切換到寬版
  • 3234閱讀
  • 24回復

[其他]人物分析有感 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線bon1

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2009-01-03
分析熱不知何時開始 &dK !+  
FINHO058^Y  
各會員也踴躍地發表他們獨創的文章 XpE847!soL  
Suo$wZ7J  
一個正統的分析大概包括人物性質(加點、可考裝備),人物招式(動作、優、缺點等),操作說明,各方面所長(對戰、升級),總結 }P{Wk7#Jq  
[Y@>,B!V  
換言之,一個分析的骨幹內容大概是以上,對某些人而言可能只會是冰山一角... H|wP8uQC  
]{\M,txo8  
(以上其實可略-0-) 1(:!6PY  
<;~u@^>  
我想談是招式分析 :Y1;= W  
'6>*J  
分析人物招式,除文字外,當然要有圖 (=影片) <LXx_{=:  
xh9$ZavB*  
簡單製作的可能只有招式動作的影片,較獨到的分析當然還有不少格招的影片 > zL5*:G  
XG C\6?L~  
格招影片看是好看,但大多的分析裡,同一招的格招影片數量實為不多 vDi Opd  
<Up ?w/9  
1至 2 段影片就能概括出招式的優、缺點才是問題之處 kmt1vV.9  
f38e(Q];m  
做分析的目的為求判斷出最為準確無誤的資料,如果你只是為分,那發數帖才是來消遣你的方法 6'@{ * u  
x{<l8vL=-c  
因每次的格招也能有不同的效果,而這效果會因招式、人物能力、位置等改變 E!mv}  
y35~bz^2  
單單的一個人物,一種能力,能作出全面的效果嗎? a@q c?  
>{:hadUH  
只憑這種分析只會盲目了招式的強弱、實用還是不 dY~z6bT  
p)?6#~9$  
總括而言,做分析時插入的格招片不可過少,因博採戰例,才能提高真實性 EEL3~H{(  
7C3YVm6g  
如玩家本身經驗不多,只是隨意的錄製,加上沒有採納較多的戰例結果,說得難聽點只是作誤導的用途而已 3T gX]J@  
|m ?ZE:  
你可能說,只是一個分析,錯了歪了叫別人提點了便可以。 fHH  
]Zc|<f;  
但身為文章的原創人,抱著這種心態可行嗎?你有機會袋下了版主給的分,便代表你應有這個責任 -rm[.  
^IIy>  
其實你發一個分析,你便預料來看的人都不會這個人物,憑你最全面無誤的資料來令別人理解。 r-.@MbBm  
h"0)spF"d  
說了這些後,有人會想 /"j 3B\`?  
;`:YZ+2 Z  
分析和真實的整場對戰根本是別的東西,就算是採納了很多的結果,實戰也會有機會偏差 1,bE[_  
FN=WU< 5  
正如汝吾之兄所言,理論的與實戰的其實是很有分別,分析只是紙上談兵嗎? Q1?*+]  
aVc{ aP  
我可以說,1) 做分析的不可固及過量的範圍,只要你做出你認為最準確最獨到最好的文章時 Ox-eB  
emnT;kJ>  
那就是分析。若不然,要分析整場實戰,是無限的廣,亦不會再有分析這回事,因分析根本不能概括所有東西。 b"N!#&O]  
M~|7gK.m1  
2 ) For a large number of trials,   Q!U}   
}$L63;/H  
experimental probability 大概等於 theoretical probability (看不懂可以不理會這個) }(ORh2Ri  
_____________________________________________ $#u'XyA  
9CeR^/i  
以上的喜歡可看,不喜則可無視 je2_ .^  
a6e{bAuq  
被題目誤導進來的我向你道歉,謝
[ 此帖被bon1在2009-01-03 02:25重新編輯 ]
(:
離線
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2009-01-03
其實你都講得好岩,如果係冇心整既話, |.UY' B  
就不如唔好整,我覺得分析其實最好加一場vs kv3Dn&<rJ  
可以見到該人物面對唔同既招式下使出既招, A&~fw^HM  
好似如何閃避?如何破解?等,呢D我諗好多人都想知 TxP +?1t  
而家整分析如果整埋格招圖呢D可以較直接從表面上睇到該 <L#d <lx  
招既優劣會更好。
放天龍95lv廢逍遙ac一個.仲有其他野..有意pm
離線絕望吧
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2009-01-03
分析根本用途唔大he $%cc[[/U  
唔通你vs果陣會叫對手同一時間出一招咩 qVE0[ve  
格招完全代表唔到咩 #T^2=7 w  
招的lv,人物的攻擊力,出招的時間 y-1e(:GF  
在vs果陣完全唔同 *<( $.c  
根本比較唔到 ^1bslCe   
分析不過是令人認識果個人物姐 Kx] SiejJ  
只要你做出你認為最準確最獨到最好的文章時 Y4 ~wNs6   >{IPt]PCn  
咁人地做分析你又批評?人地係覺得最好的先帖出黎嘛 r%ES#\L6+|  
若不然,要分析整場實戰,是無限的廣,亦不會再有分析這回事,因分析根本不能概括所有東西。 ,C'w(af@}   CG=c@-"n/  
3EW f|6RI K\F0nToJ.  
咁不如唔好分析啦 L4g%o9G  
反正都講唔哂 ][MtG  
講一部份會令人知d唔知d,有d就知小小扮代表(某b好例子) L#UR>Z#9  
咁不如等佢自己賞試囉
離線bon1

