去之後
咁緊係係比人叫家長出來打把la
打完之後
我個fd個時真係好慘
不停比呀媽屈佢食死貓
但佢都幫我食哂~
講返以家
家庭方面幾好
佢對好多我既變化睇得好開~
咁上左中一之後
去左一間打交出名既學校
但我不太怕
因為我知無理幫打交大既,自己就唔會有事
and then
中一既成績暴升
上左b班
之後係中二個年
識左兩個fd
係呢兩個fd之中
有一個幾惡霸,下下講無fd做
but只係對另一個講
有一次對我用呢招
我就唔會咁順氣,之後就還口話唔做就算
之後就好普通咁過左3個月~
3個月其間發生過好多事
但之後都係大家fd返
之後個fd就無再用無fd做來恐人了~
直到之後既3年都好fd
呢間學校給我的很多
就正因呢間本生係一間打交既學校
我先可以得到這麼多~但呢d不是什麼資訊等
只係普通既對人生觀點~
上到中3進入了a班
之後一切都係風平浪淨地過
過的都是感覺很好的生活
如今下年因為學校要停辨既關係
係呢間學校既最後一年已經過去
現在只係慢慢咁過間暑假,一邊找工
朋友方面
我倒是幾多的
有一個小學2年級同過一次班
但現在還是經常一起出街
可能是因為總比傳我地似兄弟掛
知心好友,我有兩個
良朋,不算太多,但以足夠
知己,感情上有一個
興趣上也有一個
老天已經算代我不差了~

我一生的宗旨有幾個
我做任何事只要不是任何中傷或害他人的事就不需利會他人看法
自己想做的事沒有必要也不想交代
他人怎樣看我,我不會理會
即使我在他人眼中是如何~那又怎麼樣呢
我有咩理由要推使我要令他人對我改觀呢

感情方面
我不太想多講
講的只可以說是不需要
因為要講的事需要交代太多了~
所以不想講了

補充想了解感情方面的,我不介意係msn比xanga,自己慢慢睇

如果說志願不如說願望
我很貪心
有3個
1,可以個妹
雖不是親兄妹,只要佢願意當我是哥已經足夠了
2,學結他,可以自己寫歌
進行中
3,做到心理醫生或律師或醫生
讀緊..
『元聚』第一章 青年搏擊篇~『迫近』再度火熱連載
元聚
無路可逃的處境下,星奇的一拳會否打破局面