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2009-01-03
引用第2樓絕望吧於2009-01-03 19:02發表的  : !LI<%P)  
分析根本用途唔大he o|(5Sr&H  
唔通你vs果陣會叫對手同一時間出一招咩 Dsg>~J'  
格招完全代表唔到咩 ' [ 4;QYw  
招的lv,人物的攻擊力,出招的時間 G21o @38e  
在vs果陣完全唔同 yp.K-  
.......
H$(bSw$  
良性批評如何 Cl}nP UoL  
Zh<;r;2  
咁不如唔好分析啦 )|F|\6:ne  
>>離題
(:
離線川爻仔
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2009-01-05
算吧 zH8E,)  
其實分析都只係比人參考的
有送卡活動
http://ibbs.hk/read.php?tid=72947
離線parco_123
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2009-01-05
引用第4樓川爻仔於2009-01-05 10:36發表的 : NR{wq| "  
算吧 5,RUPaE  
其實分析都只係比人參考的
}I"C4'(a  
比人誤導左就好笑=]" K"}fD;3  
其實分析應該詳盡d,,, dhl[=Y ` Q  
有咩唔肯定要講明唔肯定,,, BT$p~XB  
咁就唔洗引起誤會=]
離線呀膠ming
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2009-01-05
其實...我覺得...某D分析真係好似你咁講... DA =U=F  
7\u+%i;YZ  
無聊做下就算,同埋諗住博下加分
攻擊形小隊1家親=]
離線低能的我
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2009-01-07
我完本都想做一個,但睇完呢個之後都係唔做了,因為我now覺得分析係學問黎的
離線牙笨
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2009-01-07
http://ibbs.hk/read.php?tid=72852&fpage=2 <sdgL+&1h  
呢到都講左了= = #GsOE#*>T  
紙上談兵同實戰的確係有好大差異 ;%|im?  
但我相信分析唔係只係為左分吧= = p< R:[rz  
如果冇心做就別提了....好似魚xxx咁唔知做咩做一半咩都冇交帶就唔做= = _8K+iqMZG  
我諗其他的分析都係用心的吧?... P{L=u74b{x  
每招都有3個影片以上 7GA8sK  
+埋企..普攻..跑..d垃垃雜雜野都成30個影片以上 ` ]|X_!J-  
計埋打字,做格招既時間, LvG.ocCG  
我自己就做左3天以上 [f6uwp  
做個好好既分析只得頂多10分 Z['.RF'`  
去改圖幾分鐘就有1分了= = K/4@ 2vF  
其他人我唔知  ^ 5 >e  
但我做既迪倫分析同神母分析係因為  *7Dba5B  
迪倫:比起柑之前做既迪倫分析,e家d招已經改晒,希望做個現時既迪倫分析比你地 ROO*/OOd  
神母:小人有,希望做比一d未玩過神母既玩家睇 Z\$Hg G  
我有好多人物eg.金甲人,達爾,迪雲都唔做了= = !U`&a=k  
因為之前已經有人做左,做多個都好似冇咩用 {N(qS'N  
最後一句:以上只是個人見解
就讓我,
支配孤獨
吞併寂寞
凌駕黑暗
離線bon1

發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2009-01-07
引用第8樓牙笨於2009-01-07 20:21發表的  : 1nVQYqT_  
http://ibbs.hk/read.php?tid=72852&fpage=2 $`pf!b2Z  
呢到都講左了= = "tEp8m  
紙上談兵同實戰的確係有好大差異 1N5 E  
但我相信分析唔係只係為左分吧= = M-WSdG[AJ  
如果冇心做就別提了....好似魚xxx咁唔知做咩做一半咩都冇交帶就唔做= = ulR yt^bx|  
.......
.EYL  
definitely agree with you. ?o<vmIge  
/08FV|tX)  
yet, using two or three days in making an analysis isn't really impressive-,- ~Nh6po{  
Za.}bR6?Y  
Frankly speaking, I used at least one week-0-
(:
離線寒月
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2009-01-08
引用第9樓bon1於2009-01-07 20:29發表的  :
definitely agree with you.
yet, using two or three days in making an analysis isn't really impressive-,-
.......
cT(nKHL  
Absolutely agree with you._. zU5@~J  
l@Lk+-[D  
Sometimes I see some of the "analysis" have completed just within one day or even "some" hours. d% EdvM|)  
y)r`<B  
However, its pathetic that theyre not really know about the character theyre talking about. HoB x0N9\2  
F"Dr(V  
Its ridiculous that they seem like they have played that character once and make the analysis. PpRS4*nR  
5{ ap  
Frankly, if you dunno the characteristic of the character, please dont make the analysis.
♥向極限挑戰!!
離線bon1

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2009-01-08
引用第10樓寒月於2009-01-08 00:03發表的  :
Absolutely agree with you._.
Sometimes I see some of the "analysis" have completed just within one day or even "some" hours.
.......
hn.(pI1  
yup... they are not serious in manufacturing c| %5SA  
II^Rp],>  
obviously they pursuit of award
(:
離線波仔xd
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2009-01-08
引用第11樓bon1於2009-01-08 12:11發表的  :
yup... they are not serious in manufacturing
obviously they pursuit of award
?23J(;)s  
DN9x<%/-  
yO-2.2h  
\;%D;3Au  
OH/_____\又是雞腸,, (暈了,, i~GW  
&tkPZ*}#1  
我都有諗過想整分析架-V-"詳盡既 s"7FmJ\7rw  
6oKlr,.  
吾知點解想做,,我吾係博分,,係想博精華- - ( 認真 iMry0z  
| {zka.sJ  
衣家見到D分析冇影片得圖片,, `B?+1Gv  
@MQfeM-@  
同埋一D係人都知既招式優點缺點 D}%VZA}].  
;8VZsh  
跟本冇用-_____-|||
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2009-01-08
我個人仲有一個想法 sS)tSt{C  
E=v4|/['N  
我應該分析者做那個角色的分析 b6g9!  
u 'ng'j'  
必須喜愛那個角色
離線影雪

發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2009-01-08
引用第13樓牙迪於2009-01-08 13:07發表的  : a`||ePb|W~  
我個人仲有一個想法
我應該分析者做那個角色的分析
必須喜愛那個角色
[xs`Pi  
那一定是應該的
離線牙迪

發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2009-01-08
引用第14樓影雪於2009-01-08 13:14發表的 :
那一定是應該的
0xutG/-&N  
可以有些分析者並不是呢.. dZbG#4oO  
E}w<-]8  
很容易就看得出那人是不是喜歡那角色
離線bon1

發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2009-01-08
引用第15樓牙迪於2009-01-08 14:00發表的  :
可以有些分析者並不是呢..
很容易就看得出那人是不是喜歡那角色
0r\hX6 k  
you nina WxLILh  
{GH 0 J"  
me rudolf then - -?
(:
離線影雪

發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2009-01-08
引用第16樓bon1於2009-01-08 14:30發表的  :
you nina
HgX4RSU  
me Julian 1<qq69x  
xD
離線寒月
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2009-01-08
引用第16樓bon1於2009-01-08 14:30發表的  :
you nina
4//Ww6W:  
mine kiki:) (N43?i v(  
>UuLSF}  
However, I have not finished my kiki "analysis" yet :( ]0dp^%  
5kJ>pb$/  
Since Ive recently sent a mail to U1 for the problem of the skill "粉紅體操" '89D62\89  
gy<pN?Mw  
and see whether they will change the skill or not in the following update LOL
♥向極限挑戰!!
離線bon1

發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2009-01-08
引用第18樓寒月於2009-01-08 17:56發表的  :
mine kiki:)
However, I have not finished my kiki "analysis" yet :(
.......
i~.L{K  
I think cutie is suitable for you =) J0lTp /  
H`aqpa"C  
I suggest you redo your kiki "analysis"  
(:
快速回復
限100 字節

上一個 下一個